Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.


Η οξυμένη όσφρηση είναι ευλογία για τους σομελιέ και τους σεφ, όχι όμως και για όσους παλεύουν να κατεβάσουν το δείκτη της ζυγαριάς τους.

Όπως έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cell Metabolism, τα ποντίκια με μειωμένη τη συγκεκριμένη αίσθηση διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα το βάρος τους. Ενώ εκείνα που είναι προικισμένα με την όσφρηση ενός… λαγωνικού, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία.

Και αν νομίζατε ότι το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο προφανές γεγονός ότι όσα ποντίκια αισθάνονται περισσότερες μυρωδιές φαγητού τρώνε και παραπάνω, κάνετε λάθος. Γιατί εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις.

Τόσο τα ποντίκια-λαγωνικά όσο και εκείνα με τη μειωμένη όσφρηση έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος. Κι όμως τα πρώτα πάχυναν περισσότερο. Γιατί; Η απάντηση έχει να κάνει με το μεταβολισμό.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ποντίκια με μειωμένη όσφρηση καίνε περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα. Ίσως γιατί εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης, της ορμόνης που βάζει το σώμα σε εγρήγορση κάνοντάς το να «πιστεύει» ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και επιταχύνοντας το μεταβολισμό.

Σε ένα από τα πειράματα, μάλιστα, οι ειδικοί απενεργοποίησαν στα ποντίκια την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την όσφρηση (στερώντας τους εντελώς αυτή την αίσθηση). Τι εκπληκτικό παρατήρησαν; Ότι τα τρωκτικά, παρόλο που δεν άλλαξαν διατροφή (συνέχισαν να τρέφονται με πολλά λιπαρά), έχασαν περίπου το ένα τρίτο του βάρους τους.

Μια άλλη ομάδα ποντικιών, αντιθέτως, αφού απέκτησαν αναπτυγμένη όσφρηση με την παρέμβαση επιστημόνων άρχισαν να… μη χωρούν στα ρούχα τους.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν τόσο ισχυρά, που με σόκαραν», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες της μελέτης, ο βιολόγος και γενετιστής Andrew Dillin.

Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τον άνθρωπο. Όμως θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης απώλειας βάρους, η οποία μάλιστα μπορεί να μην απαιτεί από έναν παχύσαρκο να αλλάξει διατροφή.
.

empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Διαρκώς διαβάζουμε και ακούμε ότι από την καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Ποιες τροφές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας

Όταν είστε άρρωστοι με κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την ασθένειά σας. Μπορείτε να φάτε ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα κοτόπουλου και τα φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σας δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
empty alt

Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
empty alt

Τα 3 καλύτερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για το σάκχαρο του αίματος

Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία
Back To Top