Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μετά από την επιτυχημένη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με υγιεινή διατροφή και μείωση της χοληστερόλης, δεν αναστρέφονται οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.Αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα ήταν, εάν το άτομο δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ανθυγιεινές συνήθειες. Η σχετική μελέτη, στην επιθεώρηση «Journal of Leukocyte Biology», έγινε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ισχύουν και στους ανθρώπους.

Στο επιστημονικό άρθρο τονίζετια πως όταν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά συμβαίνουν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος έκφρασης πολλών γονιδίων.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που σχετίζονται με ανοσοποιητικές λειτουργίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση.

Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη – όπως δηλαδή τρέφονται όσοι ακολουθούν την δυτικού τύπου διατροφή.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών.

Οι ερευνητές κατέληξαν αρκετούς μήνες αργότερα πως τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν«τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικές είναι για την υγεία είναι οι προκαλούμενες από τη διατροφή αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση και πόσο σημαντικό είναι να υιοθετείται δια βίου μια υγιεινή διατροφή».

 

empty alt

Μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να γίνουν καλύτεροι στην ανάγνωση;

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Τι να μην τρώτε οπωσδήποτε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα παρακάτω τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια Οι πατάτες βραστές είναι υγιεινές και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, αλλά οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια δεν είναι.
empty alt

Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για vegans ή vegetarians

Χρήσιμες και για όσους νηστεύουν!
empty alt

Τι τρώνε οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο;

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
empty alt

Τα σπαράγγια είναι εδώ και είναι στα καλύτερά τους

Τα σπαράγγια, επίσημα γνωστά ως Asparagus officinalis, είναι μέλη της οικογένειας των κρίνος. Αυτό το δημοφιλές λαχανικό θα το δεις και σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ.
empty alt

Σκέφτεσαι να κόψεις τον καφέ;

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
Back To Top