Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο. Ωστόσο, όλοι λίγο πολύ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αίσθημα της πείνας….

Μερικοί άνθρωποι όμως μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλους να βιώσουν αυτές τις κρίσεις πείνας πιο συχνά, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Nature Metabolism. Και όλα βασίζονται στη βιολογία.

Μια ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου και μια εταιρεία επιστήμης της υγείας ZOE συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν γιατί ορισμένα άτομα αγωνίζονται να χάσουν βάρος ενώ κάνουν δίαιτα ελεγχόμενη από θερμίδες. Για να το πετύχουν αυτό, παρακολούθησαν το σάκχαρο του αίματος (μέσω συνεχών συσκευών παρακολούθησης γλυκόζης) και πολλών άλλων βιοδεικτών υγείας από 1.070 άτομα για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν το ίδιο πρωινό – muffins με την ίδια ποσότητα θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών – και στη συνέχεια επέλεξαν το υπόλοιπο των γευμάτων τους όλη την ημέρα.

Εκτός από τα δεδομένα σακχάρου στο αίμα τα οποία η οθόνη παρακολούθησε όλη την ημέρα, οι ερευνητές σημείωσαν τους αριθμούς από:

– Φορετές συσκευές που παρακολουθούν τον ύπνο και τη δραστηριότητα

– Αυτοαναφερόμενα επίπεδα πείνας και εγρήγορσης που παρακολουθούνται μέσω μιας εφαρμογής smartphone

– Αναφορές για το πότε και τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα.

pinaw b

Προηγούμενες μελέτες επιβεβαίωναν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μόνο για τις πρώτες 2 ώρες μετά το γεύμα. Αλλά αυτή η έρευνα διεύρυνε την εστίασή της – και ως αποτέλεσμα, ανακάλυψε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν σημαντικές «κάμψεις στην καμπύλη σακχάρου» μεταξύ 2 και 4 ωρών μετά την αρχική τους υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο στο αίμα. Σε αυτό το σημείο, ορισμένα άτομα κατέγραψαν μια πτώση σακχάρου στο αίμα κάτω από το κανονικό τους επίπεδο αναφοράς και στη συνέχεια επανάκαμψαν.

Εκείνοι που είχαν τις μεγαλύτερες πτώσεις παρουσίασαν αύξηση 9% στην πείνα και έτρωγαν ξανά περίπου 30 λεπτά νωρίτερα από εκείνους που είχαν μικρότερες πτώσεις, ακόμα κι αν έτρωγαν την ίδια ποσότητα. Επιπλέον εκείνοι με μεγάλες καμπύλες σακχάρου κατανάλωσαν επίσης περίπου 75 επιπλέον θερμίδες τις 4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 310 θερμίδες περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας από όσους είχαν μικρές πτώσεις στο σάκχαρο. Η μέτρηση αυτή όταν παρατηρείται πάνω από ένα χρόνο ισοδυναμεί με μια πιθανή αύξηση βάρους 20 κιλών κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν σταθερό, και μόνο μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μπορούν να προσθέσουν έως και μερικά κιλά αύξησης βάρους για ένα διάστημα πάνω από ένα χρόνο. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ότι το μέγεθος της καμπύλης σακχάρου μετά το φαγητό έχει πολύ μεγάλη επίδραση. Οι μηχανισμοί της πείνας και της όρεξης έχουν μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ελέγξουν το βάρος τους και τη μακροχρόνια υγεία τους.

Ο δείκτης σωματικού βάρους, ηλικίας και μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν συσχετίστηκε με το μέγεθος των «πτώσεων» στους άνδρες συμμετέχοντες, αλλά ο μέσος άνδρας τείνει να έχει λίγο μεγαλύτερη διακύμανση από την τυπική γυναίκα σε αυτή τη μελέτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η καθημερινή πτώση στην καμπύλη σακχάρου ενός ατόμου ως απόκριση στο ίδιο γεύμα ποικίλλει μερικές φορές, γεγονός που υποδηλώνει το γεγονός ότι τα επίπεδα δραστηριότητας, οι συνολικές επιλογές και τα πρότυπα γεύματος μπορεί να επηρεάσουν επίσης τον μεταβολισμό.

pinaw

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν όσοι εμφανίζουν μεγάλες καμπύλες σακχάρου και θέλουν να χάσουν βάρος τώρα που το γνωρίζουν; Να έχουν κοντά τους υγιεινά σνακ και να τρώνε συχνά μικρά γεύματα. Περισσότερη έρευνα ωστόσο απαιτείται για να εντοπιστεί με ακρίβεια ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται αλλά και ποιος τρόπος ζωής θα τους βοηθούσε να αισθάνονται πλήρεις για περισσότερη ώρα.

Αυτή η μελέτη δείχνει πώς η φορητή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη μοναδική βιολογία τους και να ελέγξουν τη διατροφή και την υγεία τους. Αποδεικνύοντας τη σημασία των καμπύλων σακχάρου, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για εξατομικευμένη καθοδήγηση βάσει δεδομένων για όσους αναζητούν λύσεις για τη διαχείριση της πείνας και της πρόσληψης θερμίδων με τρόπο που να λειτουργεί στις ανάγκες του οργανισμού τους.

Να θυμάσαι ότι πέρα από την εμφάνιση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους προσφέρει συνολικά πολλά οφέλη στον οργανισμό σου – ωστόσο είμαστε ακόμα σε συνθήκες πανδημίας όπου το άγχος πολλές φορές βρίσκει αντίδοτο σε comfort food παρηγοριά. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου – προσπάθησε να κάνεις μια όσο πιο ισορροπημένη διατροφή και να βάζεις αφορμές για άσκηση μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Δίαιτα… να την πιείς στο ποτήρι!

  Ένα smoothie πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστικό πέρα από υγιεινό. Παρακάτω θα βρεις τα πιο power συστατικά και τρόπους για να τα συνδυάσεις με βάση τις γεύσεις που προτιμάς αλλά και το σκοπό που θες να πετύχεις.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό σου

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.
empty alt

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες πριν από την περίοδο

Νεύρα, αϋπνίες, κόπωση και φουσκώματα είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προειδοποιούν κάθε μήνα για την έλευση της περιόδου.
empty alt

Γιατί το μανταρίνι είναι το απόλυτο σνακ και του χειμώνα

Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί.
Back To Top