Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Οι σαρδέλες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτά τα μικρά ψάρια λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, λόγω της αφθονίας που μπορούσε να βρεθεί εκεί.

Ενώ οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, είναι πολύ ευπαθείς, γι ‘αυτό συνήθως βρίσκονται σε κονσέρβες – εξού και η παροιμιώδης φράση, «σαρδέλες γίναμε»

Οι σαρδέλες είναι άφθονες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα ψάρια.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σαρδέλες Καλλονής, από τον ομώνυμο κόλπο και κωμόπολη της Λέσβου.

Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση σαρδέλας

Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους.

Μερικές φορές συνιστώνται σαρδέλες για εγκύους και ηλικιωμένους. Περιέχουν ασβέστιο και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία εκείνων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

sardines1

Βιταμίνες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σου δίνει ενέργεια.

Επιπλέον, αυτά τα ψάρια περιέχουν μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D. Μαζί με το B-12, το D είναι απαραίτητο για καλή υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

Ασβέστιο

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αυτό τις καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν χρειάζεσαι εναλλακτικές μορφές ασβεστίου για την υγεία του μωρού σου.

Μέταλλα

Μαζί με το ασβέστιο και πολλές βιταμίνες, οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ευεργετικά μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν:

νικοτινικό οξύ

σίδερο

κάλιο

μαγνήσιο

ψευδάργυρος

φώσφορος

Πρωτεΐνη

Οι σαρδέλες έχουν επίσης πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Επίσης, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

sardines3

Πώς να επιλέξεις τις σαρδέλες

Εάν αγοράζεις κονσέρβες σαρδέλας, είναι καλύτερα να αγοράσετε εκείνες που είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο παρά σε σογιέλαιο. Υπάρχουν επίσης συσκευασμένες σε νερό. Αυτή η εκδοχή είναι μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την πρόσληψη λίπους.

Όποιες κι αν αγοράσεις, φρόντιζε να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί πριν από την αγορά.

Εάν αγοράζεις σαρδέλες φρέσκες, φρόντιζε να τις τσεκάρεις πρώτα. Τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις στις φρέσκες σαρδέλες περιλαμβάνουν:

φρέσκια μυρωδιά

λαμπερό δέρμα

λαμπερά μάτια

σταθερή υφή

Πώς να τρως τις σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ σε σάντουιτς, ή ως κύριο φαγητό, γίνονται ψητές στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανητές, τουρσί, ξιδάτες, ακόμα μπορεί να αποτελέσουν συστατικό σε πίτσα.

 

 

empty alt

Αυγό: να φάω μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.
empty alt

Το άρωμα ενός άντρα κάνει τις γυναίκες να καταναλώσουν περισσότερα ποτά

Οι γυναίκες πίνουν περισσότερο υπό την επήρεια αντρικών αρωμάτων, όπως έδειξε μια νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σάουθ Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Open.
empty alt

3 απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Δεν είναι, απαραίτητα, δύσκολο να χάσουμε κιλά. Ειδικά αν ο στόχος μας είναι μικρός –για παράδειγμα η απώλεια 2-3 κιλών– μπορεί να μη χρειάζεται καν να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής παρά μόνο να κάνουμε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
empty alt

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Όταν περνάς ένα κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την ασθένειά σου. Μπορείς να καταναλώσεις ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα και φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σου δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
empty alt

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Back To Top