Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Redox Biology».

Τα παντζάρια – και άλλα τρόφιμα, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο – είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια διαδραματίζουν ρόλο στη μετατροπή του νιτρικού άλατος σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου και αυτό σχετίζεται με φτωχότερη αγγειακή (αιμοφόρο αγγείο) και γνωστική (εγκεφαλική) υγεία. Στη νέα μελέτη, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους των δέκα ημερών: πίνοντας έναν χυμό παντζαριού πλούσιο σε νιτρικά και ένα άλλο χυμό εικονικού φαρμάκου χωρίς νιτρικά άλατα, δύο φορές την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή.

Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά πέντε μονάδες (mmHg) μετά την κατανάλωση του χυμού των παντζαριών. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτά τα ευρήματα, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anni Vanhatalo, του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

betroo

«Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια νέων και ηλικιωμένων και των υγιών ανθρώπων σε σύγκριση με εκείνων με ασθένειες, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που δοκιμάζει με δίαιτα πλούσια σε νιτρικά άλατα», πρόσθεσε η Vanhatalo.

Η Vanhatalo σημείωσε περαιτέρω, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα στη διατροφή – σε αυτήν την περίπτωση μέσω χυμού παντζαριών – για μόλις δέκα ημέρες μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει ουσιαστικά το στοματικό μικρόβιο (μείγμα βακτηρίων) προς το καλύτερο. μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές για να εντοπίσουν συστάδες ή «ενότητες» στοματικών βακτηρίων που τείνουν να ευδοκιμούν μαζί σε παρόμοιες συνθήκες.

Μια ενότητα (Prevotella-Veillonella) που έχει συσχετιστεί με φλεγμονή μειώθηκε μετά τη συμπλήρωση νιτρικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του Clostridium difficile (η οποία μπορεί να μολύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια).

betroots

Η Vanhatalo τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να δούμε αν παρόμοιες επιδράσεις βρίσκονται σε άλλες ομάδες.

«Οι συμμετέχοντες μας ήταν υγιείς, δραστήριοι ηλικιωμένοι με γενικά καλή αρτηριακή πίεση», είπε. «Τα νιτρικά άλατα μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά μέσο όρο και θέλουμε να μάθουμε αν το ίδιο θα συνέβαινε σε άλλες ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με χαμηλότερη υγεία.

Συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ για να διερευνήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της γνώσης για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δίαιτα για να καθυστερήσει τη γνωστική μείωση στην ηλικία», πρόσθεσε η Vanhatalo.

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη ενός υγιούς μικροβίου του εντέρου, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τη στοματική μικροβιακή κοινότητα, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην «ενεργοποίηση» του νιτρικού από μια πλούσια σε λαχανικά διατροφή.

empty alt

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
empty alt

Pasta lovers και συντήρηση ζυμαρικών στο ψυγείο

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

  Αν και συχνά θεωρείται λαχανικό, οι αγκινάρες (Cynara cardunculus var. Scolymus) είναι ένας τύπος γαϊδουράγκαθου. Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!
empty alt

Έχεις πολλούς λόγους να τιμήσεις την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Τι οφέλη προσφέρουν τα αυγά στην υγεία σου και ποιο το διατροφικό τους προφίλ
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.
Back To Top