Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Πέρα από την υπέροχη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Εδώ είναι μερικά από εντυπωσιακά οφέλη για τη διατροφή σου.

 

Είναι ιδιαίτερα θρεπτική και ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα (245 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 49

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 245% της συνισταμένης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

pumpkinb

Βιταμίνη C: 19% της ΣΗΠ

Κάλιο: 16% της ΣΗΠ

Χαλκός: 11% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β2: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 10% της ΣΗΠ

Σίδερο: 8% της ΣΗΠ

Μικρές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.

Εκτός από τη συσκευασία με βιταμίνες και μέταλλα, η κολοκύθα είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, καθώς είναι 94% νερό.

Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που το σώμα σας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι βρώσιμοι, θρεπτικοί και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

pumpkind

Το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενό της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τη μεταβολική διαδικασία του σώματός σας. Αν και είναι εξαιρετικά ασταθείς, έχουν χρήσιμους ρόλους, όπως καταστροφή επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας δημιουργούν μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι κολοκύθες περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντας τις να βλάψουν τα κύτταρα σας.

pumpkinf

Οι βιταμίνες που περιέχει να ενισχύσουν την ανοσία

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρώτον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αντίθετα, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχουν ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κολοκύθα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα ανοσοκύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να κάνουν τις πληγές να επουλώνονται γρηγορότερα

Εκτός από τις δύο βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος – όλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

pumpkinca

Η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σας

Είναι πολύ συνηθισμένο να μειώνεται η όραση με την ηλικία. Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Η κολοκύθα είναι άφθονη σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την ισχυρή όραση καθώς γερνά το σώμα σας. Η κολοκύθα είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη. Επιπλέον, περιέχει καλές ποσότητες βιταμινών C και E, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να αποτρέψουν τις ελεύθερες ρίζες από την καταστροφή των κυττάρων των ματιών.

pumpkine

Η πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και η μέτρηση χαμηλών θερμίδων μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους

Η κολοκύθα θεωρείται τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά χαμηλές σε θερμίδες παρά το ότι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, η κολοκύθα περιέχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι (245 γραμμάρια) και αποτελείται από περίπου 94% νερό. Με απλά λόγια, η κολοκύθα είναι ένα φαγητό φιλικό για την απώλεια βάρους, επειδή μπορείτε να το καταναλώνετε περισσότερο από άλλες πηγές υδατανθράκων – όπως το ρύζι και οι πατάτες – αλλά εξακολουθείτε να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή ινών, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης.

pumpkin

Το κάλιο, η βιταμίνη C και οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς

Η κολοκύθα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που έχουν συνδεθεί με τα καρδιακά οφέλη. Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη από την οξείδωση. Όταν τα σωματίδια της χοληστερόλης LDL οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Τέλος περιέχει ενώσεις που προωθούν το υγιές δέρμα.

 

 

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Αυτές είναι οι 4 τροφές που γιγαντώνουν την πείνα σου

Αφού μόλις πριν λίγο έφαγα, γιατί πεινάω πάλι; Γιατί ξυπνάω μέσα στο βράδυ και πηγαίνω σαν υπνωτισμένος στο ψυγείο; Σίγουρα σου έχει συμβεί και ακόμα πιο σίγουρα, αυτό δεν βοηθάει καθόλου ούτε την πέψη ούτε τη σταθεροποίηση των κιλών σου.
empty alt

Μπορεί η φάβα να αναπληρώσει το κρέας;

Έχεις αρχίσει τη νηστεία ή ούτως ή άλλως αποφάσισες να μην τρως κρέας εφεξής. Πολύ ωραία. Και τώρα, πώς μπορείς να αναπληρώσεις το κενό του κρέατος; Τρώγε φάβα! Είναι πολύ θρεπτική και πλέον απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
empty alt

Το άρωμα ενός άντρα κάνει τις γυναίκες να καταναλώσουν περισσότερα ποτά

Οι γυναίκες πίνουν περισσότερο υπό την επήρεια αντρικών αρωμάτων, όπως έδειξε μια νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σάουθ Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Open.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
Back To Top