Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι άντρες έχουν προσδόκιμο ζωής τα ογδόντα πέντε χρόνια και οι γυναίκες τα ογδόντα επτά χρόνια και τέσσερις μήνες.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το νέο, ενδιαφέρον βιβλίο «Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή» (εκδ. Πατάκη), των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες, μια «δυτική» εισαγωγή στην ιαπωνική φιλοσοφία Ικιγκάι, που χοντρικά θα μεταφραζόταν ως «η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος».

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη φημισμένη μακροζωία των Ιαπώνων είναι η διατροφή τους. «Πρωταθλητές» στη μακροβιότητα αναδεικνύονται οι κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα, όπου ο δείκτης θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα είναι από τους χαμηλότερους της χώρας.

Τι τρώνε λοιπόν οι κάτοικοι του Οκινάουα;

Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το λεγόμενο «πρόγραμμα Οκινάουα», των Τζ. και Σ. Γουίλλοξ, οι οποίοι συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα του Ιάπωνα καρδιολόγου Μακότο Σουζούκι:

-Οι ντόπιοι καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης. Σε καθημερινή βάση, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι αιωνόβιοι τρώνε κατά μέσο όρο δεκαοκτώ διαφορετικά τρόφιμα, πράγμα εκ διαμέτρου αντίθετο με το δικό μας πολιτισμό του φαστφούντ.

-Τρώνε τουλάχιστον πέντε πιάτα χορταρικά ή φρούτα τη μέρα. Τα χορταρικά, οι πατάτες, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας όπως, για παράδειγμα, το τόφου είναι τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή της Οκινάουα. Περίπου το 30% των καθημερινών θερμίδων προέρχεται από λαχανικά.

-Τα δημητριακά είναι η βάση της διατροφής. Οι Ιάπωνες τρώνε άσπρο ρύζι καθημερινά και το συμπληρώνουν, ανάλογα με τη μέρα, με φιδέ από σόμπα ή ουντόν, τα δύο κυριότερα είδη ζυμαρικών.

-Καταναλώνουν ελάχιστη ζάχαρη σε άμεση μορφή και, όταν το κάνουν, είναι ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Σύμφωνα με μελέτες του Σοζούκι, καταναλώνουν το ένα τρίτο της ζάχαρης που καταναλώνεται στην υπόλοιπη Ιαπωνία, επομένως τα γλυκά και οι σοκολάτες είναι πολύ λιγότερο παρόντα στις διατροφικές συνήθειές τους.

Όπως επισημαίνουν επίσης οι συγγραφείς του βιβλίου, ο πληθυσμός του νησιού Οκινάουα τρώει ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο και, σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ιαπωνίας, το κρέας που καταναλώνει περισσότερο είναι χοιρινό, το οποίο τρώει μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τι άλλο έχει διαπιστώσει ο καρδιολόγος Μακότο Σουζούκι;

-Οι κάτοικοι της Οκινάουα καταναλώνουν σχεδόν το μισό από το αλάτι που τρώνε οι υπόλοιποι Ιάπωνες.

Παίρνουν λιγότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση: 1.785 θερμίδες, ενώ ο μέσος όρος στην Ιαπωνία είναι 2.068 θερμίδες ημερησίως.

tofu

Τόφου

Λιγότερο φαγητό, περισσότερα χρόνια ζωής

Πραγματικά, η χαμηλή θερμιδική κατανάλωση είναι ένα στοιχείο κοινό σε όλες τις λεγόμενες μπλε ζώνες μακροζωίας (στις οποίες περιλαμβάνεται και η «δική μας» Ικαρία). Οι Ιάπωνες, συγκεκριμένα, αποκαλούν αυτή την αρχή «χάρα χάτσι μπου»: όταν νιώθεις ότι έχεις σχεδόν χορτάσει κι ότι θα μπορούσες να φας κάτι ακόμα, σταμάτα να τρως!

Γι’ αυτό οι μερίδες που σερβίρουν στην Ιαπωνία είναι πολύ μικρότερες από ό,τι στη Δύση. Το γεύμα δεν μοιράζεται σε πρώτο πιάτο, δεύτερο πιάτο και επιδόρπιο, αλλά συνδυάζει πολλά μικρά πιατάκια: ένα με ρύζι, ένα με λαχανικά, ένα μπολ με σούπα από μίσο και ένα πιατάκι με κάτι για τσίμπημα. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε να παραφάμε και παίρνουμε ποικιλία τροφών.

dishes

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά της ιαπωνικής διατροφής

Ένα «όπλο» της διατροφής που ευνοεί τη μακροζωία είναι τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά που περιέχουν πολλές τροφές, μόρια που καθυστερούν την οξείδωση των κυττάρων, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που τα βλάπτουν προκαλώντας τη γήρανση του οργανισμού.

Στην Οκινάουα, οι παρακάτω δεκαπέντε τροφές θεωρούνται κλειδί για την υγεία και μακροζωία των κατοίκων της περιοχής, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες:

-Τόφου

-Μίσο

-Τόνος

-Καρότα

-Γκόγια (ένα είδος πικράγγουρου)

-Κόμπου (ένα είδος φυκιού)

-Λάχανο

-Νόρι (φύκι)

-Κρεμμύδι

-Φύτρα σόγιας

-Χετσίμα (ένα είδος αγγουριού)

-Φρέσκα φασολάκια σόγιας (βραστά ή ωμά)

-Γλυκοπατάτες

-Πιπεριές

-Τσάι σανπίντσα (ένα μείγμα πράσινου τσαγιού με άνθη γιασεμιού, που συνδυάζει τα οφέλη των δύο αφεψημάτων).

olive_oil

Ποιες τροφές του δυτικού κόσμου είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά;

Φυσικά δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι την Άπω Ανατολή για να βρούμε συστατικά που προάγουν τη μακροβιότητα. Και η μεσογειακή διατροφή περιέχει τροφές που ξεχειλίζουν από αντιοξειδωτικά και άλλες ωφέλιμες για την υγεία ουσίες. Ενδεικτικά μόνο, το βιβλίο παρουσιάζει έναν κατάλογο τροφίμων που συνιστούν οι ειδικοί για την καθυστέρηση της γήρανσης. Όπως:

-Λαχανικά. Για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και μέταλλα, πέρα των φυτικών ινών. Για παράδειγμα, τα σέσκουλα και το μπρόκολο.

Ψάρια που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί.

Φρούτα. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα βερίκοκα, αλλά και μούρα όπως τα μύρτιλα και τα γκότζι μπέρι, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φωτοχημικά αντιοξειδωτικά.

Όλοι οι ξηροί καρποί δίνουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ενέργεια.

Δημητριακά όπως η βρόμη και το σιτάρι προσφέρουν ενέργεια και μεταλλικά στοιχεία.

-Το ελαιόλαδο φημίζεται ιδιαίτερα για την αντιοξειδωτική δράση του.

-Λίγο κόκκινο κρασί σύμφωνα με μελέτες έχει αντιοξειδωτική και αγγειοδιασταλτική δράση.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

10 οφέλη που προσφέρει το γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top