Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό.

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό. Βέβαια, χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια για να το μάθουν σωστά, αλλά σήμερα, η κουλτούρα τους που δίνει προτεραιότητα στα τρόφιμα έχει έναν τρόπο να κάνει πράγματα να κερδίζουν την προσοχή και τον θαυμασμό της υφηλίου.

Το φαγητό και το ποτό δεν είναι απλώς χόμπι για τους Ιταλούς, αλλά αφορά κάθε στιγμή της ημέρας. Από τον πρώτο εσπρέσο έως το τελικό digestivo, η ιταλική ημέρα είναι εφοδιασμένη με περίπλοκους κανόνες σχετικά με το πώς, πότε, γιατί και με ποιον μοιράζεσαι τα γεύματα ή ένα ποτήρι κρασί.

Για να το «κάνεις όπως οι Ιταλοί» μαζέψαμε δέκα απλά μυστικά

Όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο

Η λαϊκή αγορά και το μανάβικο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ιταλικής κουζίνας επειδή γνωρίζουν ότι τα φρέσκα υλικά είναι τα καλύτερα συστατικά. Σίγουρα, θα βρεις και σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, αλλά αν θέλεις τις πιο ώριμες ντομάτες, τα πιο έντονα τυριά και το πιο μεταξένιο ελαιόλαδο, πηγαίνεις κατευθείαν στην πηγή, οπότε αναζήτησε κι εσύ ή μικρά delicatessen ή τις εβδομαδιαίες υπαίθριες αγορές κοντά σου.

italian b

Τα εποχικά είναι πιο νόστιμα

Ενώ ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι κάθε σεζόν (καρότα και λεμόνια!), οι περισσότερες καλλιέργειες είναι εποχικές. Υπάρχουν υπέροχες στιγμές για ορισμένα τρόφιμα και όχι τόσο ωραίες στιγμές για άλλα. Θέλεις τις καλύτερες ντομάτες; Μάιος έως Οκτώβριος είναι το ιδανικό τους διάστημα για τις πιο φρέσκες και πιο γευστικές. Η συγκομιδή της ελιάς; Αργά το φθινόπωρο. Οι Ιταλοί το γνωρίζουν αυτό, και καλλιεργούν τις καλλιέργειες τους και αγοράζουν τα προϊόντα τους αναλόγως.

Η απόλαυση του καφέ

Όταν οι Ιταλοί λένε καφέ εννοούν εσπρέσο – άρα μία δόση, ό,τι πρέπει για ένα λάκτισμα ενέργειας και τόνωσης.

Ελαιόλαδο πάνω απ’ όλα

Εάν μαγειρεύεις στην Ιταλία, είναι σπάνιο να βρεις άλλα μαγειρικά λάδια. Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο είναι de rigueur (ή di rigore) και μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο. Κι αυτό είναι ένα από τα κοινά που έχει και με την ελληνική κουζίνα και διατροφή.

italian c.jpeg

Τα «πιάτα» έχουν σημαντικό ρόλο

Πρώτον, υπάρχει μεσημεριανό. Ένα τυπικό ιταλικό γεύμα αποτελείται από ένα primo, συνήθως ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δεύτερο, που είναι συνήθως μια πρωτεΐνη και ένα contorno, το οποίο είναι ένα πιάτο λαχανικών ή σαλάτας. Για δείπνο, υπάρχει ένα antipasto, όπου θα βρείτε αλλαντικά, ελιές, αγκινάρες και άλλα που ακολουθούνται από ζυμαρικά (primo), πρωτεΐνη (secondo), συνοδευτικό (contorno) και επιδόρπιο (dolce). Πείνας ακόμα;

Τα ποτό συνδυάζεται με το φαγητό

Άλλο ένα κοινό μας χαρακτηριστικό. Η ιταλική κουλτούρα κατανάλωσης ποτών είναι εξίσου δομημένη με την κουλτούρα διατροφής, και οι δύο είναι εντελώς αλληλένδετες. Οι Ιταλοί εξετάζουν το ποτό από το πώς μπορεί να ενισχύσει το φαγητό που συνοδεύει. Συνήθως δεν θα δεις Ιταλούς να πίνουν το κρασί τους προτού έρθει ένα πιάτο ζυμαρικών στο τραπέζι, καθώς το κρασί προορίζεται να συμπληρώσει το πιάτο. Με πιο ρομαντικούς ιταλικούς όρους, θα μπορούσες να πεις ότι προορίζονται ο ένας για τον άλλον.

Λίγη ακόμα απόλαυση

Η ιταλική μέρα περιβάλλεται πλήρως από φαγητό και ποτό. Μετά το μεσημεριανό γεύμα υπάρχει η μερέντα, μια ώρα για σνακ όπου θα βρεις σειρές από λάτρεις του παγωτού στις 4 μ.μ. Υπάρχει το aperitivo, ένα τελετουργικό πριν από το δείπνο γεμάτο με αριστοκρατικά ποτά όπως Aperol spritzes και Negroni που προορίζονται να τονώσουν την όρεξη μαζί με τα αλμυρά σνακ. Και φυσικά, υπάρχουν τα ποτά, το ποτό μετά το δείπνο, όπως το amaro ή το grappa που βοηθούν στην πέψη του γεύματος και σε κάνουν να έχεις τη διάθεση να αποκοιμηθείς.

italian d

Το ψωμί με μέτρο

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται fare la scarpetta, ο οποίος μεταφράζεται σε «φτιάξτε το μικρό παπούτσι». Αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι το ψωμί στο τραπέζι είναι εκεί για να μαζέψει και να σβήσει τη σάλτσα, όχι για να συνοδεύσει το ίδιο το γεύμα.

Το χύμα κρασί τους είναι πολύ καλής ποιότητας

Το Vino della casa είναι συνήθως μια τοπική ποικιλία και επειδή βρίσκεστε στην Ιταλία, είναι συνήθως υπέροχο – και φθηνό!

Το φαγητό είναι για την οικογένεια

Μία από τις καλύτερες παραδόσεις που πολλές οικογένειες της Ιταλίας λατρεύουν είναι το εβδομαδιαίο οικογενειακό γεύμα. Συνήθως, μια Κυριακή (προ κορωνοϊού), μεγάλες οικογενειακές ομάδες συναντιούνται για να φέρουν όλες τις ιταλικές παραδόσεις φαγητού και ποτού κάτω από μια στέγη, μαγειρεύοντας κι ετοιμάζοντας μια τεράστια, κοινή γιορτή, περνώντας ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους.

Κι αν διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με τον ιταλικό τρόπο ζωής – το «una faccia, una razza» δεν βγήκε τυχαία!

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Αυτό το ρόφημα θα σε βοηθήσει στο λεπτό να σκεφτείς πιο δημιουργικά

Ένα φλιτζάνι τσάι δυναμώνει το μυαλό μας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά την κατανάλωσή του, βοηθώντας μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

Συνήθως, όλοι βιάζονται να πιούν νερό όταν κάνει ζέστη έξω ή όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Αυτές είναι καλές στιγμές για να πιείτε νερό, αλλά η καλύτερη ώρα και αυτή που χάνουν οι περισσότεροι είναι το πρωί. Να είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα το πρωί, με άδειο στομάχι.
empty alt

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους του μάραθου, παρενέργειες και πώς να τους απολαύσετε

Οι σπόροι μάραθου είναι ένα ευέλικτο συστατικό: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, να ληφθούν ως συμπληρώματα, ακόμη και να καταναλωθούν ως έχουν. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτούς τους δημοφιλείς σπόρους –...
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.
Back To Top