Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη. Σε ένα γράφημα που ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram συγκρίνει τη διατροφική αξία ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι, με τον πρώτο να βγαίνει κερδισμένο.

Αναλυτικά, το ασπράδι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, λίγους υδατάνθρακες, καθόλου λιπαρά και νάτριο. Η χοληστερόλη και τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι κάποιοι τον αποφεύγουν. Ωστόσο, ο κρόκος είναι που περιέχει, επιπλέον, πέρα από υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνες Α και Β (όπως Β12), φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά και σίδηρο.

Αν λοιπόν προσπαθείς να πάρεις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή σου (π.χ. για να χτίσεις μυϊκή μάζα) και ταυτόχρονα να αποφύγεις τη χοληστερόλη, τα ασπράδια του αυγού είναι μια καλή επιλογή. Για να επωφεληθείς όμως, παράλληλα, από τα θρεπτικά στοιχεία του κρόκου, μπορείς να συνδυάσεις ένα ολόκληρο αυγό με τα ασπράδια από ακόμα 2 αυγά.

Σχετικά με τη χοληστερόλη, το συνιστώμενο όριο είναι περίπου 300 mg την ημέρα – ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 211 mg. Επομένως, μπορείς να απολαμβάνεις ένα αυγό την ημέρα (ή δύο αυγά μερικές φορές την εβδομάδα), αρκεί να ελέγχεις την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που τρως, για να μην υπερβαίνεις τα 300 mg.

empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

Αγγούρι: η απόλυτα υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού

  Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.
empty alt

Τα πιο δροσιστικά ροφήματα που θα σε ενυδατώσουν στον καύσωνα

Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες τώρα […]
empty alt

Τρεις υγιεινές συνήθειες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου

Αναγνωρίζεις αυτήν την κακή διάθεση που εμφανίζεται όταν δεν έχεις ποιοτικό ύπνο για κάποιες μέρες (ή εβδομάδες); Ή όταν προσπαθείς να κάνεις γυμναστική αλλά δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα γιατί νιώθεις να σου τελειώνει η ενέργεια; Μπορεί να συμβεί σε όλους.
empty alt

Ποια μυρωδικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από έξτρα γεύση κι άρωμα

Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τα προσθέσεις στη μαγειρική σου
empty alt

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους του μάραθου, παρενέργειες και πώς να τους απολαύσετε

Οι σπόροι μάραθου είναι ένα ευέλικτο συστατικό: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, να ληφθούν ως συμπληρώματα, ακόμη και να καταναλωθούν ως έχουν. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτούς τους δημοφιλείς σπόρους –...
empty alt

10 πολύτιμα οφέλη του λάχανου στην υγεία σου

Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.
Back To Top