Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει
Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού

Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ
Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Είναι το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο οπότε επειδή θα μείνουμε 6-8 ώρες νηστικοί είναι καλό να τρώμε κάτι το βράδυ. Αν φάμε στις 8 το τελευταίο γεύμα και κοιμηθούμε 11-7 τότε θα έχουμε μείνει 11 ώρες νηστικοί δηλαδή περίπου μισό 24ωρο!!! Επιπλέον η αποχή από το φαγητό το βράδυ μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Μύθος: Το βράδυ πρέπει να τρώμε λιγότερο από το μεσημέρι
Αλήθεια: Το βράδυ πρέπει να καταναλώνουμε το υπόλοιπο των θερμίδων που μας αναλογούν βάσει των σωματομετρικών μας χαρακτηριστικών! Αν έχουμε καλύψει τις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα τότε το βράδυ θα πρέπει να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ. Αν όχι τότε το βράδυ μπορούμε να φάμε κανονικά.

Μύθος: Το βράδυ καίμε λιγότερες θερμίδες
Αλήθεια: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας που είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες (πχ καρδιακό ρυθμό, αναπνοή) είναι ίδιος και το πρωί και το βράδυ! Αυτό που διαφοροποιείται είναι η φυσική δραστηριότητα άλλα όχι για τα άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής.

Μύθος: Το βράδυ ΔΕΝ πρέπει να τρώμε υδατάνθρακα
Αλήθεια: Ημερησίως πρέπει βάσει διεθνών συστάσεων περίπου το 50% (δηλαδή το ήμισυ) των καταναλισκόμενων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακα.
Μάλιστα ιδανικά τα 7/10 αυτού του υδατάνθρακα να καταναλώνονται μέχρι το απόγευμα και τα 3/10 στο βραδινό και προ ύπνου γεύμα ώστε να εξασφαλίζεται μία σταθερή ροή γλυκόζης στον εγκέφαλο όλο το 24ωρο.
Σε υδατανθρακικό υποσιτισμό και κατ’ επέκτασιν σε πρωτεϊνικό υπερσιτισμό ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη (τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) για παραγωγή γλυκόζης(!) και η μεταβολική διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογέννεση.

Εν κατακλείδι,

Είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε το βραδινό φαγητό και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο σφαιρικά τη διατροφή μας σε 24ωρη βάση!

Πιο πολύ μπορεί να ενοχλήσει στο βάρος μας οι ώρες (λιγότερες από 6 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες) και η ποιότητα του ύπνου παρά το ιδιο το φαγητό πριν τον ύπνο.

Προσοχή χρειάζεται μόνο γιατί κάποια τρόφιμα μπορεί να μας επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου:

1) Λέμε όχι στην καφεΐνη το βράδυ που υπάρχει στη σοκολάτα και σε καφεϊνούχα αναψυκτικά γιατί έχει διεγερτική επίδραση

2) Λέμε όχι στα πολύ βαριά φαγητά γιατί μπορεί να προκληθεί δυσπεψία και διαταραχή του ύπνου

3) Δεν τρώμε και κοιμόμαστε αμέσως διότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η τροφή να παλινδρομήσει (πχ σε γαστροποισοφαγική παλινδρόμηση)

4) Αν και ακραίο σενάριο μπορεί υπολείμματα τροφής που δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στο στομάχι να εισροφηθούν στους πνεύμονες και να προκληθεί σταδιακά πνευμονία εξ εισροφήσεως

 

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Λεωφ. Αθηνών 336 Χαϊδάρι, Τηλ/Φαξ: 210 5321339, Κιν: 693 2514398

Facebook:Κάνε Like!  YouTube:Δες το κανάλι μας!  Twitter:Ακολούθησέ μας!  Google+:Ακολούθησε!

 

empty alt

Πόση γυμναστική «στοιχίζει» ένα χάμπουρκερ;

Eνα μεγάλο χάμπουργκερ παρέχει 24 γραμμάρια λίπους και 490 θερμίδες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19,6% των ημερήσιων θερμίδων του μέσου άνδρα ενός άνδρα και στο 24,5% εκείνων μιας γυναίκας.
empty alt

5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.
empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας αν κάνετε δίαιτα

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.
Back To Top