Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

0     

Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

artichokes

 

Αν και συχνά θεωρείται λαχανικό, οι αγκινάρες (Cynara cardunculus var. Scolymus) είναι ένας τύπος γαϊδουράγκαθου. Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένη πέψη, υγεία της καρδιάς και υγεία του ήπατος.

Το εκχύλισμα αγκινάρας, το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό, είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλές ως συμπλήρωμα.

 

Εδώ είναι τα κορυφαία οφέλη για την υγεία των αγκινάρων και του εκχυλίσματος αγκινάρας.

 

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με ισχυρά θρεπτικά συστατικά. Μια μέση αγκινάρα (128 γραμμάρια ωμά, 120 γραμμάρια μαγειρεμένα) περιέχει :

 

Ωμή – μαγειρεμένα (βρασμένα)

Υδατάνθρακες 13,5 γραμμάρια – 14,3 γραμμάρια

Ίνες 6,9 γραμμάρια – 6,8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη 4,2 γραμμάρια – 3,5 γραμμάρια

Λίπος 0,2 γραμμάρια – 0,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C 25% της ΣΗΠ 15% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ 24% της ΣΗΠ 22% της ΣΗΠ

Θειαμίνη 6% της ΣΗΠ 5% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη 5% της ΣΗΠ 6% της ΣΗΠ

Νιασίνη 7% της ΣΗΠ 7% της ΣΗΠ

Βιταμίνη B6 11% της ΣΗΠ 5% της ΣΗΠ

Φολικό οξύ 22% της ΣΗΠ 27% της ΣΗΠ

Σίδερο 9% της ΣΗΠ 4% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο 19% της ΣΗΠ 13% της ΣΗΠ

Φώσφορος 12% της ΣΗΠ 9% της ΣΗΠ

Κάλιο 14% της ΣΗΠ 10% της ΣΗΠ

Ασβέστιο 6% της ΣΗΠ 3% της ΣΗΠ

Ψευδάργυρος 6% της ΣΗΠ 3% της ΣΗΠ

Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, παρέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Μια μέση αγκινάρα περιέχει σχεδόν 7 γραμμάρια ινών, το οποίο είναι το επιβλητικό 23-28% της ημερήσιας πρόσληψης.

Οι αγκινάρες κατατάσσονται μεταξύ των πιο πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όλων των λαχανικών.

 

Μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να ενισχύσει την «καλή» HDL χοληστερόλη σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη (5).

Το εκχύλισμα αγκινάρας επηρεάζει τη χοληστερόλη με δύο βασικούς τρόπους.

Πρώτον, οι αγκινάρες περιέχουν λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερόλης.

Δεύτερον, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας ενθαρρύνει το σώμα να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα (8).

artichokes2

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή καλίου, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλου αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέου ιστού.

Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

 

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του πεπτικού συστήματος υγιούς προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ινών που δρα ως πρεβιοτικό.

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, ναυτία και καούρα.

 

Μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, κράμπες, διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό. Σε μια μελέτη σε άτομα με IBS, η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας καθημερινά για έξι εβδομάδες βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ορισμένες ενώσεις στις αγκινάρες έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των μυϊκών σπασμών που είναι συχνές στο IBS, στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.