Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τα προσθέσεις στη μαγειρική σου

Τα μυρωδικά και τα βότανα στο φαγητό μπορούν να απογειώσουν τη γεύση και το άρωμά του, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ωφελούν και την υγεία μας με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Να ποιοι είναι αυτοί, για να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Πολλά μυρωδικά/βότανα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα σας, με αποτέλεσμα πιο υγιή κύτταρα και όργανα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Τα μυρωδικά/βότανα είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Για παράδειγμα, ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, ενώ το θυμάρι και ο βασιλικός είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ορισμένα μυρωδικά/βότανα, όπως η εχινάκεια και το σκόρδο, έχουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Μπορούν να βοηθήσουν την πέψη

Πολλά μυρωδικά/βότανα, όπως το τζίντζερ και η μέντα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων όπως η ναυτία και το φούσκωμα.

Μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ορισμένα μυρωδικά/βότανα όπως το ginkgo biloba και το δεντρολίβανο έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή

Πολλά μυρωδικά/βότανα όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν επίσης και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μπορούν να προάγουν τη χαλάρωση

Βότανα όπως το χαμομήλι και η λεβάντα έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος

Ορισμένα μυρωδικά/βότανα, όπως η αλόη βέρα και η καλέντουλα, έχουν θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη Ρ κι όλα όσα θες να ξέρεις για τα φλαβονοειδή

  Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.
empty alt

Ντομάτα, η απόλυτη κυρίαρχος της ελληνικής κουζίνας

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Back To Top