Τα spices κάνουν πολλά περισσότερα από το να σε κάνουν να ιδρώνεις.

Όταν πρόκειται να περιγράψουν το επίπεδο θερμότητας των καυτερών σαλτσών, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν: Θα κάψετε τη γλώσσα σας! Θα αναπνεύσεις φλόγες! Θα ιδρώσεις λάβα! Αλλά εκτός από την υπερβολή, τι συμβαίνει επιστημονικά στο σώμα και το μυαλό σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα; Όπως αποδεικνύεται, αρκετά!

Η καυτερή σάλτσα θα μπορούσε πραγματικά να σας δροσίσει

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να φαίνονται σαν το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φάτε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, αλλά μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε, εξηγούν οι διατροφολόγοι.

Μερικά από τα μόρια που κάνουν το φαγητό πικάντικο (όπως η καψαϊκίνη στις πιπεριές ή το ισοθειοκυανικό αλλύλιο στο χρένο) ενεργοποιούν τους αισθητηριακούς υποδοχείς στη γλώσσα σας, οι οποίοι ξεγελούν τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι έχετε φάει κάτι επικίνδυνα ζεστό.

Καθώς το σώμα σας αντιλαμβάνεται τη θερμότητα από το πικάντικο φαγητό, αρχίζετε να ιδρώνετε – ο οποίος ιδρώτας τελικά εξατμίζεται και δροσίζει το δέρμα σας.

Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος σας

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι πρέπει να είστε γενναιόδωροι με την καυτή σάλτσα σε μια μέρα 40 βαθμών; Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο και τελικά σας βοηθά να αισθάνεστε πιο αναζωογονημένοι όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Η καψαϊκίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας

Κρατήστε το γιατρό μακριά με μήλα. Αλλά ζήστε λίγο περισσότερο με πιπεριές τσίλι. Σε μερικές μεγάλες μελέτες, οι ενήλικες που έτρωγαν πιο συχνά πικάντικα τρόφιμα είχαν περίπου 13-14 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που προτιμούσαν το φαγητό τους λίγο πιο ήπιο.

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Η καψαϊκίνη επιβραδύνει την πέψη στην ανώτερη γαστρεντερική οδό, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Σε μελέτες σε ζώα, τα τρωκτικά που έλαβαν δόσεις καψαϊκίνης συγκρίσιμες με το πόση ποσότητα θα μπορούσαν να φάνε οι άνθρωποι κέρδισαν λιγότερο σωματικό λίπος με την πάροδο του χρόνου από τα τρωκτικά που δεν έλαβαν καψαϊκίνη (ακόμα και όταν έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων).

Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν επίσης να συσχετιστούν με την παχυσαρκία

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να ανεβάζουν κάπως τον μεταβολισμό σας, αλλά η καυτερή σάλτσα δεν είναι ακριβώς μια θαυματουργή τροφή για απώλεια βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, οι ενήλικες που έτρωγαν τα πιο πικάντικα τρόφιμα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που δεν τα έτρωγαν τόσο συχνά.

Λίγο καυτερό μπαχαρικό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η προσθήκη μιας επιπλέον δόσης καυτερής σάλτσας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη HDL (καλή χοληστερόλη) και χαμηλότερη LDL (κακή χοληστερόλη), σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, η οποία έδειξε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πικάντικων τροφών και της μείωσης των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Η καψαϊκίνη στο τσίλι βρέθηκε ότι συνδέεται με τους βελτιωμένους αριθμούς χοληστερόλης.

Θα μπορούσε να εξαφανίσει τις γλυκές λιγούρες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καψαϊκίνη προάγει τον κορεσμό. Έτσι, μπορεί να υπάρχει λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό ή λιπαρό αφού τελειώσετε ένα πικάντικο δείπνο.

Η ζέστη από τα πικάντικα τρόφιμα πραγματικά σας κάνει να ιδρώνετε

Η καψαϊκίνη στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας ότι είστε ζεστοί, ζεστοί, ζεστοί! Το σώμα ενεργοποιεί τα συστήματα ψύξης του για να καταπολεμήσει τη ζέστη. Γι' αυτό ιδρώνεις και εξατμίζεις τη ζέστη, λέει.

Η γλώσσα σας μυρμηγκιάζει

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τσούζουν η γλώσσα και τα χείλη σας όταν τρώτε ή πίνετε κάτι πικάντικο; Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα προσκολλώνται σε νευρικούς υποδοχείς σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και ενεργοποιούνται ως απόκριση στη θερμότητα.

Μπορεί να τρέξει η μύτη

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να διεγείρουν τους πνεύμονες και τα αγγεία να διαστέλλονται, γεγονός που προωθεί περισσότερη βλέννα και μπορεί να προκαλέσει τρέξιμο της μύτης σας.

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα

Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως καούρα, παλινδρόμηση οξέος και πόνο στο στομάχι. Αυτό οφείλεται στο ότι η καψαϊκίνη μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφάγο, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω στον οισοφάγο, γεγονός που επιδεινώνει τα συμπτώματα σε άτομα επιρρεπή σε παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μπορεί να περνάτε δύσκολα στον ύπνο μετά από ένα πικάντικο γεύμα

Δυσφορία από την κατανάλωση πικάντικων φαγητών πριν το κρεβάτι μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο τη νύχτα και να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή το πικάντικο φαγητό μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ιστούς στο στόμα, τον λαιμό και τον γαστρεντερικό σωλήνα, αφήνοντάς σας να γυρίζετε και να στριφογυρνάτε.

Παίρνετε μια τόνωση της διάθεσης

Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρούμενοι και ίσως ακόμη και μια αίσθηση συγκίνησης.

Μπορεί να κάψετε τον οισοφάγο σας

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην συμμετέχετε σε καυτερές σάλτσες και πράγματα όπως το «One Chip Challenge» που περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφίμων με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης.

Η κλίμακα θερμικών μονάδων Scoville (SHU) χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε καψαϊκίνη στα τρόφιμα. Έτσι οι πιπεριές έχουν μηδέν SHU ενώ η πιπεριά Carolina Reaper περιέχει έως και 2,2 εκατομμύρια SHU.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων εξηγεί ότι αυτού του είδους οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς, επαναλαμβανόμενους εμετούς που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του οισοφάγου, ακόμη και καρδιακές προσβολές.

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Έτσι θα αποφύγεις να το παρακάνεις με το φαγητό (και το ποτό)

Σε όλους μας έχει συμβεί να το ρίξουμε στα… σουβλάκια στις 2 η ώρα το πρωί ή να βγούμε για ένα ποτό και το ένα να γίνουν δύο, τρία και τέσσερα.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα σνακ για βραδινές λιγούρες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους ειδικούς διατροφής, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώσεις την όρεξη ή την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι μετά το δείπνο, είτε λόγω πλήξης, άγχους, ακόμα και πόθου ή σωματικής πείνας.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
Back To Top