Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

0     

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

cocktails

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου. Ισχύει;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι», γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το κοκτέιλ, ο τύπος του οινοπνευματώδους ποτού και τα άλλα υλικά του.

Γενικά, το αλκοόλ βλάπτει με πολλούς τρόπους την υγεία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου (και μεταβάλλοντας την κρίση και τη συμπεριφορά μας), οδηγώντας σε αφυδάτωση και χανγκόβερ. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο επιδεινώνονται τα συμπτώματα και αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις, π.χ. για κάποιους τύπους καρκίνου όπως αυτός του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Από την άλλη, η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –ας πούμε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα– ενδέχεται, όπως έχουν δείξει κάποιες μελέτες, να λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία, αν και αυτό το συμπέρασμα δεν θεωρείται οριστικό. Επομένως, έχουμε το ελεύθερο να πιούμε κάτι πιο ελαφρύ, όταν βγαίνουμε έξω;

Όπως απαντά ο διατροφολόγος David Wiss, τα ελαφριά κοκτέιλ έχουν τον εξής κίνδυνο: μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχουμε το ελεύθερο να τα καταναλώσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, με κίνδυνο τελικά να πιούμε περισσότερα ποτά, καταλήγοντας ίσως να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος από ό,τι αν πίναμε μόνο ένα ποτήρι από κάποιο πιο «βαρύ» ποτό.

Το συμπέρασμα; Απόλαυσε, αν θέλεις, ένα κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θέτοντας όμως και σε αυτή την περίπτωση από την αρχή ένα όριο στην ποσότητα, ανάλογα με τις αντοχές του δικού σου οργανισμού.