Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]


Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς ήλιο και οξυγόνο, αλλά όχι χωρίς σοκολάτα;

Η σοκολάτα είναι ο «παίκτης» της διατροφής που αγαπάμε και μισούμε μαζί. Από τη μία διαβάζουμε διαρκώς νέες έρευνες για τις ευεργετικές δράσεις του κακάο στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, από την άλλη καταστροφολογικές προειδοποιήσεις ότι η σοκολάτα προκαλεί εθισμό σαν την ηρωίνη! Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Το σίγουρο είναι ότι οι κόκκοι κακάο λατρεύονται από τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν, για παράδειγμα, οι Μάγιας τους έδιναν ως γαμήλια προίκα. Μέχρι σήμερα η προσφορά σοκολάτας θεωρείται μια χειρονομία αγάπης (βλέπε τους τόνους από σοκολατάκια που χαρίζονται σε κάθε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου).

Σε έρευνες έχουμε, επίσης, παρατηρήσει ότι ο εγκέφαλός μας αντιδρά σε κάποιες τροφές όπως και με τον εθισμό του σε ναρκωτικές ουσίες: επιμένει να ενδίδει σε αυτές παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι η παχυσαρκία ή η πολλή ζάχαρη ή τα πολλά λιπαρά σκοτώνουν. Όχι τυχαία, αφού ορισμένες τροφές πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση και που απελευθερώνεται και κατά τη χρήση ουσιών.

Καθώς καταναλώνουμε μια ουσία που μας δίνει ευχαρίστηση (ας πούμε, σοκολάτα), ο εγκέφαλός μας τη συνδέει με αυτό το αίσθημα και αρχίζει να την αναζητά. Σε σημείο να παράγει ντοπαμίνη ακόμα και στην εικόνα του αντικείμενου πόθου: Μια μελέτη που έγινε σε ομάδα γυναικών έδειξε ότι ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής απελευθερώνεται στη θέα και μόνο ενός σοκολατένιου μιλκσέικ! Και κάπου εδώ, ο αυτοέλεγχος πηγαίνει περίπατο…

Και άλλες τροφές, όπως είπαμε, προκαλούν αυτή την ορμονική αλλαγή που συνδέεται με τον εθισμό, όμως η σοκολάτα, καθώς περιέχει εκτός από κακάο και ζάχαρη και λιπαρά, απελευθερώνει στον εγκέφαλο και μία ακόμα ουσία, τις εγκεφαλίνες, που επίσης προκαλούν ευχαρίστηση και συνδέονται με εθισμούς.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα να στηρίξουν την υπόθεση ότι η σοκολάτα προκαλεί εθισμό όπως οι ναρκωτικές ουσίες. Εξάλλου, στο πάθος μας για σοκολάτα παίζουν ρόλο και πολιτισμικοί παράγοντες. Ίσως δηλαδή αυτό να τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι τα πάντα γύρω μας, από τις διαφημίσεις μέχρι τα γλυκά που μας φέρνουν οι επισκέπτες στο σπίτι, περιέχουν σοκολάτα!

Το πιο ασφαλές που θα μπορούσαμε να πούμε, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ότι η σοκολάτα διαθέτει κάποιες εθιστικές ιδιότητες, το ίδιο όμως και η άσκηση και το σεξ (και κανένας δεν θα σου πει να βγάλεις τα δύο τελευταία από τη ζωή σου).

Ας μη σπεύσουμε λοιπόν να κατηγορήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου μας για το πάθος μας για αυτήν και ας βρούμε συμπληρωματικούς τρόπους να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα και να επιδιώκουμε τα θετικά, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του κακάο, ενώ όμως ταυτόχρονα ακολουθούμε τον κανόνα «μέτρον άριστο».

empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

5 τρόποι να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ

Αν κάθε φορά που βγαίνεις έξω (ή μένεις μέσα) θέλεις να πιείς όλο το Βόσπορο, ίσως ήρθε η στιγμή να περιορίσεις λίγο αυτή την τάση, ιδιαίτερα αν έχεις περάσει τα πρώτα –άντα.
empty alt

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
empty alt

4 ιδανικές επιλογές για άμεση ενυδάτωση

Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση μετά από μια εντατική προπόνηση αλλά και μετά από μια ίωση με υψηλό πυρετό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
empty alt

Αυτή είναι η Νο 1 τροφή για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Μερικές φορές φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετές ώρες την ημέρα. Η ζωή σου είναι συνεχώς πολυάσχολη και τείνεις να βάζεις τον καλό ύπνο στον τελευταίο τροχό της αμάξης.
empty alt

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα σημαντικές, καθώς τροφοδοτούν φιλικά βακτήρια στο έντερο, οδηγώντας σε διάφορα οφέλη για την υγεία.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Back To Top