Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.

Πάντως αν πρέπει να επιλέξουμε να βασιστούμε σε μία μελέτη, σίγουρα αυτή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine κερδίζει πολλούς πόντους προτίμησης. Ο λόγος; Υποστηρίζει ότι βασικό κομμάτι μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αποτελούν, πέρα από τα φρούτα, τα λαχανικά και τις τροφές ολικής άλεσης, ο καφές, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Όπως παρατήρησαν οι συγγραφείς της, οι εθελοντές που ακολούθησαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή αντιμετώπιζαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 13% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Ακόμα και οι καπνιστές επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.

«Έστω και η μερική αφοσίωση στην αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία», αποφάνθηκε η επικεφαλής της μελέτης Joanna Kaluza.

Η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας και καφέ έχει συνδεθεί και σε άλλες μελέτες με ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Ωστόσο στην περίπτωση του αλκοόλ τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα, καθώς άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη του. Γι’ αυτό, θα το ξανασκεφτούμε προτού πιούμε ένα ακόμα ποτηράκι στην υγειά μας.

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top