Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα θέμα διάθεσης: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως αποδεικνύεται από σαρώσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή ψυχική υγεία, τη γνωστική έκπτωση, την αύξηση βάρους και χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Παρά τα άφθονα στοιχεία για αυτές τις συνδέσεις, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια σαφή εικόνα των υποκείμενων αιτιών, λέει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Arpana Gupta, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του G. Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος και ότι η υπερφαγία θεωρείται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης της μοναξιάς, ήθελα να παρατηρήσω τα μονοπάτια του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές», εξηγεί η Gupta.

Για να γίνει αυτό, η Gupta και η ομάδα της εξέτασαν 93 γυναίκες σχετικά με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τα συναισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης, το σωματικό βάρος και τις διατροφικές τους συμπεριφορές. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να δουν πώς αντιδρούσε ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων όταν έβλεπαν αφηρημένες εικόνες άσχετες με τρόφιμα ή εικόνες διαφορετικών γλυκών και αλμυρών φαγητών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν έντονη λαχτάρα για φαγητό, ανθυγιεινές δίαιτες, ανεξέλεγκτη διατροφή και συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που ένιωθαν πιο κοινωνικά απομονωμένοι είχαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανταπόκριση στην επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα. Οι πιο μοναχικοί συμμετέχοντες είχαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στον αυτοέλεγχο που σχετίζεται με τις διατροφικές συμπεριφορές.

 

«Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκαλέσει λιγούρες για φαγητό παρόμοια με τη λαχτάρα για κοινωνικές σχέσεις», τονίζει η Δρ Gupta. «Δείχνουμε στοιχεία για το γεγονός ότι οι κοινωνικοί μας δεσμοί είναι καθοριστικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τρώμε ανθυγιεινά τρόφιμα – ειδικά τρόφιμα και γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες».

Η μελέτη προτείνει νέους τρόπους για να μειώσετε την επιθυμία για ζάχαρη

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της εξάρτησής της από τους συμμετέχοντες να θυμούνται και να αναφέρουν με ακρίβεια λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές συμπεριφορές, τη διάθεση και την υγεία τους.

Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα παρέχουν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η διάθεσή μας επηρεάζει την ανταπόκρισή μας στο φαγητό, επισημαίνει ο Lu Qi, MD, PhD, καθηγητής και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για την παχυσαρκία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

«Η μελέτη ανακαλύπτει την αντιδραστικότητα του εγκεφάλου ιδιαίτερα στα γλυκά τρόφιμα, γεγονός που εξηγεί τις δυσπροσαρμοστικές αλλαγές συμπεριφοράς στη διατροφή μεταξύ των κοινωνικά απομονωμένων ατόμων», λέει ο Δρ Qi, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Τα καλά νέα σε αυτά τα ευρήματα είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές κάνοντας αλλαγές στην κοινωνική τους ζωή για να μειώσουν τα συναισθήματα της απομόνωσης, τονίζει ο Qi.

Η αναζήτηση τρόπων για τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής υποστήριξης είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, εξηγεί η Gupta. Αυτό μπορεί να σημαίνει την επιδίωξη ενός χόμπι, τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή σε συλλόγους ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αλληλεπιδράσεων με άλλα άτομα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις ενδείξεις τροφής με τρόπους που διευκολύνουν την αντίσταση στα γλυκά.

«Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ολιστικές παρεμβάσεις νου-σώματος για να ομαλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο μέσω διαλογισμού, ημερολογίου και ασκήσεων μείωσης του στρες», δηλώνει η Gupta.

Η γνώση ότι η λαχτάρα για ζάχαρη συνδέεται με την κοινωνική απομόνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τα διατροφικά τους πρότυπα, προσθέτει ο Gupta. «Το να γνωρίζεις ότι η μοναξιά σε κάνει να λαχταράς αυτές τις τροφές με πολλές θερμίδες –ειδικά τα σάκχαρα– είναι ενδυναμωτικό», λέει η Gupta.

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη - Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Τι να φας όταν νιώθεις αγχωμένος;

Την ώρα που μας καταβάλλει το άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει τις λεγόμενες ορμόνες του στρες, όπως είναι η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη.
empty alt

Green power smoothie: Ένα πρωινό όλο ενέργεια στο ποτήρι σου

Ο συνδυασμός kale και αβοκάντο καθιστά αυτή την υγιεινή συνταγή smoothie εξαιρετικά πράσινη. Οι σπόροι Chia προσδίδουν σε αυτό το κρεμώδες smoothie μια γροθιά ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι η βάση για μια υγιή καρδιά.
empty alt

Γιατί νιώθω να πεινάω συνέχεια;

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας

Back To Top