Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση ολόκληρων, θρεπτικών τροφών όπως λαχανικά, ξηροί καρποί και βρόμη είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Και μπορεί να σας εκπλήξει ακόμη και να μάθετε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική με τον ίδιο τρόπο. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει επίσης να πιάσετε τον βραστήρα! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο Diabetologia, η κατανάλωση ενός φλιτζάνι σκούρου τσαγιού καθημερινά βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με 1.923 ενήλικες μεταξύ 20 και 80 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες (71%). Το 59% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ το 23% ζούσε με διαβήτη τύπου 2 και το 18% με προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν επίσης εκείνους που δεν έπιναν τακτικά τσάι και εκείνους που έπιναν μόνο ένα είδος τσαγιού. Ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού (δηλαδή ποτέ, περιστασιακά, συχνά και κάθε μέρα) καθώς και για το είδος του τσαγιού που πίνουν (δηλαδή πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο τσάι).

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας και του τύπου του τσαγιού που καταναλώνεται και πώς αυτό επηρέασε την απέκκριση γλυκόζης στα ούρα. Τα άτομα με διαβήτη συνήθως έχουν νεφρά που δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά, συγκρατώντας τη γλυκόζη αντί να την αποβάλλουν στα ούρα τους, γεγονός που οδηγεί και πάλι σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν σκούρο τσάι κάθε μέρα είχαν περισσότερες εκκρίσεις γλυκόζης στα ούρα τους, σημάδι ότι το σώμα τους μπορεί να απαλλάσσεται από τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

Τι είναι το Dark Tea, τέλος πάντων;

Δεν μιλάμε για το καθημερινό σας, συσκευασμένο μαύρο τσάι. Ωστόσο, αυτό έρχεται με τα δικά του οφέλη για την υγεία! Το Dark Tea-σκούρο τσάι είναι ένα είδος κινέζικου τσαγιού που έχει υποστεί διαδικασία μικροβιακής ζύμωσης. Διαφορετικό από το πλήρες οξειδωμένο κινέζικο μαύρο τσάι και το μη οξειδωμένο κινέζικο πράσινο τσάι, ο ισχυρισμός του Dark Tea για φήμη είναι ότι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης μετά την παραγωγή. Αντί να συσκευάζεται αμέσως το τσάι μετά την παρασκευή του, τα φύλλα τσαγιού διατηρούνται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που μοιάζει λίγο με κομπόστ. Συχνά αναφέρεται ως «ζύμωση» ή «υγρή ζύμωση», η διαδικασία περιλαμβάνει τη συσσώρευση των φύλλων τσαγιού σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου εκτίθενται σε θερμότητα, υγρασία και μικρόβια για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού. Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα του τσαγιού υφίστανται μια φυσική μεταμόρφωση, όπως το τυρί ή το κρασί που παλαιώνει και αναπτύσσει τις μοναδικές γεύσεις και τα χαρακτηριστικά του. Για να βρείτε σκούρα τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση με τον ίδιο τρόπο, αναζητήστε το «Hei Cha» στο διαδίκτυο ή σε εξειδικευμένα καταστήματα τσαγιού και παντοπωλεία της Κίνας ή της Ανατολικής Ασίας.

Τι βρήκε η μελέτη;

Οι άνθρωποι που πίνουν Dark Tea κάθε μέρα είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 47% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι. Αυτό συνέβη αφού ελήφθησαν υπόψη καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι οδηγούν τον κίνδυνο για διαβήτη, όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα και οικογενειακό ιστορικό, παράγοντες τρόπου ζωής όπως ο ΔΜΣ, το επίπεδο δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και βιοδείκτες όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και γλυκόζη πλάσματος νηστείας (η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας αφού έχετε νηστέψει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκούρου τσαγιού μπορεί να αποδώσει μοναδικές ενώσεις που έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύουν τη λειτουργία του παγκρέατος και αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου με χρήσιμους τρόπους. Η κατανάλωση σκούρου τσαγιού συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, που, αν θυμάστε από τα παραπάνω, είναι δύο παράγοντες που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα συνολικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Δρ Tongzhi Wu, το Dark Tea μπορεί να έχει οφέλη παρόμοια με ένα νέο αντιδιαβητικό φάρμακο που ονομάζεται αναστολείς SGLT2. Πολύ απλά, οι αναστολείς SGLT2 είναι σαν ένα «σφουγγάρι» που βοηθά τα νεφρά να αποσπάσουν επιπλέον γλυκόζη από το σώμα και το σχηματίζουν μέσω των ούρων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ενώσεις στο Dark Tea θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως οι αναστολείς SGLT2 επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά χειρίζονται τη γλυκόζη. Αυτές οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε όσους πίνουν καθημερινά σκούρο τσάι σε σύγκριση με όσους πίνουν περιστασιακά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σκούρου τσαγιού κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και την εξέλιξη μέσω καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να είναι σίγουροι ότι μια μελέτη παρατήρησης από μόνη της μπορεί να εγγυηθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει άμεσα τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω αυτών των μηχανισμών. Δεν μπορούν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι τρόποι ζωής ή φυσιολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι το Dark Tea είναι πιθανό να συμβάλει και αυτό που έχουν βρει μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενο. Για να επικυρώσει περαιτέρω τα ευρήματά τους, το EurekaAlert αναφέρει ότι «επί του παρόντος διεξάγουν μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή για τη διερεύνηση των οφελών του σκούρου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2». Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν!

empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση του άγχους

Το άγχος είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα και μερικές φορές σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου.
empty alt

Salad bar – ανοιχτό, απολαυστικό και ωφέλιμο

Η άνοιξη και η προσμονή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και ένα και δύο lockdown! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά από […]
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Μηλόξιδο: ένα ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική – κι εσύ πλέον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε diy περιποίηση ομορφιάς.
empty alt

Μέλι για τον πονόλαιμο: Είναι αποτελεσματική θεραπεία;

Ένα κλασικό γιατροσόφι στο «μικροσκόπιο»…
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε μαύρο πιπέρι κάθε μέρα

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία αυτού του δημοφιλούς μπαχαρικού και μάθετε πώς να το ενσωματώνετε στα καθημερινά σας γεύματα.

Back To Top