Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) είναι ένα φρούτο από την οικογένεια nighthade που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, αλλά ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και πρωταγωνιστεί στην ελληνική μαγειρική. Παρόλο που ανήκει από βοτανική άποψη στα φρούτα, τρώγεται και μαγειρεύεται γενικά σαν λαχανικό.

Οι ντομάτες είναι η κύρια διατροφική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Συνήθως κόκκινες όταν ωριμάσουν, οι ντομάτες μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε διάφορα χρώματα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μοβ. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ντομάτας με διαφορετικά σχήματα και γεύση.

 

Εδώ τη βάλαμε στο μικροσκόπιο και σου αναφέρουμε τα πάντα για το διατροφικό της προφίλ

Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νερό είναι περίπου 95%. Το άλλο 5% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά σε μια μικρή (100 γραμμάρια) ωμή ντομάτα:

Θερμίδες: 18

Νερό: 95%

Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3,9 γραμμάρια

Ζάχαρη: 2,6 γραμμάρια

Ίνες: 1,2 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 4% των ωμών ντοματών, το οποίο ανέρχεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατανθράκων για ένα μέσο δείγμα (123 γραμμάρια).

tomato1

Τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, αποτελούν σχεδόν το 70% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ίνες

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή ινών, παρέχοντας περίπου 1,5 γραμμάρια ανά μέσο μέγεθος ντομάτας.

Οι περισσότερες από τις ίνες (87%) στις ντομάτες είναι αδιάλυτες, με τη μορφή ημικυτταρίνης, κυτταρίνης και λιγνίνης.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό και αντιοξειδωτικό. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ).

Κάλιο. Ένα βασικό μέταλλο, το κάλιο είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Βιταμίνη Κ1. Επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες.

Άλλες φυτικές ενώσεις

Το περιεχόμενο των βιταμινών και των φυτικών ενώσεων στις ντομάτες μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ποικιλιών και των περιόδων δειγματοληψίας.

tomato2

Οι κύριες φυτικές ενώσεις στις ντομάτες είναι:

Λυκοπένιο: Μια κόκκινη χρωστική ουσία και αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Β καροτένιο: Ένα αντιοξειδωτικό που συχνά δίνει στα τρόφιμα μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση, το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Ναρινγκενίνη: Βρέθηκε στη φλούδα της ντομάτας, αυτό το φλαβονοειδές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από διάφορες ασθένειες σε ποντίκια.

Χλωρογενικό οξύ: Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα.

Η χλωροφύλλη και τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο είναι υπεύθυνα για το πλούσιο χρώμα των ντοματών.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο -το πιο άφθονο καροτενοειδές στις ώριμες ντομάτες είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όταν μιλάμε για τις φυτικές ενώσεις του φρούτου.

Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη φλούδα.

Γενικά, όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο έχει.

 

 

empty alt

Το μυστικό για την παχυσαρκία των εφήβων

Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία στους έφηβους.
empty alt

Γιατί τα δαμάσκηνα αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου

Πες μου ότι σκέφτεσαι σοβαρά να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες! Η Άνοιξη σε εμπνέει να τρως περισσότερα φρούτα; Διάβασε παρακάτω γιατί ένα από αυτά πρέπει να είναι οπωσδήποτε το δαμάσκηνο! Θεωρούνται υπερτροφή και όχι τυχαία καθώς αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων ενώ...
empty alt

Γνωρίστε τον κρόκο Κοζάνης – το χρυσάφι της γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
empty alt

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση του άγχους

Το άγχος είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα και μερικές φορές σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Τροφές για να μειώσεις το stress και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου

Πώς θα σου φαινόταν αν μέσα από τις διατροφικές σου επιλογές είχες την ευκαιρία να μειώσεις το stress που σε βασανίζει στην καθημερινότητα, αλλά και να βελτιώσεις συνολικά τη διάθεσή σου; Συνέχισε να διαβάζεις για δεις ποιες 7 τροφές θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε αυτήν την […]
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
empty alt

10 πολύτιμα οφέλη του λάχανου στην υγεία σου

Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.
Back To Top