Μια βαθιά κατάδυση στην αρχαία φυτική ιατρική και σε ένα superfood συστατικό

Η μάκα καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα υποτιθέμενα οφέλη της για τη διάθεση, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική υγεία. Σήμερα, ορισμένα ευρήματα έρευνας δείχνουν ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει άτομα με χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα γονιμότητας και διαταραχές της διάθεσης. Είναι όμως τα οφέλη της είναι υπερβολικά διατυπωμένα;

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρίζα μάκα, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνοψης των πιθανών οφελών για την υγεία, της ασφάλειας και των παρενεργειών:

Συχνά λαμβάνεται ως συμπλήρωμα για τη διάθεση και τη σεξουαλική υγεία: Το φυτό μάκα περιέχει μοναδικά βιοενεργά και οι άνθρωποι το λαμβάνουν συχνά για να βελτιώσουν τη διάθεση, την ενέργεια και τη σεξουαλική υγεία.

Τα στοιχεία σχετικά με αυτό είναι περιορισμένα και τα περισσότερα από τα οφέλη του δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη: Τα περισσότερα από τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τα οφέλη της μάκας στην υγεία είναι μικτά, με ορισμένες μελέτες να μην βρίσκουν σημαντικά οφέλη ή ασαφείς επιπτώσεις.

Η Maca έχει πλούσια ιστορία: η Maca χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο στις Περουβιανές Άνδεις για τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Η πολιτιστική σημασία του φυτού θα πρέπει να γίνεται σεβαστή — ακόμα κι αν ορισμένες από τις χρήσεις του δεν έχουν επικυρωθεί από τη σύγχρονη επιστήμη.

Τι είναι η ρίζα μάκα;

Το Maca προέρχεται από τη ρίζα του Lepidium meyenii, το οποίο είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα στις περουβιανές Άνδεις.

Ονομάζεται επίσης περουβιανό τζίνσενγκ και τζίνσενγκ των Άνδεων, το Lepidium meyenii ανήκει στην οικογένεια των φυτών Brassica, η οποία περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τη ρόκα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μάκα και οι ρίζες μπορεί να έχουν χρώμα από μαύρο έως ροζ.

Στο Περού, η μάκα χρησιμοποιείται ως τροφή και φυσικό φάρμακο για τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Η μαγειρεμένη ρίζα μπορεί να γίνει πουρές, ενώ το αλεύρι maca χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, όπως ψωμιά και κέικ. Χρησιμοποιείται επίσης ως παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία καταστάσεων όπως προκλήσεις γονιμότητας και αναπνευστικές διαταραχές.

Αν και η μάκα είναι βασική τροφή και φάρμακο στο Περού για χιλιάδες χρόνια, μόλις πρόσφατα έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ζήτηση για μάκα έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθώς περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για φυσικές θεραπείες για τη χαμηλή λίμπιντο και τη γονιμότητα προκλήσεις.

Μετά από αυτήν την αυξημένη δημόσια ζήτηση, το επιστημονικό ενδιαφέρον για τη ρίζα μάκα έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων που εστιάζουν στο maca αυξήθηκε κατά 550%3 σε μια δεκαετία, από 35 εργασίες το 2010 σε 228 το 2020.

Ενώ η ρίζα μάκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής, καταναλώνεται κυρίως ως συμπλήρωμα στις ΗΠΑ. Συνήθως καταναλώνεται ως σκόνη, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε κάψουλες και τσίχλες. Η σκόνη μάκα έχει μια γεύση ξηρού καρπού, ελαφρώς σαν καραμέλα βουτύρου.

Όσο για το πώς χρησιμοποιείται συνήθως, η σκόνη ρίζας μάκα μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια στη διατροφή ενός ατόμου προσθέτοντάς την σε φαγητά και ποτά, όπως αρτοσκευάσματα και smoothies.

Η ρίζα Maca είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο. Περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως λινολεϊκό οξύ, ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες. Το μάκα περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η σκόνη του περιέχει 10-16% πρωτεΐνες (ως ποσοστό επί του βάρους), 59% υδατάνθρακες, 2,2% λιπίδια και 8,5% φυτικές ίνες. Τα πιο συχνά αμινοξέα που περιέχει είναι λευκίνη, αργινίνη, γλουταμικό οξύ και ασπαρτικό οξύ. Τα 100 γραμμάρια μάκα περιέχουν βιταμίνη C (8 mg), χαλκό (150 mg), κάλιο (2.050 mg) βιταμίνες Β1 και Β2, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Οι διάφορες ποικιλίες του μπορεί να έχουν κάπως διαφορετικές βιολογικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το κόκκινο και το μαύρο μάκα έχουν υψηλά επίπεδα χολίνης ενώ το κόκκινο μάκα έχει υψηλά επίπεδα GABA.

empty alt

Πόση γυμναστική «στοιχίζει» ένα χάμπουρκερ;

Eνα μεγάλο χάμπουργκερ παρέχει 24 γραμμάρια λίπους και 490 θερμίδες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19,6% των ημερήσιων θερμίδων του μέσου άνδρα ενός άνδρα και στο 24,5% εκείνων μιας γυναίκας.
empty alt

5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.
empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας αν κάνετε δίαιτα

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.
Back To Top