Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Όπως γράφει η Guardian σε νέο άρθρο της με τίτλο «Kombucha: can the fermented drink compete with beer at the bar?» («Kombucha: μπορεί το ζυμωμένο ποτό να συναγωνιστεί την μπίρα στο μπαρ;») ενώ ξεκίνησε την εμπορική πορεία του σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, πλέον έχει αρχίσει να σερβίρεται σε όλο και περισσότερα καφέ της Δύσης.

Μια λέξη κλειδί για την επιτυχία του είναι, αναμφίβολα, τα «προβιοτικά»: τα ωφέλιμα βακτήρια που όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου kombucha στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια καλλιέργεια βακτηρίων με την ονομασία Scoby, που θα βρεις στο Amazon ή στο eBay. Σε αυτό το ζυμωμένο τσάι συχνά προστίθενται φρούτα και μπαχαρικά, για να ενισχύσουν τη γεύση του.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν kombucha, ωστόσο, είναι συγκρατημένες στους ισχυρισμούς που κάνουν σχετικά με τα υγιεινά οφέλη του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Humphreys, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, «όλα τα σχετικά δεδομένα είτε είναι ανεκδοτολογικές αναφορές είτε προέρχονται από πειράματα σε ζώα [και όχι σε ανθρώπους]».

Άλλωστε, τα προβιοτικά που περιέχει το kombucha δεν είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες. Δεν έχει π.χ. λακτοβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί του μας κάνουν κακό αλλά ούτε να αποφανθούμε ότι ωφελούν την υγεία μας.

Ωστόσο, άλλα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος, όπως οι βιταμίνες Β ή βιταμίνη C, έχουν επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση. Γι’ αυτό, απόλαυσέ το αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο και χωρίς να περιμένεις να δεις θαύματα.

empty alt

Το θρεπτικό συστατικό που κάνει το μυαλό πιο δυνατό

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δείχνει πως τα επίπεδα σιδήρου και η φυσική κατάσταση των φοιτητών, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
empty alt

Αυτές είναι οι καλύτερες δίαιτες του 2017

Είναι η εποχή της δίαιτας. Της κάθε λογής δίαιτας, που άλλοι ονομάζουν διατροφή, άλλοι εξπρές ή θαυματουργή.
empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Γύρη μελισσών: Τελικά ωφελεί την υγεία μας;

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Πώς να χρησιμοποιήσετε το salad dressing όταν κάνετε δίαιτα

  Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό σου

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Back To Top