Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μετά από την επιτυχημένη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με υγιεινή διατροφή και μείωση της χοληστερόλης, δεν αναστρέφονται οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.Αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα ήταν, εάν το άτομο δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ανθυγιεινές συνήθειες. Η σχετική μελέτη, στην επιθεώρηση «Journal of Leukocyte Biology», έγινε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ισχύουν και στους ανθρώπους.

Στο επιστημονικό άρθρο τονίζετια πως όταν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά συμβαίνουν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος έκφρασης πολλών γονιδίων.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που σχετίζονται με ανοσοποιητικές λειτουργίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση.

Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη – όπως δηλαδή τρέφονται όσοι ακολουθούν την δυτικού τύπου διατροφή.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών.

Οι ερευνητές κατέληξαν αρκετούς μήνες αργότερα πως τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν«τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικές είναι για την υγεία είναι οι προκαλούμενες από τη διατροφή αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση και πόσο σημαντικό είναι να υιοθετείται δια βίου μια υγιεινή διατροφή».

 

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Το πολύτιμο διατροφικό προφίλ του ροδιού

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος κι αντοχή στην άσκηση
Back To Top