Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πολύ θρεπτικό

Το Ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Το Ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

tahini-promo

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Πώς να φτιάξετε ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι

1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεστάνετε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Σε ένα μπλέντερ, αλέθετε το σουσάμι. Βράζετε σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείτε να διατηρήσετε το ταχίνι σας στο ψυγείο για έναν μήνα.

Στο εμπόριο θα βρείτε ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρείτε και χαλβά με ταχίνι.

empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

7 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φρούτα. Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους ανακάλυψε 7 από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο! 1.
empty alt

Πώς η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλό σας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με αρκετούς σημαντικούς τρόπους
empty alt

Γιατί δεν κάνει να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό;

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και δείπνα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη,...
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
Back To Top