Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη χειροτερέψουν.

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη χειροτερέψουν. Η υπέρταση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε την πίεσή σας σε κανονικά επίπεδα.

Πράσινες φυλλώδεις σαλάτες

Το κάλιο βοηθάει τα νεφρά να απαλλαγούν από το παραπάνω νάτριο μέσω των ούρων. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι: Το μαρούλι, η ρόκα, το λάχανο, τα γογγύλια, το σπανάκι το σέσκουλο, το μπρόκολο και άλλα.

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά συχνά έχουν πρόσθετο νάτριο, αλλά τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα λαχανικά και είναι ευκολότερο να αποθηκευτούν.

Μούρα και ρόδι

Τα μούρα, ειδικά τα κράνα και τα blueberries, είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μούρα, τα σμέουρα και οι φράουλες είναι εύκολο να προστεθούν στη διατροφή – στο πρωινό με τα δημητριακά ή σε γιαούρτι. Εξίσου ωφέλιμο είναι και το ρόδι.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι υψηλά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα νιτρικά άλατα στον χυμό τεύτλων μείωσαν την πίεση αίματος των συμμετεχόντων στην έρευνα μέσα σε 24 ώρες. Μπορείτε να απολαύσετε και τον χυμό τους.

mjr66-min

Αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτά είναι και τα δύο σημαντικά στοιχεία μιας δίαιτας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γιαούρτι εάν δεν σας αρέσει το γάλα.

Βρόμη

Η βρόμη ταιριάζει με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Τρώγοντας βρόμη για πρωινό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

Μπανάνες

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο είναι καλύτερη από τη λήψη συμπληρωμάτων. Προσθέστε μια μπανάνα σε δημητριακά ή βρόμη για μια πλούσια σε κάλιο προσθήκη. Μια μπανάνα είναι ένα εύκολο κι υγιεινό σνακ που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας.

Σολομός, σκουμπρί και ψάρια με ωμέγα-3

Τα ψάρια είναι μια μεγάλη πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και ο σολομός έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τα τριγλυκερίδια. Επίσης περιέχουν βιταμίνη D, που έχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

750x500-5-low-sugar-fruits-to-help-you-losing-weight-1708226

Σπόροι

Οι ανάλατοι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Απολαύστε ¼ φλιτζάνι ηλιόσπορους ή (κολοκυθόσπορους) πασατέμπο ως σνακ. Επίσης, τα φιστίκια Αιγίνης κάνουν καλό.

Σκόρδο και αρωματικά βότανα

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης αυξάνοντας την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Το οξείδιο του αζώτου βοηθά στην αγγειοδιαστολή ή στη διεύρυνση των αρτηριών, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ενσωμάτωση αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Παραδείγματα βοτάνων και μπαχαρικών που μπορείτε να προσθέσετε περιλαμβάνουν, ρίγανη, βασιλικό, κανέλα, θυμάρι, δενδρολίβανο και πολλά άλλα.

Μαύρη σοκολάτα

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Η μελέτη δείχνει ότι έως και 100 γραμμάρια ανά ημέρα μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο CVD. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο από 60% στερεά κακάου και έχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

4 ιδανικές επιλογές για άμεση ενυδάτωση

Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση μετά από μια εντατική προπόνηση αλλά και μετά από μια ίωση με υψηλό πυρετό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
empty alt

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.
empty alt

Το αλκοόλ σε βοηθάει να μιλήσεις καλύτερα μια ξένη γλώσσα

Την επόμενη φορά που θα δώσεις ραντεβού με έναν ξενόγλωσσο φίλο, μη διστάσεις να πιείς προηγουμένως ένα ποτηράκι κρασί.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Back To Top