Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.

Τείνουμε να βλέπουμε την μπίρα ως ένοχη ευχαρίστηση – ίσως επειδή συνδέουμε όλα αυτά τα αφρώδη με αναπόφευκτη αύξηση βάρους και φούσκωμα στο έντερο. Αλλά θα χαρείτε να ακούσετε ότι, όταν καταναλώνεται με μέτρο (επαναλαμβάνουμε, μετριοπάθεια), τα οφέλη από ένα ποτήρι μπίρας μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική εβδομάδα ή κουραστική μέρα.

Τι ακριβώς σημαίνει «αλκοόλ με μέτρο» ούτως ή άλλως; Οι Διατροφικές Οδηγίες ορίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Ωστόσο για να σε ενθαρρύνουμε να τιμήσεις την Παγκόσμια Μέρα Μπίρας (7/4) σου έχουμε 7 οφέλη αποδεδειγμένα από την επιστήμη:

Συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η μπίρα μοιάζει περισσότερο με ένα φαγητό παρά ένα ποτό – καθώς, αναφέρεται ως υγρό ψωμί. Αν και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε πόσες θερμίδες πίνετε σε κάθε ποτήρι, αυτό σημαίνει επίσης ότι το υγρό αυτό περιέχει μερικά καλά θρεπτικά συστατικά.

beera

Σύμφωνα με μια μελέτη, η μπίρα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες Β από το κρασί. Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα της μπίρας είναι ισοδύναμη με αυτή του κρασιού, αλλά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι διαφορετικά επειδή το κριθάρι και ο λυκίσκος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπίρας περιέχουν φλαβονοειδή διαφορετικά από αυτά στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού.

Ο Τσάρλι Μπάμφορθ, καθηγητής επιστημών ζυθοποιίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ντέιβις, ισχυρίζεται επίσης ότι η μπίρα κερδίζει το κρασί όταν πρόκειται για βιταμίνες Β, φώσφορο, φολικό οξύ και νιασίνη. Η μπίρα έχει επίσης σημαντική πρωτεΐνη και λίγη ίνα. Και είναι μία από τις λίγες σημαντικές διατροφικές πηγές πυριτίου, τις οποίες η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η προκαταρκτική έρευνα του Bamforth δείχνει επίσης ότι η μπίρα μπορεί να περιέχει πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο μας.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν 3 έως 4 φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που δεν πίνουν ποτέ. Και σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν μπίρα, οι άνδρες που απολάμβαναν από μία έως έξι μπύρες την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

beerb

Μπορεί να κάνει την καρδιά σας πιο υγιή

Το κρασί τείνει να είναι η επιλογή στο μενού του μπαρ που σχετίζεται με μια υγιή καρδιά. Αλλά υπάρχει λόγος να αγαπάτε την μπίρα για τον ίδιο λόγο. Μια προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Scientific Sessions 2016 παρακολούθησε 80.000 συμμετέχοντες για έξι χρόνια και διαπίστωσε ότι οι μέτριοι πότες είχαν τη χαμηλότερη μείωση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης – και με τη σειρά τους, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι από τους άνδρες που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, εκείνοι που έπιναν με μέτρο μπίρα είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να χτίσει ισχυρότερα οστά

Μετακινήστε το γάλα – θα μπορούσε να υπάρχει ένα νέο ποτό για την ανάπτυξη οστών στο ψυγείο; Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Endocrinology διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας αύξησε την οστική πυκνότητα στους άνδρες. Μπορεί να είναι το πυρίτιο που βρίσκεται στη σύστασή της, το οποίο είναι απαραίτητο μέταλλο για το σχηματισμό των οστών.

beerd

Μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου

Ένα άλλο όφελος εξαιτίας του ότι βρίσκεται το πυρίτιο στη λίστα συστατικών; Βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου σας από ενώσεις που πιστεύεται ότι προκαλούν γνωστικές ασθένειες. Γιατί ίσως οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι μετριοπαθείς πότες μπίρας είναι 23% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια από αυτούς που δεν πίνουν μπίρα. Μια άλλη εξήγηση: Η μπίρα φαίνεται να αυξάνει την καλή χοληστερόλη που βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Και η παραγγελία μερικών ποτών μπορεί να σας δώσει πνευματική ώθηση. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα που έπιναν το βράδυ μια ελαφριά μπίρα έλυσαν γρίφους γρηγορότερα από τους «νηφάλιους» συναδέλφους τους. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ έδωσε στα άτομα που ήπιαν μπίρα σχεδόν 30 τοις εκατό μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν την απροσδόκητη λύση.

