Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μετά από την επιτυχημένη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με υγιεινή διατροφή και μείωση της χοληστερόλης, δεν αναστρέφονται οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.Αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα ήταν, εάν το άτομο δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ανθυγιεινές συνήθειες. Η σχετική μελέτη, στην επιθεώρηση «Journal of Leukocyte Biology», έγινε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ισχύουν και στους ανθρώπους.

Στο επιστημονικό άρθρο τονίζετια πως όταν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά συμβαίνουν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος έκφρασης πολλών γονιδίων.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που σχετίζονται με ανοσοποιητικές λειτουργίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση.

Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη – όπως δηλαδή τρέφονται όσοι ακολουθούν την δυτικού τύπου διατροφή.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών.

Οι ερευνητές κατέληξαν αρκετούς μήνες αργότερα πως τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν«τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικές είναι για την υγεία είναι οι προκαλούμενες από τη διατροφή αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση και πόσο σημαντικό είναι να υιοθετείται δια βίου μια υγιεινή διατροφή».

 

empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Μμμμμ μαστίχα – η πιο καλοκαιρινή απόλαυση έχει πολλά οφέλη

  Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Ποιες τροφές χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα σου

Μερικά φυσικά καλλυντικά βρίσκονται στην κουζίνα και το ψυγείο σου
empty alt

Τι συνέβη σε 500 άνθρωπους που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για 26 εβδομάδες

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη αυτού του superfood
Back To Top