Το Tofu είναι ένα φαγητό φτιαγμένο από συμπυκνωμένο γάλα σόγιας που πιέζεται σε συμπαγή λευκά τεμάχια σε μια διαδικασία παρόμοια με την τυροκομική.

Το Tofu είναι ένα φαγητό φτιαγμένο από συμπυκνωμένο γάλα σόγιας που πιέζεται σε συμπαγή λευκά τεμάχια σε μια διαδικασία παρόμοια με την τυροκομική. Προέρχεται από την Κίνα.

Οι φήμες λένε ότι ένας Κινέζος μάγειρας ανακάλυψε το tofu πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια ανακατεύοντας κατά λάθος μια παρτίδα φρέσκου γάλακτος σόγιας με νίγκαρι.

Το Nigari είναι αυτό που μένει όταν το αλάτι εξάγεται από το θαλασσινό νερό. Είναι ένα πηκτικό πλούσιο σε μέταλλα που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το tofu να στερεοποιηθεί και να διατηρήσει τη μορφή του.

 

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Το Tofu έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σου. Παρέχει επίσης λίπη, υδατάνθρακες και μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Μία μερίδα 100 γραμμάρια προσφορών tofu προσφέρει:

 

Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Λίπος: 4 γραμμάρια

Μαγγάνιο: 31% της ΣΗΠ

Ασβέστιο: 20% της ΣΗΠ

Σελήνιο: 14% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 12% της ΣΗΠ

Χαλκός: 11% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 9% της ΣΗΠ

Σίδερο: 9% της ΣΗΠ

Ψευδάργυρος: 6% της ΣΗΠ

Αυτό συνοδεύεται με μόνο 70 συνολικές θερμίδες, γεγονός που καθιστά το τόφου τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

 

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε tofu μικροθρεπτικών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πηκτικό που χρησιμοποιείται. Το Nigari προσθέτει περισσότερο μαγνήσιο ενώ το εμπλουτισμένο με ασβέστιο αυξάνει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

 

Περιέχει ευεργετικές ισοφλαβόνες

Η σόγια περιέχει φυσικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες.

Αυτές λειτουργούν ως φυτοοιστρογόνα, που σημαίνει ότι μπορούν να προσκολληθούν και να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα.

Αυτό παράγει αποτελέσματα παρόμοια με την ορμόνη οιστρογόνου, αν και είναι ασθενέστερα.

Το Tofu περιέχει 20,2-24,7 mg ισοφλαβόνες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

tofu2

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία του tofu αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνη.

 

Πιθανά οφέλη

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

Υγεία των οστών: Επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι 80 mg ισοφλαβόνες σόγιας ημερησίως μπορεί να μειώσουν την απώλεια οστών, ειδικά στην πρώιμη εμμηνόπαυση.

Λειτουργία εγκεφάλου: Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά για γυναίκες άνω των 65 ετών.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων.

Ελαστικότητα του δέρματος: Η λήψη 40 mg ισοφλαβονών σόγιας ανά ημέρα μείωσε σημαντικά τις ρυτίδες και βελτίωσε την ελαστικότητα του δέρματος μετά από 8-12 εβδομάδες.

Απώλεια βάρους: Σε μια μελέτη, η λήψη ισοφλαβόνων σόγιας για 8-52 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 10 κιλών (4,5 κιλά) περισσότερο από μια ομάδα ελέγχου.

 

 

empty alt

Αρακάς: Τα μικρά πράσινα θαυματουργά μπιλάκια

  Μικρά, πράσινα μπιλάκια: έτσι λένε τον αρακά τα περισσότερα παιδάκια, που και μόνο χρώματος δεν τον συμπαθούν και ιδιαίτερα.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Honey love: Μάθε τα εκπληκτικά οφέλη του μελιού

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
empty alt

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα σημαντικές, καθώς τροφοδοτούν φιλικά βακτήρια στο έντερο, οδηγώντας σε διάφορα οφέλη για την υγεία.
empty alt

Τα πιο δροσιστικά ροφήματα που θα σε ενυδατώσουν στον καύσωνα

Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες τώρα […]
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας
Back To Top