Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων. Να μερικές από αυτές, ώστε να τις αποχωριστείς άμεσα και να ενισχύσεις την υγεία του εντέρου σου.

Τρως τα ίδια και τα ίδια

Η πλούσια σε ποικιλία διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου και ειδικότερα για τη χλωρίδα του. Όταν καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια στα γεύματά σου περιορίζεις την ανάρρωση από επιβλαβείς επιδράσεις, όπως λοίμωξη ή τα αντιβιοτικά. Προσπάθησε να τρως όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δεν βάζεις τα πρεβιοτικά στη διατροφή σου

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν φυσικές πρεβιοτικές ίνες, με τα βασικότερα από αυτά να είναι η βρόμη, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς σωματικές και ψυχικές επιδράσεις όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με βασική από αυτές για το έντερο να είναι η διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του. Το κόκκινο κρασί είναι μια καλή εναλλακτική, σε μικρές πάντα ποσότητες, αφού είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων του.

Καταναλώνεις λευκή ζάχαρη

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου προς το χειρότερο, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη διεγείρει την ανάπτυξη της Candida, ενός κακού βακτηρίου που καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, δημιουργώντας τραυματισμούς και προβλήματα στη λειτουργία του.

Καταναλώνεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια διατροφή με μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με ένα λιγότερο υγιές έντερο, καθώς περιορίζει τις ποσότητες των καλών βακτηρίων σε αυτό. Για το λόγο αυτό, περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα στο σούπερ μάρκετ, τις συσκευασμένες σάλτσες, τις σούπες σε κονσέρβες και οτιδήποτε σχετικό.

empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Ποια μυρωδικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από έξτρα γεύση κι άρωμα

Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τα προσθέσεις στη μαγειρική σου
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top