Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Όπως γράφει η Guardian σε νέο άρθρο της με τίτλο «Kombucha: can the fermented drink compete with beer at the bar?» («Kombucha: μπορεί το ζυμωμένο ποτό να συναγωνιστεί την μπίρα στο μπαρ;») ενώ ξεκίνησε την εμπορική πορεία του σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, πλέον έχει αρχίσει να σερβίρεται σε όλο και περισσότερα καφέ της Δύσης.

Μια λέξη κλειδί για την επιτυχία του είναι, αναμφίβολα, τα «προβιοτικά»: τα ωφέλιμα βακτήρια που όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου kombucha στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια καλλιέργεια βακτηρίων με την ονομασία Scoby, που θα βρεις στο Amazon ή στο eBay. Σε αυτό το ζυμωμένο τσάι συχνά προστίθενται φρούτα και μπαχαρικά, για να ενισχύσουν τη γεύση του.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν kombucha, ωστόσο, είναι συγκρατημένες στους ισχυρισμούς που κάνουν σχετικά με τα υγιεινά οφέλη του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Humphreys, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, «όλα τα σχετικά δεδομένα είτε είναι ανεκδοτολογικές αναφορές είτε προέρχονται από πειράματα σε ζώα [και όχι σε ανθρώπους]».

Άλλωστε, τα προβιοτικά που περιέχει το kombucha δεν είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες. Δεν έχει π.χ. λακτοβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί του μας κάνουν κακό αλλά ούτε να αποφανθούμε ότι ωφελούν την υγεία μας.

Ωστόσο, άλλα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος, όπως οι βιταμίνες Β ή βιταμίνη C, έχουν επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση. Γι’ αυτό, απόλαυσέ το αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο και χωρίς να περιμένεις να δεις θαύματα.

empty alt

Το μυστικό για την παχυσαρκία των εφήβων

Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία στους έφηβους.
empty alt

Τα πλεονεκτήματα του κατσικίσιου γάλακτος

Τι μας προσφέρει Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Αγγούρι: η απόλυτα υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού

  Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.
empty alt

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες πριν από την περίοδο

Νεύρα, αϋπνίες, κόπωση και φουσκώματα είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προειδοποιούν κάθε μήνα για την έλευση της περιόδου.
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
empty alt

18 συστατικά που πρέπει να προσθέσετε στο γεύμα σας για να το κάνετε πιο χορταστικό

Τροφές που υπόσχονται να σας κρατούν χορτάτους και με ενέργεια για περισσότερη ώρα
Back To Top