1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν. Όσο λιγότερα πρόσθετα περιέχει, τόσο το καλύτερο.

2. Προτίμησε εποχιακά προϊόντα. Δεν είναι μόνο οικονομικότερα και πιο υγιεινά, αλλά έχουν και καλύτερη γεύση. Όσο π.χ. κι αν σου αρέσουν οι φράουλες, απόλαυσέ τις μόνο τώρα, που είναι η εποχή τους.

3. Διάλεξε τοπικά προϊόντα. Ιδανικά, να έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους και να φέρουν την επίσημη πιστοποίηση.

4. Αναθεώρησε το πρωινό σου. Αντικατέστησε π.χ. τα δημητριακά πρωινού και τις τυποποιημένες μπάρες με μια ομελέτα ή ένα σμούθι φρούτων και λαχανικών.

5. Δώσε προσοχή στην επιλογή των κρεατικών και των θαλασσινών. Προτίμησε το βιολογικό κρέας – και επειδή είναι σαφώς ακριβότερο, κατανάλωσέ το εβδομαδιαίως σε μικρότερες ποσότητες. Ή διάλεξε κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής. Δώσε έμφαση επίσης σε πελαγίσια ψάρια και θαλασσινά, όχι από ιχθυοκαλλιέργειες και κατά προτίμηση από τις ελληνικές θάλασσες.

6. Φτιάξε ένα μποστάνι στη βεράντα ή στον κήπο σου. Ακόμα και αν περιέχει μόνο φρέσκα μυρωδικά και ντοματάκια σε γλάστρα, είναι ένα μικρό κέρδος για τη διατροφή σου γιατί θα ξέρεις πώς ακριβώς καλλιεργείται ένα ποσοστό των τροφίμων που καταναλώνεις.

7. Δοκίμασε να γίνεις πιο δημιουργικός στην κουζίνα. Συχνά όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή δεν έχουμε χρόνο, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση ενός προμαγειρεμένου γεύματος ή στο ντελίβερι. Υπάρχουν όμως άπειρες συνταγές που ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα, μέσα σε δέκα μόλις λεπτά. Αρκεί μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε σχετικά βιβλία μαγειρικής.

8. Κάνε μία αλλαγή τη φορά. Για να μείνεις πιστός στις νέες σου, υγιεινές συνήθειες, μην προσπαθήσεις να αλλάξεις ολόκληρο τον τρόπο ζωής σου μέσα σε μία νύχτα, αλλά κάνε σταδιακά τις αλλαγές που θέλεις, μία τη φορά. Αντικατέστησε, για παράδειγμα, το ντρέσινγκ στη σαλάτα με λαδόξιδο, τα πατατάκια με τσιπς λαχανικών και το επιδόρπιο με μια φρουτοσαλάτα.

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top