Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς […]

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας!

Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή.

Βέβαια, όλο και περισσότεροι υγιείς ενήλικες στοχεύουν σε περιορισμό της κατανάλωσης γλουτένης, θεωρώντας πως αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης γλουτένης σε άτομα που δεν έχουν ιατρικούς λόγους για να την αποκλείσουν από τη διατροφή τους.
Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα περίπου 30 ετών.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη γλουτένης, η οποία έφτανε τα 12 γραμμάρια, είχαν 13% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη μέσα στο διάστημα των 30 ετών παρακολούθησης, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 4 γραμμάρια την ημέρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι εθελοντές με τη χαμηλότερη πρόσληψη γλουτένης, κατανάλωναν και λιγότερες φυτικές ίνες από προϊόντα δημητριακών, οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις ενδεχομένως οι υγιείς ενήλικες να πρέπει να αναθεωρήσουν αναφορικά με την προσπάθεια αποφυγής της γλουτένης.
Πηγή: www.iatrikanea.gr

empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Μπορεί η φάβα να αναπληρώσει το κρέας;

Έχεις αρχίσει τη νηστεία ή ούτως ή άλλως αποφάσισες να μην τρως κρέας εφεξής. Πολύ ωραία. Και τώρα, πώς μπορείς να αναπληρώσεις το κενό του κρέατος; Τρώγε φάβα! Είναι πολύ θρεπτική και πλέον απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Γιατί πρέπει να πίνεις ένα εσπρεσάκι πριν την άσκηση

Χρειάζεσαι κάτι να σε τονώσει και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στη γυμναστική; Ένα εσπρεσάκι θα κάνει τη διαφορά! Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η καφεϊνη στον καφέ μπορεί να αποδειχθεί για την αντοχή των αθλητών τόσο […]
empty alt

Τελικά μπορούμε να χάσουμε κιλά πίνοντας κρύο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι πίνοντας κρύο νερό επιταχύνεις το μεταβολισμό σου και καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μύθο.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

Αλήθεια ή…κολοκύθια;

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
Back To Top