Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Η αμερικανική ιστοσελίδα κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής Treadmill Reviews πήρε τα μπουκάλια ομάδας ασκουμένων και τα έδωσε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.

Τα μπουκάλια ήταν κάθε είδους, από τα απλά με το βιδωτό καπάκι έως μπουκάλια με ενσωματωμένο στόμιο, κουμπωτό καπάκι και με καλαμάκι.

Τα συμπεράσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έδειξαν πως τα μπουκάλια που χρησιμοποιούσαν οι ασκούμενοι επί επτά ημέρες δίχως να τα σαπουνίζουν στο ενδιάμεσο, υπήρχαν επίπεδα μικροβίων πολλαπλάσια από αυτά που εντοπίζονται στα πλαστικά παιχνίδια των σκύλων αλλά και στο κάθισμα της τουαλέτας ενός σχολείου!

Στην πραγματικότητα, ανά τετραγωνικό εκατοστό μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 βακτήρια με την ικανότητα να σχηματίζουν αποικίες (μονάδες σχηματισμού αποικιών ή CFU), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU.

Το μέσο κάθισμα της τουαλέτας, αντίστοιχα σε ένα σχολείο είθισται να έχει 3.200 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό και ένας κοινόχρηστος ψύκτης σε σχολείο 62.000 CFU, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγιεινής, ο οποίος συνεργάζεται από το 1997 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ποιότητα του νερού και την ασφάλεια.

Στα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα άπλυτα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια του νερού συμπεριλαμβάνονται ορισμένα είδη που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, πνευμονίες και σήψη (σηψαιμία).

Πιο μολυσμένα απ’ όλα ήταν τα μπουκάλια στα οποία το καπάκι ανοίγεται με πίεση του δακτύλου (είχαν περισσότερα από 900.000 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό), ενώ ακολουθούν εκείνα που ανοίγουν με έλξη (τράβηγμα) του στομίου τους.

Τα λιγότερα μικρόβια είχαν εκείνα με το ενσωματωμένο καλαμάκι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε σε επαναγεμιζόμενα μπουκάλια που μπορείτε να σαπουνίζετε καλά κάθε βράδυ ή, ακόμα καλύτερα, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια που «πιάνουν» πολύ λιγότερα βακτήρια, λένε οι ειδικοί.

empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
empty alt

Πώς να εντάξετε τα σνακ στη διατροφή σας

Υπάρχουν κάποιες σοβαρές παρερμηνείες που σχετίζονται με τα σνακ. Παρά τους μύθους που επικρατούν γύρω από τα σνακ, το σνακ μπορεί να αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.
empty alt

Σούπερ διατροφή για σούπερ…γονιμότητα!

Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Διατροφή για την ψυχή: οι 10 πιο «αντικαταθλιπτικές» τροφές

Μεταξύ όλων των στρατηγικών για τη διασφάλιση της ψυχικής μου υγείας, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι η πιο σημαντική (σε συνδυασμό με επαρκή ύπνο).
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
empty alt

Πώς τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά της κολοκύθας κάνουν καλό στην υγεία σας

Η κολοκύθα είναι στην εποχή της και διαθέτει ένα εντυπωσιακά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ
Back To Top