Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ενώ ο σκέτος καφές δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων ή/και τις πιθανότητες γονιμοποίησης, μόλις προστεθεί σε αυτόν οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία συσχετίζεται αρνητικά με διάφορες παραμέτρους της γονιμότητας και εξωσωματικής.

Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση αναψυκτικών, ακόμα κι αν είναι λάιτ διότι σχετίζονται με περισσότερες αρνητικές εκβάσεις, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2016) που πραγματοποιείται στο Σολτ Λέικ Σίτι, ενώ δημοσιεύονται και στην επιθεώρηση Fertility and Sterillity

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε 524 γυναίκες οι οποίες επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και καφέ με ή χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί πήραν από τις γυναίκες αυτές συνολικώς 5.548 ωάρια, άλλα εκ των οποίων απέρριψαν διότι ήταν φτωχής ποιότητας και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας εν συνεχεία στην εμφύτευση.

Η ποιότητα των ωαρίων διαπιστώνεται ότι επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά με την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, ο καφές με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά και με την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης – δηλαδή ακριβώς όπως ίσχυε για τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

«Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό ισχύει έως ενός ορίου διότι ως φαίνεται υπάρχουν και αρνητικά στην κατανάλωσή τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκαμπριέλα Χάλπερν, από την κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάουλο.

empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Μείωσε το βάρος σου και κάψε λίπος τρώγοντας τζίντζερ

  Αν σου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα σίγουρα το έχεις δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές. Αν όχι, αξίζει να το δοκιμάσεις καθώς το τζίντζερ βοηθάει στην απώλεια κιλών και στο κάψιμο του λίπους.
empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Το ένα απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να χάσεις βάρος

Έχεις δοκιμάσει να κόψεις τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, έχεις ακολουθήσει διάφορες επώνυμες δίαιτες, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη Ρ κι όλα όσα θες να ξέρεις για τα φλαβονοειδή

  Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
Back To Top