Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) είναι ένα φρούτο από την οικογένεια nighthade που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, αλλά ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και πρωταγωνιστεί στην ελληνική μαγειρική. Παρόλο που ανήκει από βοτανική άποψη στα φρούτα, τρώγεται και μαγειρεύεται γενικά σαν λαχανικό.

Οι ντομάτες είναι η κύρια διατροφική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Συνήθως κόκκινες όταν ωριμάσουν, οι ντομάτες μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε διάφορα χρώματα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μοβ. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ντομάτας με διαφορετικά σχήματα και γεύση.

 

Εδώ τη βάλαμε στο μικροσκόπιο και σου αναφέρουμε τα πάντα για το διατροφικό της προφίλ

Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νερό είναι περίπου 95%. Το άλλο 5% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά σε μια μικρή (100 γραμμάρια) ωμή ντομάτα:

Θερμίδες: 18

Νερό: 95%

Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3,9 γραμμάρια

Ζάχαρη: 2,6 γραμμάρια

Ίνες: 1,2 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 4% των ωμών ντοματών, το οποίο ανέρχεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατανθράκων για ένα μέσο δείγμα (123 γραμμάρια).

tomato1

Τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, αποτελούν σχεδόν το 70% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ίνες

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή ινών, παρέχοντας περίπου 1,5 γραμμάρια ανά μέσο μέγεθος ντομάτας.

Οι περισσότερες από τις ίνες (87%) στις ντομάτες είναι αδιάλυτες, με τη μορφή ημικυτταρίνης, κυτταρίνης και λιγνίνης.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό και αντιοξειδωτικό. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ).

Κάλιο. Ένα βασικό μέταλλο, το κάλιο είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Βιταμίνη Κ1. Επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες.

Άλλες φυτικές ενώσεις

Το περιεχόμενο των βιταμινών και των φυτικών ενώσεων στις ντομάτες μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ποικιλιών και των περιόδων δειγματοληψίας.

tomato2

Οι κύριες φυτικές ενώσεις στις ντομάτες είναι:

Λυκοπένιο: Μια κόκκινη χρωστική ουσία και αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Β καροτένιο: Ένα αντιοξειδωτικό που συχνά δίνει στα τρόφιμα μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση, το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Ναρινγκενίνη: Βρέθηκε στη φλούδα της ντομάτας, αυτό το φλαβονοειδές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από διάφορες ασθένειες σε ποντίκια.

Χλωρογενικό οξύ: Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα.

Η χλωροφύλλη και τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο είναι υπεύθυνα για το πλούσιο χρώμα των ντοματών.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο -το πιο άφθονο καροτενοειδές στις ώριμες ντομάτες είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όταν μιλάμε για τις φυτικές ενώσεις του φρούτου.

Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη φλούδα.

Γενικά, όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο έχει.

 

 

empty alt

5 τροφές για γονιμότητα στη διάρκεια του χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να γεμίζεις το πιάτο σου με μεγάλη ποικιλία από χρώματα από τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, τα πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα σου, όμως και ο χειμώνας δεν υστερεί καθόλου στα πλούσια αγαθά που προσφέρει για τον ίδιο σκοπό.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Honey love: Μάθε τα εκπληκτικά οφέλη του μελιού

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
empty alt

Αλήθεια ή…κολοκύθια;

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Συμβουλές για απώλεια βάρους που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία

Στην προσπάθειά τους οι άνθρωποι να χάσουν τα περιττά κιλά τους αναζητούν μυστικά, tips και συμβουλές. Μερικές φορές είναι διατεθειμένοι να κάνουν ή να δοκιμάσουν κάθε είδους τρελά πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν κάποια βάση ή λογική.
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
empty alt

Τι οφέλη σου προσφέρει η ρίζα Maca και γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλής

Μια βαθιά κατάδυση στην αρχαία φυτική ιατρική και σε ένα superfood συστατικό
empty alt

Τι πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου
Back To Top