Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

0     

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

cayenne_pepper

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ. Ισχύει;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παραπάνω ισχυρισμός έχει μια βάση: για παράδειγμα, το πράσινο τσάι ή η καυτερή πιπεριά μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις μέχρι 50 θερμίδες επιπλέον, ενώ ο καφές θεωρείται ότι επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό έως και κατά 25%.

Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε μία και μοναδική τροφή για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι. «Κανένα φαγητό από μόνο του δεν θα ενισχύσει ως διά μαγείας το μεταβολισμό σου», τονίζει η διατροφολόγος Mascha Davis. Το κακό, όταν ποντάρεις στις τροφές που υποτίθεται ότι επιταχύνουν το μεταβολισμό, είναι ότι μπορεί να επαναπαυτείς σε αυτές «αντί να κάνεις βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή σου», τονίζει η ίδια ειδικός.

Ο μοναδικός τρόπος, επομένως, να δεις αλλαγή στη ζυγαριά, το σώμα και την υγεία σου είναι ο… παραδοσιακός: να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυσικές τροφές, οι οποίες ξεχειλίζουν από θρεπτικά στοιχεία χωρίς να σε φορτώνουν με «κενές» θερμίδες.