Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση ολόκληρων, θρεπτικών τροφών όπως λαχανικά, ξηροί καρποί και βρόμη είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Και μπορεί να σας εκπλήξει ακόμη και να μάθετε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική με τον ίδιο τρόπο. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει επίσης να πιάσετε τον βραστήρα! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο Diabetologia, η κατανάλωση ενός φλιτζάνι σκούρου τσαγιού καθημερινά βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με 1.923 ενήλικες μεταξύ 20 και 80 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες (71%). Το 59% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ το 23% ζούσε με διαβήτη τύπου 2 και το 18% με προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν επίσης εκείνους που δεν έπιναν τακτικά τσάι και εκείνους που έπιναν μόνο ένα είδος τσαγιού. Ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού (δηλαδή ποτέ, περιστασιακά, συχνά και κάθε μέρα) καθώς και για το είδος του τσαγιού που πίνουν (δηλαδή πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο τσάι).

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας και του τύπου του τσαγιού που καταναλώνεται και πώς αυτό επηρέασε την απέκκριση γλυκόζης στα ούρα. Τα άτομα με διαβήτη συνήθως έχουν νεφρά που δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά, συγκρατώντας τη γλυκόζη αντί να την αποβάλλουν στα ούρα τους, γεγονός που οδηγεί και πάλι σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν σκούρο τσάι κάθε μέρα είχαν περισσότερες εκκρίσεις γλυκόζης στα ούρα τους, σημάδι ότι το σώμα τους μπορεί να απαλλάσσεται από τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

Τι είναι το Dark Tea, τέλος πάντων;

Δεν μιλάμε για το καθημερινό σας, συσκευασμένο μαύρο τσάι. Ωστόσο, αυτό έρχεται με τα δικά του οφέλη για την υγεία! Το Dark Tea-σκούρο τσάι είναι ένα είδος κινέζικου τσαγιού που έχει υποστεί διαδικασία μικροβιακής ζύμωσης. Διαφορετικό από το πλήρες οξειδωμένο κινέζικο μαύρο τσάι και το μη οξειδωμένο κινέζικο πράσινο τσάι, ο ισχυρισμός του Dark Tea για φήμη είναι ότι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης μετά την παραγωγή. Αντί να συσκευάζεται αμέσως το τσάι μετά την παρασκευή του, τα φύλλα τσαγιού διατηρούνται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που μοιάζει λίγο με κομπόστ. Συχνά αναφέρεται ως «ζύμωση» ή «υγρή ζύμωση», η διαδικασία περιλαμβάνει τη συσσώρευση των φύλλων τσαγιού σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου εκτίθενται σε θερμότητα, υγρασία και μικρόβια για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού. Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα του τσαγιού υφίστανται μια φυσική μεταμόρφωση, όπως το τυρί ή το κρασί που παλαιώνει και αναπτύσσει τις μοναδικές γεύσεις και τα χαρακτηριστικά του. Για να βρείτε σκούρα τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση με τον ίδιο τρόπο, αναζητήστε το «Hei Cha» στο διαδίκτυο ή σε εξειδικευμένα καταστήματα τσαγιού και παντοπωλεία της Κίνας ή της Ανατολικής Ασίας.

Τι βρήκε η μελέτη;

Οι άνθρωποι που πίνουν Dark Tea κάθε μέρα είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 47% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι. Αυτό συνέβη αφού ελήφθησαν υπόψη καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι οδηγούν τον κίνδυνο για διαβήτη, όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα και οικογενειακό ιστορικό, παράγοντες τρόπου ζωής όπως ο ΔΜΣ, το επίπεδο δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και βιοδείκτες όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και γλυκόζη πλάσματος νηστείας (η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας αφού έχετε νηστέψει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκούρου τσαγιού μπορεί να αποδώσει μοναδικές ενώσεις που έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύουν τη λειτουργία του παγκρέατος και αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου με χρήσιμους τρόπους. Η κατανάλωση σκούρου τσαγιού συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, που, αν θυμάστε από τα παραπάνω, είναι δύο παράγοντες που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα συνολικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Δρ Tongzhi Wu, το Dark Tea μπορεί να έχει οφέλη παρόμοια με ένα νέο αντιδιαβητικό φάρμακο που ονομάζεται αναστολείς SGLT2. Πολύ απλά, οι αναστολείς SGLT2 είναι σαν ένα «σφουγγάρι» που βοηθά τα νεφρά να αποσπάσουν επιπλέον γλυκόζη από το σώμα και το σχηματίζουν μέσω των ούρων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ενώσεις στο Dark Tea θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως οι αναστολείς SGLT2 επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά χειρίζονται τη γλυκόζη. Αυτές οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε όσους πίνουν καθημερινά σκούρο τσάι σε σύγκριση με όσους πίνουν περιστασιακά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σκούρου τσαγιού κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και την εξέλιξη μέσω καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να είναι σίγουροι ότι μια μελέτη παρατήρησης από μόνη της μπορεί να εγγυηθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει άμεσα τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω αυτών των μηχανισμών. Δεν μπορούν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι τρόποι ζωής ή φυσιολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι το Dark Tea είναι πιθανό να συμβάλει και αυτό που έχουν βρει μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενο. Για να επικυρώσει περαιτέρω τα ευρήματά τους, το EurekaAlert αναφέρει ότι «επί του παρόντος διεξάγουν μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή για τη διερεύνηση των οφελών του σκούρου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2». Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν!

empty alt

Το θρεπτικό συστατικό που κάνει το μυαλό πιο δυνατό

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δείχνει πως τα επίπεδα σιδήρου και η φυσική κατάσταση των φοιτητών, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Αλήθεια ή…κολοκύθια;

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Ντομάτα, η απόλυτη κυρίαρχος της ελληνικής κουζίνας

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
empty alt

Μανταρίνι: το εκπληκτικό διατροφικό του προφίλ και τα σημαντικά του οφέλη

Το μανταρίνι είναι άλλο «θαυματουργό» φρούτο για να προσθέσεις στη διατροφή των παιδιών
Back To Top