Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.

 

Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων. Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις δεν είναι στην πραγματικότητα βιταμίνες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φλαβονοειδών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κακάο και το κρασί. Δίνουν σε ορισμένα τρόφιμα το χρώμα τους, παρέχουν στα φυτά προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις μολύνσεις και μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Εδώ σου έχουμε συγκεντρώσει όλα θες να ξέρεις για τη βιταμίνης Ρ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τις διάφορες κατηγορίες φλαβονοειδών, τις πηγές τροφίμων που τα βρίσκεις και τα πιθανά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό σου.

flavones3

Τύποι φλαβονοειδών και πηγές τροφίμων

Τα φλαβονοειδή, επίσης γνωστά ως βιοφλαβονοειδή, είναι μια οικογένεια φυτικών ενώσεων πολυφαινόλης με έξι υποκατηγορίες. Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 6.000 γνωστά φλαβονοειδή.

Όταν ομάδα επιστημόνων  το 1930 τα εντόπισαν για πρώτη φορά στο πορτοκάλι, θεωρήθηκε ότι ήταν ένας νέος τύπος βιταμίνης και, επομένως, ονομάστηκε βιταμίνη P. Αυτό το όνομα δεν χρησιμοποιείται πλέον, καθώς όπως ήδη αναφέραμε τα φλαβονοειδή δεν ανήκουν στις βιταμίνες.

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν στα φυτά για να αποτρέψουν τη μόλυνση, να προστατεύσουν από τον ήλιο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να προσελκύσουν έντομα για επικονίαση. Είναι επίσης υπεύθυνα για το χρώμα πολλών πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, όπως τα μούρα, τα κεράσια και οι ντομάτες.

Επίσης είναι γνωστά ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν ή να επισκευάζουν τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η οξείδωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση κατά την οποία παράγονται οι ελεύθερες ρίζες, όταν τα σταθερά άτομα χάνουν τα ηλεκτρόνια τους. Ελεύθερες ρίζες μπορεί να παραχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και από την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε τοξικές ουσίες, ακτινοβολία και στο κάπνισμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ουσίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους στην παραγωγή περισσότερων ελεύθερων ριζών. Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών είναι διττός. Από τη μία προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς και μικρόβια, ενώ από την άλλη καταστρέφουν το DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Η διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών ονομάζεται «οξειδωτικό στρες» και ενοχοποιείται για την εμφάνιση πολλών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

flavones2

Εδώ είναι οι κύριες κατηγορίες φλαβονοειδών και οι πηγές τροφίμων τους:

Φλαβονόλες. Η πιο άφθονη πηγή φλαβονοειδών στη διατροφή, οι φλαβονόλες περιλαμβάνουν καεμπερόλη, κουερσετίνη, μυρικετίνη και φισετίνη. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα μούρα, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα σταφύλια, τις ντομάτες, το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Φλαβόνες. Αυτές υπάρχουν επίσης ευρέως σε μια πληθώρα τροφίμων. Υπάρχουν στον μαϊντανό, το θυμάρι, τη μέντα, το σέλινο και το χαμομήλι.

Φλαβανόλες και flavan-3-ols. Αυτή η υποκατηγορία περιλαμβάνει κατεχίνες, όπως επικατεχίνη και επιγαλλοκατεχίνη, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μαύρο, το πράσινο και το oolong τσάι. Οι φλαβονόλες υπάρχουν επίσης στο κακάο, τα μήλα, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί.

Φλαβανόνες. Βρίσκονται κυρίως στα εσπεριδοειδή, οι φλαβονόνες είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση του πορτοκαλιού, του λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η εσπεριτίνη, η ναρρενίνη και η εριοδικτυόλη .

Ισοφλαβόνες. Οι πιο γνωστές ισοφλαβόνες είναι η γενιστεΐνη και η δαϊτζεΐνη , οι οποίες βρίσκονται στη σόγια και στα προϊόντα σόγιας.

Ανθοκυανίνες. Τα περισσότερα κόκκινα, μπλε ή μοβ φρούτα και λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους από ανθοκυανίνες. Ενώσεις όπως η κυανιδίνη, η δελφινιδίνη και η πεονιδίνη υπάρχουν σε σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια και κόκκινο κρασί.

 

empty alt

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Αγγούρι: η απόλυτα υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού

  Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Green power smoothie: Ένα πρωινό όλο ενέργεια στο ποτήρι σου

Ο συνδυασμός kale και αβοκάντο καθιστά αυτή την υγιεινή συνταγή smoothie εξαιρετικά πράσινη. Οι σπόροι Chia προσδίδουν σε αυτό το κρεμώδες smoothie μια γροθιά ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι η βάση για μια υγιή καρδιά.
empty alt

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια.
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
Back To Top