Ξέρεις ότι τώρα τελευταία δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να πάρεις κιλά.

Ξέρεις ότι τώρα τελευταία δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να πάρεις κιλά. Βάζεις και σε κίνδυνο την υγεία σου, την οποία πρέπει να προσέχεις σαν τα μάτια σου.

 Τι κάνεις, λοιπόν, για τα μάτια σου; Τι πρέπει να τρως για να βοηθήσεις την όρασή σου; Ψάρι, όπως σου έλεγε μικρή η μαμά σου, ή δεν αρκεί αυτό;

Δες, με γυαλιά ή χωρίς, τι χρειάζεσαι:

Ω-3 λιπαρά οξέα: Στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.

Βιταμίνη Α: Βρίσκεται στο κρέας- κυρίως στο συκώτι-, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Β-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α: Στα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα όπως τα καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και ορισμένα φρούτα όπως τα βερίκοκο, ροδάκινο, μάνγκο και παπάγια.

Βιταμίνη Ε: Περιέχεται σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και τα φουντούκια, στο αυγό, το φύτρο σιταριού, το αβοκάντο και σε λαχανικά, όπως τα σπανάκι, σπαράγγια, κολοκύθα και κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη C: Στα πορτοκάλι και εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες, ανανά, μάνγκο, πεπόνι, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, ντομάτα.

Αντιοξειδωτικά: Στα φρούτα και τα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Καροτενοειδή: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και στον κρόκο του αυγού.
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Πηγή: allyou.gr

empty alt

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

  Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές.
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
empty alt

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
empty alt

Τρία tips για να απολαμβάνεις καθημερινά ένα εύκολο και υγιεινό πρωινό

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, ετοιμάζεσαι βιαστικά, αρπάζεις τον καφέ που έχεις φτιάξει με την ψυχή στο στόμα και ξεκινάς για τη δουλειά.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Τα σπαράγγια είναι εδώ και είναι στα καλύτερά τους

Τα σπαράγγια, επίσημα γνωστά ως Asparagus officinalis, είναι μέλη της οικογένειας των κρίνος. Αυτό το δημοφιλές λαχανικό θα το δεις και σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ.
Back To Top