Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση ολόκληρων, θρεπτικών τροφών όπως λαχανικά, ξηροί καρποί και βρόμη είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Και μπορεί να σας εκπλήξει ακόμη και να μάθετε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική με τον ίδιο τρόπο. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει επίσης να πιάσετε τον βραστήρα! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο Diabetologia, η κατανάλωση ενός φλιτζάνι σκούρου τσαγιού καθημερινά βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με 1.923 ενήλικες μεταξύ 20 και 80 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες (71%). Το 59% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ το 23% ζούσε με διαβήτη τύπου 2 και το 18% με προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν επίσης εκείνους που δεν έπιναν τακτικά τσάι και εκείνους που έπιναν μόνο ένα είδος τσαγιού. Ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού (δηλαδή ποτέ, περιστασιακά, συχνά και κάθε μέρα) καθώς και για το είδος του τσαγιού που πίνουν (δηλαδή πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο τσάι).

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας και του τύπου του τσαγιού που καταναλώνεται και πώς αυτό επηρέασε την απέκκριση γλυκόζης στα ούρα. Τα άτομα με διαβήτη συνήθως έχουν νεφρά που δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά, συγκρατώντας τη γλυκόζη αντί να την αποβάλλουν στα ούρα τους, γεγονός που οδηγεί και πάλι σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν σκούρο τσάι κάθε μέρα είχαν περισσότερες εκκρίσεις γλυκόζης στα ούρα τους, σημάδι ότι το σώμα τους μπορεί να απαλλάσσεται από τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

Τι είναι το Dark Tea, τέλος πάντων;

Δεν μιλάμε για το καθημερινό σας, συσκευασμένο μαύρο τσάι. Ωστόσο, αυτό έρχεται με τα δικά του οφέλη για την υγεία! Το Dark Tea-σκούρο τσάι είναι ένα είδος κινέζικου τσαγιού που έχει υποστεί διαδικασία μικροβιακής ζύμωσης. Διαφορετικό από το πλήρες οξειδωμένο κινέζικο μαύρο τσάι και το μη οξειδωμένο κινέζικο πράσινο τσάι, ο ισχυρισμός του Dark Tea για φήμη είναι ότι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης μετά την παραγωγή. Αντί να συσκευάζεται αμέσως το τσάι μετά την παρασκευή του, τα φύλλα τσαγιού διατηρούνται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που μοιάζει λίγο με κομπόστ. Συχνά αναφέρεται ως «ζύμωση» ή «υγρή ζύμωση», η διαδικασία περιλαμβάνει τη συσσώρευση των φύλλων τσαγιού σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου εκτίθενται σε θερμότητα, υγρασία και μικρόβια για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού. Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα του τσαγιού υφίστανται μια φυσική μεταμόρφωση, όπως το τυρί ή το κρασί που παλαιώνει και αναπτύσσει τις μοναδικές γεύσεις και τα χαρακτηριστικά του. Για να βρείτε σκούρα τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση με τον ίδιο τρόπο, αναζητήστε το «Hei Cha» στο διαδίκτυο ή σε εξειδικευμένα καταστήματα τσαγιού και παντοπωλεία της Κίνας ή της Ανατολικής Ασίας.

Τι βρήκε η μελέτη;

Οι άνθρωποι που πίνουν Dark Tea κάθε μέρα είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 47% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι. Αυτό συνέβη αφού ελήφθησαν υπόψη καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι οδηγούν τον κίνδυνο για διαβήτη, όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα και οικογενειακό ιστορικό, παράγοντες τρόπου ζωής όπως ο ΔΜΣ, το επίπεδο δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και βιοδείκτες όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και γλυκόζη πλάσματος νηστείας (η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας αφού έχετε νηστέψει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκούρου τσαγιού μπορεί να αποδώσει μοναδικές ενώσεις που έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύουν τη λειτουργία του παγκρέατος και αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου με χρήσιμους τρόπους. Η κατανάλωση σκούρου τσαγιού συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, που, αν θυμάστε από τα παραπάνω, είναι δύο παράγοντες που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα συνολικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Δρ Tongzhi Wu, το Dark Tea μπορεί να έχει οφέλη παρόμοια με ένα νέο αντιδιαβητικό φάρμακο που ονομάζεται αναστολείς SGLT2. Πολύ απλά, οι αναστολείς SGLT2 είναι σαν ένα «σφουγγάρι» που βοηθά τα νεφρά να αποσπάσουν επιπλέον γλυκόζη από το σώμα και το σχηματίζουν μέσω των ούρων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ενώσεις στο Dark Tea θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως οι αναστολείς SGLT2 επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά χειρίζονται τη γλυκόζη. Αυτές οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε όσους πίνουν καθημερινά σκούρο τσάι σε σύγκριση με όσους πίνουν περιστασιακά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σκούρου τσαγιού κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και την εξέλιξη μέσω καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να είναι σίγουροι ότι μια μελέτη παρατήρησης από μόνη της μπορεί να εγγυηθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει άμεσα τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω αυτών των μηχανισμών. Δεν μπορούν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι τρόποι ζωής ή φυσιολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι το Dark Tea είναι πιθανό να συμβάλει και αυτό που έχουν βρει μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενο. Για να επικυρώσει περαιτέρω τα ευρήματά τους, το EurekaAlert αναφέρει ότι «επί του παρόντος διεξάγουν μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή για τη διερεύνηση των οφελών του σκούρου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2». Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν!

empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Ποιες τροφές φορτίζουν τις μπαταρίες σας σε ενέργεια

  Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται μια ώθηση από ενέργεια για να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε στο πρόγραμμα όλη την ημέρα.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

7 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φρούτα. Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους ανακάλυψε 7 από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο! 1.
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
empty alt

Τα 6 καλύτερα λαχανικά που πρέπει να τρώτε για το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Η συνέπεια σε μια θρεπτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 6 λαχανικών, μπορεί να είναι σύμμαχός σας κατά του μεταβολικού συνδρόμου.
Back To Top