Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Η αμερικανική ιστοσελίδα κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής Treadmill Reviews πήρε τα μπουκάλια ομάδας ασκουμένων και τα έδωσε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.

Τα μπουκάλια ήταν κάθε είδους, από τα απλά με το βιδωτό καπάκι έως μπουκάλια με ενσωματωμένο στόμιο, κουμπωτό καπάκι και με καλαμάκι.

Τα συμπεράσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έδειξαν πως τα μπουκάλια που χρησιμοποιούσαν οι ασκούμενοι επί επτά ημέρες δίχως να τα σαπουνίζουν στο ενδιάμεσο, υπήρχαν επίπεδα μικροβίων πολλαπλάσια από αυτά που εντοπίζονται στα πλαστικά παιχνίδια των σκύλων αλλά και στο κάθισμα της τουαλέτας ενός σχολείου!

Στην πραγματικότητα, ανά τετραγωνικό εκατοστό μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 βακτήρια με την ικανότητα να σχηματίζουν αποικίες (μονάδες σχηματισμού αποικιών ή CFU), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU.

Το μέσο κάθισμα της τουαλέτας, αντίστοιχα σε ένα σχολείο είθισται να έχει 3.200 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό και ένας κοινόχρηστος ψύκτης σε σχολείο 62.000 CFU, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγιεινής, ο οποίος συνεργάζεται από το 1997 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ποιότητα του νερού και την ασφάλεια.

Στα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα άπλυτα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια του νερού συμπεριλαμβάνονται ορισμένα είδη που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, πνευμονίες και σήψη (σηψαιμία).

Πιο μολυσμένα απ’ όλα ήταν τα μπουκάλια στα οποία το καπάκι ανοίγεται με πίεση του δακτύλου (είχαν περισσότερα από 900.000 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό), ενώ ακολουθούν εκείνα που ανοίγουν με έλξη (τράβηγμα) του στομίου τους.

Τα λιγότερα μικρόβια είχαν εκείνα με το ενσωματωμένο καλαμάκι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε σε επαναγεμιζόμενα μπουκάλια που μπορείτε να σαπουνίζετε καλά κάθε βράδυ ή, ακόμα καλύτερα, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια που «πιάνουν» πολύ λιγότερα βακτήρια, λένε οι ειδικοί.

empty alt

Το θρεπτικό συστατικό που κάνει το μυαλό πιο δυνατό

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δείχνει πως τα επίπεδα σιδήρου και η φυσική κατάσταση των φοιτητών, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
empty alt

Αυτές είναι οι καλύτερες δίαιτες του 2017

Είναι η εποχή της δίαιτας. Της κάθε λογής δίαιτας, που άλλοι ονομάζουν διατροφή, άλλοι εξπρές ή θαυματουργή.
empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Γύρη μελισσών: Τελικά ωφελεί την υγεία μας;

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Πώς να χρησιμοποιήσετε το salad dressing όταν κάνετε δίαιτα

  Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό σου

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Back To Top