Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.


Η οξυμένη όσφρηση είναι ευλογία για τους σομελιέ και τους σεφ, όχι όμως και για όσους παλεύουν να κατεβάσουν το δείκτη της ζυγαριάς τους.

Όπως έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cell Metabolism, τα ποντίκια με μειωμένη τη συγκεκριμένη αίσθηση διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα το βάρος τους. Ενώ εκείνα που είναι προικισμένα με την όσφρηση ενός… λαγωνικού, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία.

Και αν νομίζατε ότι το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο προφανές γεγονός ότι όσα ποντίκια αισθάνονται περισσότερες μυρωδιές φαγητού τρώνε και παραπάνω, κάνετε λάθος. Γιατί εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις.

Τόσο τα ποντίκια-λαγωνικά όσο και εκείνα με τη μειωμένη όσφρηση έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος. Κι όμως τα πρώτα πάχυναν περισσότερο. Γιατί; Η απάντηση έχει να κάνει με το μεταβολισμό.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ποντίκια με μειωμένη όσφρηση καίνε περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα. Ίσως γιατί εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης, της ορμόνης που βάζει το σώμα σε εγρήγορση κάνοντάς το να «πιστεύει» ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και επιταχύνοντας το μεταβολισμό.

Σε ένα από τα πειράματα, μάλιστα, οι ειδικοί απενεργοποίησαν στα ποντίκια την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την όσφρηση (στερώντας τους εντελώς αυτή την αίσθηση). Τι εκπληκτικό παρατήρησαν; Ότι τα τρωκτικά, παρόλο που δεν άλλαξαν διατροφή (συνέχισαν να τρέφονται με πολλά λιπαρά), έχασαν περίπου το ένα τρίτο του βάρους τους.

Μια άλλη ομάδα ποντικιών, αντιθέτως, αφού απέκτησαν αναπτυγμένη όσφρηση με την παρέμβαση επιστημόνων άρχισαν να… μη χωρούν στα ρούχα τους.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν τόσο ισχυρά, που με σόκαραν», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες της μελέτης, ο βιολόγος και γενετιστής Andrew Dillin.

Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τον άνθρωπο. Όμως θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης απώλειας βάρους, η οποία μάλιστα μπορεί να μην απαιτεί από έναν παχύσαρκο να αλλάξει διατροφή.
.

empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Μια νέα μελέτη καταλήγει στο ότι πρέπει να τρώμε βραδινό στις 2 το μεσημέρι

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας, συνήθως το τρώμε γύρω στις 8-9 μ.μ., σωστά; Σωστά θα απαντάς αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να πει ότι μπορεί αυτή η τακτική μπορεί να είναι και λάθος.
empty alt

5 τρόποι να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ

Αν κάθε φορά που βγαίνεις έξω (ή μένεις μέσα) θέλεις να πιείς όλο το Βόσπορο, ίσως ήρθε η στιγμή να περιορίσεις λίγο αυτή την τάση, ιδιαίτερα αν έχεις περάσει τα πρώτα –άντα.
empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Πιες αυτό μετά το φαγητό του και ρίξε άκυρο στις θερμίδες!

Το καλοκαίρι ήρθε, οι παραλίες σε καλούν σαν τις Σειρήνες τον Οδυσσέα κι εσύ ακόμα προβληματίζεσαι για 2-3 κιλάκια που έβαλες το χειμώνα.
empty alt

Πώς θα υπολογίζεις εύκολα τις μερίδες του φαγητού που πρέπει να τρως;

Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.
empty alt

Τροφές και ροφήματα που μας βοηθάνε να κοιμόμαστε καλύτερα

Ένας καλός βραδινός ύπνος αποτελεί το μυστικό ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν σηκωνόμαστε για τη δουλειά μας και όλες μας τις δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
Back To Top