Καθαρίζει τα δόντια σας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomedicine and Biotechnology διαπίστωσε ότι η μπίρα μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να σχηματιστούν – και να αναπτυχθούν – στα δόντια σας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των εκχυλισμάτων μπίρας στα βακτήρια που σχηματίζουν βιοφίλμ και προάγουν τη φθορά των δοντιών και την ασθένεια των ούλων και διαπίστωσαν ότι ακόμη και το πιο αδύναμο εκχύλισμα μπίρας που δοκιμάστηκε εμπόδισε τη δραστηριότητα των βακτηρίων. Η μπίρα ήταν επίσης ένα από τα καλύτερα εκχυλίσματα για τον αποκλεισμό της επικοινωνίας μεταξύ βακτηρίων, γεγονός που επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

beerc

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα είναι η υποκείμενη αιτία πίσω από πολλές ασθένειες και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, ο λυκίσκος (ένα βασικό συστατικό στην μπίρα) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές συνέκριναν την αντιφλεγμονώδη επίδραση διαφορετικών λυκίσκων και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λυκίσκου σε μορφή μπίρας παρεμπόδισε τις ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή.

Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν το συνηθίζουν. Αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να ξεσαλώσετε, επειδή η βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι μια υγιής ποσότητα μπίρας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, δεδομένου ότι επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και ενισχύει την καρδιά σας.

 

Στην υγειά σας λοιπόν – χαρούμενη μέρα μπίρας!

empty alt

Σπαράγγια: Γκουρμέ αδυναμία ή απλώς απαραίτητα για την υγεία;

Τα έχεις δοκιμάσει από τα χεράκια σεφ σε εστιατόριο και τα λάτρεψες. Σκέφτηκες να τα φτιάξεις και μόνη σου αλλά τόσο η τιμή τους όσο και η άγνοιά σου για το πώς θα τα φτιάξεις, σε απομάκρυνε από το αρχικό πλάνο.
empty alt

Δίαιτες εξπρές: Γρήγορες είναι, σίγουρες είναι;

Ο καιρός αρχίζει και φτιάχνει και θα έρθει η μέρα που θα κατεβάσεις τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά. Και για άλλη μια χρονιά θα διαπιστώσεις πως δεν σου κάνει τίποτα.
empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Τρεις «έξυπνες» επιλογές σε κρέας με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά τι μπορείς να κάνεις αν συνοδεύεται από υψηλή ποσότητα λιπαρών; Και ιδιαίτερα αν είσαι σε διακοπές και δεν έχεις την επιλογή του σπιτικού φαγητού; Τότε, θα σου φανούν χρήσιμες οι συμβουλές του personal trainer...
empty alt

Ασπίδα προστασίας με γεύση φράουλας!

Ακόμα και το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζεις το ανοσοποιητικό σου για να μην αρρωσταίνεις, ευτυχώς έχεις για σύμμαχο πολλά καλοκαιρινά φρούτα που λειτουργούν και ως ασπίδα ενίσχυσης απέναντι στους ιούς.
empty alt

Χυμοί και φρούτα: Πότε να τα καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Τα φρούτα όπως και οι χυμοί από αυτά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι ιδιαίτερα υγιεινά, προσφέροντας πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό μας.
empty alt

Γιατί να βάλεις τη ρόκα στη διατροφή σου

Το καλύτερο συστατικό για σαλάτα σού προσφέρει πολλά οφέλη
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top