Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη. Σε ένα γράφημα που ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram συγκρίνει τη διατροφική αξία ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι, με τον πρώτο να βγαίνει κερδισμένο.

Αναλυτικά, το ασπράδι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, λίγους υδατάνθρακες, καθόλου λιπαρά και νάτριο. Η χοληστερόλη και τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι κάποιοι τον αποφεύγουν. Ωστόσο, ο κρόκος είναι που περιέχει, επιπλέον, πέρα από υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνες Α και Β (όπως Β12), φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά και σίδηρο.

Αν λοιπόν προσπαθείς να πάρεις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή σου (π.χ. για να χτίσεις μυϊκή μάζα) και ταυτόχρονα να αποφύγεις τη χοληστερόλη, τα ασπράδια του αυγού είναι μια καλή επιλογή. Για να επωφεληθείς όμως, παράλληλα, από τα θρεπτικά στοιχεία του κρόκου, μπορείς να συνδυάσεις ένα ολόκληρο αυγό με τα ασπράδια από ακόμα 2 αυγά.

Σχετικά με τη χοληστερόλη, το συνιστώμενο όριο είναι περίπου 300 mg την ημέρα – ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 211 mg. Επομένως, μπορείς να απολαμβάνεις ένα αυγό την ημέρα (ή δύο αυγά μερικές φορές την εβδομάδα), αρκεί να ελέγχεις την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που τρως, για να μην υπερβαίνεις τα 300 mg.

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top