Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Όπως γράφει η Guardian σε νέο άρθρο της με τίτλο «Kombucha: can the fermented drink compete with beer at the bar?» («Kombucha: μπορεί το ζυμωμένο ποτό να συναγωνιστεί την μπίρα στο μπαρ;») ενώ ξεκίνησε την εμπορική πορεία του σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, πλέον έχει αρχίσει να σερβίρεται σε όλο και περισσότερα καφέ της Δύσης.

Μια λέξη κλειδί για την επιτυχία του είναι, αναμφίβολα, τα «προβιοτικά»: τα ωφέλιμα βακτήρια που όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου kombucha στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια καλλιέργεια βακτηρίων με την ονομασία Scoby, που θα βρεις στο Amazon ή στο eBay. Σε αυτό το ζυμωμένο τσάι συχνά προστίθενται φρούτα και μπαχαρικά, για να ενισχύσουν τη γεύση του.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν kombucha, ωστόσο, είναι συγκρατημένες στους ισχυρισμούς που κάνουν σχετικά με τα υγιεινά οφέλη του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Humphreys, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, «όλα τα σχετικά δεδομένα είτε είναι ανεκδοτολογικές αναφορές είτε προέρχονται από πειράματα σε ζώα [και όχι σε ανθρώπους]».

Άλλωστε, τα προβιοτικά που περιέχει το kombucha δεν είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες. Δεν έχει π.χ. λακτοβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί του μας κάνουν κακό αλλά ούτε να αποφανθούμε ότι ωφελούν την υγεία μας.

Ωστόσο, άλλα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος, όπως οι βιταμίνες Β ή βιταμίνη C, έχουν επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση. Γι’ αυτό, απόλαυσέ το αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο και χωρίς να περιμένεις να δεις θαύματα.

empty alt

Ταχίνι: Πόσο πολύτιμο είναι τελικά;

Κάθε χρόνο, συνήθως όταν αρχίζει η Σαρακοστή, σκέφτεσαι μήπως να το έβαζες στη διατροφή σου. Και οι μέρες περνάνε, οι μήνες κυλάνε, πλησιάζει το Πάσχα και ακόμα το σκέφτεσαι.
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.
empty alt

7 κορυφαία οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου ο λωτός

Το πλούσιο διατροφικό προφίλ του λωτού τον καθιστά τέλεια επιλογή
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε μαύρο πιπέρι κάθε μέρα

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία αυτού του δημοφιλούς μπαχαρικού και μάθετε πώς να το ενσωματώνετε στα καθημερινά σας γεύματα.

Back To Top