Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων. Να μερικές από αυτές, ώστε να τις αποχωριστείς άμεσα και να ενισχύσεις την υγεία του εντέρου σου.

Τρως τα ίδια και τα ίδια

Η πλούσια σε ποικιλία διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου και ειδικότερα για τη χλωρίδα του. Όταν καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια στα γεύματά σου περιορίζεις την ανάρρωση από επιβλαβείς επιδράσεις, όπως λοίμωξη ή τα αντιβιοτικά. Προσπάθησε να τρως όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δεν βάζεις τα πρεβιοτικά στη διατροφή σου

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν φυσικές πρεβιοτικές ίνες, με τα βασικότερα από αυτά να είναι η βρόμη, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς σωματικές και ψυχικές επιδράσεις όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με βασική από αυτές για το έντερο να είναι η διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του. Το κόκκινο κρασί είναι μια καλή εναλλακτική, σε μικρές πάντα ποσότητες, αφού είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων του.

Καταναλώνεις λευκή ζάχαρη

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου προς το χειρότερο, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη διεγείρει την ανάπτυξη της Candida, ενός κακού βακτηρίου που καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, δημιουργώντας τραυματισμούς και προβλήματα στη λειτουργία του.

Καταναλώνεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια διατροφή με μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με ένα λιγότερο υγιές έντερο, καθώς περιορίζει τις ποσότητες των καλών βακτηρίων σε αυτό. Για το λόγο αυτό, περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα στο σούπερ μάρκετ, τις συσκευασμένες σάλτσες, τις σούπες σε κονσέρβες και οτιδήποτε σχετικό.

empty alt

Πόση πρωτείνη πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά;

Το νέο βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα…αλλιώς!» πρόκειται για μια βίβλο διατροφής, που θα σε πείσει ότι πρέπει να επιλέγεις μεσογειακά ενώ παράλληλα θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα tips για να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος.
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Green power smoothie: Ένα πρωινό όλο ενέργεια στο ποτήρι σου

Ο συνδυασμός kale και αβοκάντο καθιστά αυτή την υγιεινή συνταγή smoothie εξαιρετικά πράσινη. Οι σπόροι Chia προσδίδουν σε αυτό το κρεμώδες smoothie μια γροθιά ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι η βάση για μια υγιή καρδιά.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το διατροφικό προφίλ της κάππαρης

Η κάππαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
empty alt

Μειώνουν οι μπανάνες την αρτηριακή πίεση;

Ανακαλύψτε τις μυστικές δυνάμεις αυτού του νόστιμου φρούτου για να απολαύσετε τα οφέλη του στο μάξιμουμ
Back To Top