Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Πέρα από την υπέροχη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Εδώ είναι μερικά από εντυπωσιακά οφέλη για τη διατροφή σου.

 

Είναι ιδιαίτερα θρεπτική και ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα (245 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 49

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 245% της συνισταμένης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

pumpkinb

Βιταμίνη C: 19% της ΣΗΠ

Κάλιο: 16% της ΣΗΠ

Χαλκός: 11% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β2: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 10% της ΣΗΠ

Σίδερο: 8% της ΣΗΠ

Μικρές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.

Εκτός από τη συσκευασία με βιταμίνες και μέταλλα, η κολοκύθα είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, καθώς είναι 94% νερό.

Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που το σώμα σας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι βρώσιμοι, θρεπτικοί και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

pumpkind

Το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενό της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τη μεταβολική διαδικασία του σώματός σας. Αν και είναι εξαιρετικά ασταθείς, έχουν χρήσιμους ρόλους, όπως καταστροφή επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας δημιουργούν μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι κολοκύθες περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντας τις να βλάψουν τα κύτταρα σας.

pumpkinf

Οι βιταμίνες που περιέχει να ενισχύσουν την ανοσία

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρώτον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αντίθετα, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχουν ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κολοκύθα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα ανοσοκύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να κάνουν τις πληγές να επουλώνονται γρηγορότερα

Εκτός από τις δύο βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος – όλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

pumpkinca

Η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σας

Είναι πολύ συνηθισμένο να μειώνεται η όραση με την ηλικία. Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Η κολοκύθα είναι άφθονη σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την ισχυρή όραση καθώς γερνά το σώμα σας. Η κολοκύθα είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη. Επιπλέον, περιέχει καλές ποσότητες βιταμινών C και E, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να αποτρέψουν τις ελεύθερες ρίζες από την καταστροφή των κυττάρων των ματιών.

pumpkine

Η πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και η μέτρηση χαμηλών θερμίδων μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους

Η κολοκύθα θεωρείται τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά χαμηλές σε θερμίδες παρά το ότι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, η κολοκύθα περιέχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι (245 γραμμάρια) και αποτελείται από περίπου 94% νερό. Με απλά λόγια, η κολοκύθα είναι ένα φαγητό φιλικό για την απώλεια βάρους, επειδή μπορείτε να το καταναλώνετε περισσότερο από άλλες πηγές υδατανθράκων – όπως το ρύζι και οι πατάτες – αλλά εξακολουθείτε να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή ινών, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης.

pumpkin

Το κάλιο, η βιταμίνη C και οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς

Η κολοκύθα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που έχουν συνδεθεί με τα καρδιακά οφέλη. Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη από την οξείδωση. Όταν τα σωματίδια της χοληστερόλης LDL οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Τέλος περιέχει ενώσεις που προωθούν το υγιές δέρμα.

 

 

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Μπορεί η φάβα να αναπληρώσει το κρέας;

Έχεις αρχίσει τη νηστεία ή ούτως ή άλλως αποφάσισες να μην τρως κρέας εφεξής. Πολύ ωραία. Και τώρα, πώς μπορείς να αναπληρώσεις το κενό του κρέατος; Τρώγε φάβα! Είναι πολύ θρεπτική και πλέον απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

Η πιο γλυκιά καρδιά του καλοκαιριού κρύβεται στο καρπούζι!

Η πιο λαχταριστή κατακόκκινη καρδιά του καλοκαιριού είναι κυριολεκτικά για φάγωμα… Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που σου προσφέρει πολλά οφέλη.
empty alt

Green power smoothie: Ένα πρωινό όλο ενέργεια στο ποτήρι σου

Ο συνδυασμός kale και αβοκάντο καθιστά αυτή την υγιεινή συνταγή smoothie εξαιρετικά πράσινη. Οι σπόροι Chia προσδίδουν σε αυτό το κρεμώδες smoothie μια γροθιά ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι η βάση για μια υγιή καρδιά.
Back To Top