Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μετά από την επιτυχημένη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με υγιεινή διατροφή και μείωση της χοληστερόλης, δεν αναστρέφονται οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.Αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα ήταν, εάν το άτομο δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ανθυγιεινές συνήθειες. Η σχετική μελέτη, στην επιθεώρηση «Journal of Leukocyte Biology», έγινε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ισχύουν και στους ανθρώπους.

Στο επιστημονικό άρθρο τονίζετια πως όταν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά συμβαίνουν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος έκφρασης πολλών γονιδίων.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που σχετίζονται με ανοσοποιητικές λειτουργίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση.

Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη – όπως δηλαδή τρέφονται όσοι ακολουθούν την δυτικού τύπου διατροφή.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών.

Οι ερευνητές κατέληξαν αρκετούς μήνες αργότερα πως τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν«τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικές είναι για την υγεία είναι οι προκαλούμενες από τη διατροφή αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση και πόσο σημαντικό είναι να υιοθετείται δια βίου μια υγιεινή διατροφή».

 

empty alt

Energy snacks με λιγότερες από 100 θερμίδες

Το «λίγη σοκολατίτσα έφαγα» και «μισό ντονατσάκι τσίμπησα» του χειμώνα αρχίζουν και φθίνουν καθώς το άγχος των περιττών κιλών είναι εδώ.
empty alt

4 απλά μυστικά για υγιεινή πίτσα

Είναι αυτές οι βραδιές της μπάλας ή της Eurovision που η παρέα μαζεύεται και ζητάει πίτσα επειγόντως! Αλλά και άλλες, που δεν έχεις μαγειρέψει και θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο, νόστιμο αλλά και υγιεινό για τα παιδιά σου.
empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.
empty alt

Asian beauty: τρεις τροφές που ενεργοποιούν τα γονίδια μακροζωίας

Δεν υπάρχει πηγή νεότητας, αλλά αυτά τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγαλώνεις όμορφα. Με την πιο ακριβή εξήγηση, η διατροφή της Οκινάουα αναφέρεται στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής των ανθρώπων που ζουν στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο δώρο του σουσαμιού

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.
empty alt

Τροφές και ροφήματα που μας βοηθάνε να κοιμόμαστε καλύτερα

Ένας καλός βραδινός ύπνος αποτελεί το μυστικό ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν σηκωνόμαστε για τη δουλειά μας και όλες μας τις δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
empty alt

Mυρωδικά και σιλουέτα σε φόρμα: Τι να βάλεις στη διατροφή σου για να χάσεις βάρος

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα μυρωδικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, διαθέτοντας τα ίδια ελάχιστες θερμίδες.
Back To Top