Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae. Τρώγονται συνήθως σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Β.

Είναι επίσης μια εξαιρετική αντικατάσταση για το κρέας ως πηγή χορτοφαγικών πρωτεϊνών.

Τα φασόλια και τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια και τα όσπρια όπως τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους, τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ενδεχομένως ακόμη και στον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά όταν αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας στη διατροφή.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) μαγειρεμένου ρεβιθιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 269

Πρωτεΐνη: 14,5 γραμμάρια

Ίνες: 12,5 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 71% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 84% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Σίδερο: 26% της ΣΗΠ

ospria

Φακές

Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης και μπορούν να είναι εξαιρετικές προσθήκες σε σούπες και στιφάδο. Μπορεί επίσης να έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 230

Πρωτεΐνη: 17,9 γραμμάρια

Ίνες: 15,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 90% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 49% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 22% της ΣΗΠ

Παρόμοια με τα ρεβίθια, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

ospriaa

Αρακάς

Τα μπιζέλια είναι επίσης ένας τύπος οσπρίου και υπάρχουν διάφοροι τύποι.

Ένα φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μαγειρεμένων μπιζελιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 125

Πρωτεΐνη: 8,2 γραμμάρια

Ίνες: 8,8 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 24% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 48% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 30% της ΣΗΠ

Όπως πολλά άλλα όσπρια, τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες και οι πρωτεΐνες μπιζελιού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα, έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Επειδή οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας, οι ίνες μπιζελιού μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στα έντερα, όπως s Lactobacilli και Bifidobacteria. Αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία βοηθούν στην προώθηση της υγείας του εντέρου.

ospriac

Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο συχνά φασόλια.

Ένα φλιτζάνι (256 γραμμάρια) μαγειρεμένων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 215

Πρωτεΐνη: 13,4 γραμμάρια

Ίνες: 13,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 23% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 20% της ΣΗΠ

Χαλκός: 17% της ΣΗΠ

Σίδερο: 17% της ΣΗΠ

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα κόκκινα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ospriab

Μαύρα φασόλια

Όπως πολλά άλλα φασόλια, τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, πρωτεϊνών και φυλλικού οξέος. Είναι βασικά τρόφιμα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ένα φλιτζάνι (172 γραμμάρια) μαγειρεμένων μαύρων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 227

Πρωτεΐνη: 15,2 γραμμάρια

Ίνες: 15 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 64% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 38% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 30% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 28% της ΣΗΠ

Σίδερο: 20% της ΣΗΠ

Τα μαύρα φασόλια μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και αύξησης βάρους.

empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Μια μπανάνα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα!

Αν η λέξη ευτυχία έπαιρνε χρώμα, τι θα ήταν; Ροζ, κόκκινο ή μήπως κίτρινο; Για σκέψου! Αυτό το νοστιμότατο φρούτο, η μπανάνα, σου χαρίζει μαγνήσιο, το οποίο αν λείπει από τον οργανισμό προκαλείται κατάθλιψη, έλλειψη προσοχής και αϋπνία.
empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Πώς δεν θα πάρεις κιλά όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Αν άρχισες πρόσφατα να εργάζεσαι από το σπίτι, ίσως ο δείκτης της ζυγαριάς σου να πήρε ανοδική πορεία, γιατί το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, να τσιμπολογάς όλη μέρα – είτε ως αφορμή για να κάνεις μικρά διαλείμματα είτε απλά επειδή το ψυγείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από […]
empty alt

Σπάσε ένα… αβγό ή περισσότερα

Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.
empty alt

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.

Back To Top