Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.

Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα του περιοδικού The Journal of Nutrition του Μαρτίου 2021 υποστηρίζει ότι η κατανάλωση 1 φλιτζανιού με πλούσια σε νιτρικά άλατα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα – συμπεριλαμβανομένων των λάχανο, σπανάκι, ρόκα και του μαρούλιο – συνδέεται με 11% ισχυρότερη αντοχή στα πόδια.

Το σώμα μετατρέπει αυτά τα νιτρικά άλατα σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Η προκύπτουσα αύξηση της ροής του αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, η οποία όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση της φυσικής κατάστασης αλλά επίσης ωφελεί τη γνωστική ικανότητα και την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι μερικά από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, ελαφριά θερμίδες – συσκευάζοντας μια πολύτιμη σύνθεση με πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Μετά από μελέτη 12 ετών δεδομένων υγείας από περίπου 3.800 Αυστραλούς, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα πράσινα φυλλώδη με νιτρικά είχαν 11% ισχυρότερα κάτω άκρα και περπατούσαν 4% γρηγορότερα από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου φυλλώδη πράσινα (ανεξάρτητα εάν οι συμμετέχοντες και στα δύο στρατόπεδα ανέφεραν ότι ασκούν τακτικά). Το μάραθο, τα ραπανάκια, ο μαϊντανός, το λάχανο και τα τεύτλα είναι επίσης υγιείς πηγές νιτρικών.

Για νέους ή ηλικιωμένους, η μυϊκή δύναμη αποτελεί ζωτικό μέρος του γενικού παζλ για την υγεία, καθώς μας επιτρέπει να σηκώνουμε πράγματα (ας πούμε, αυτές τις βαριές σακούλες του σούπερ μάρκετ), να ανεβαίνουμε σκάλες, να περπατάμε ακόμα και να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από το ντους ή το κρεβάτι .

Η συντήρηση των μυών διασφαλίζει ότι ολόκληρο το σύστημά σας λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Εξάλλου, ο άνθρωπος είναι ένα πλήρες σύστημα, όχι διαφορετικά μέρη που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Επιπλέον, βοηθά στην απομάκρυνση της πίεσης από τις αρθρώσεις, μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς και προσφέρει βοήθεια στην απώλεια βάρους ή στη διαχείριση του βάρους. Η κατανάλωση 1 φλιτζάνι φυλλώδη χόρτα την ημέρα θα αποφέρει όλα αυτά τα οφέλη, λένε οι ερευνητές. Αυτή η μέθοδος είναι μια πιο προσιτή και ευεργετική επιλογή από τα συμπληρώματα, καθώς τα φυλλώδη λαχανικά είναι συσκευασμένα με ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

strenght

Προσθέστε περισσότερες σαλάτες στη διατροφή σας και περισσότερα λαχανικά σε σάντουιτς, ομελέτες ή φρέσκους χυμούς. Τελικά ο Ποπάι κάτι ήξερε παραπάνω που έτρωγε σπανάκι για να πάρει δύναμη!

Μυστικά για να διατηρείς τα φυλλώδη λαχανικά σου φρέσκα

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Τα πλένεις σχολαστικά σε κρύο νερό. Τα βυθίζεις σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό για τουλάχιστον τρεις φορές προτού τα στραγγίξεις.
  2. Στρώνεις χαρτί κουζίνας σε ένα τάπερ ή σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και τοποθετείς τα λαχανικά στο εσωτερικό του.
  3. Προσθέτεις ένα ακόμη κομμάτι χαρτί και κλείνεις αεροστεγώς το τάπερ ή το σακουλάκι (δεν πειράζει αν παγιδευτεί λίγος αέρας στο εσωτερικό του).
  4. Τα βάζεις στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για πάνω από μία εβδομάδα!
empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top