Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου.

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου. Ο λόγος για τη σκανδιναβική κουζίνα, που ολοένα κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική – όχι τυχαία, άλλωστε, το εστιατόριο που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, το περίφημο Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Τα θεμέλιά της τέθηκαν το 2004, όταν μερικοί από τους καλύτερους σεφ της Δανίας, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν και έγραψαν το «Μανιφέστο της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας». Στόχος τους ήταν να σκοράρουν υψηλά σε κριτήρια όπως η αγνότητα, η εποχικότητα, η ηθική, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Γενικά, η σκανδιναβική κουζίνα δίνει έμφαση σε τεχνικές που ανέκαθεν βοηθούσαν τους κατοίκους του βορρά να τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους και δύσκολους χειμώνες, όπως η αποξήρανση, το κάπνισμα και η ζύμωση των τροφών σε ξίδι. Βασικά υλικά της, ό,τι ευδοκιμεί σε συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά υψηλή υγρασία, όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια, ρίζες, μανιτάρια και μούρα.

Οι καλύτεροι Σκανδιναβοί σεφ, αφού εξασφαλίσουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φροντίζουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν πιάτα όσο το δυνατόν πιο απλά και αγνά. «Θεμέλιος λίθος της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η αναζήτηση των καλύτερων συστατικών», εξηγεί στο Greatist.com ο σεφ Christer Larsson, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. «Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε σάλτσες ή περίπλοκα μείγματα μπαχαρικών. Κάποιες φορές ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος ενός φιλέτου ψαριού είναι με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω», προσθέτει.

empty alt

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το μενού που ετοίμασε ο Έκτορας Μποτρίνι για το δείπνο Τσίπρα -Τζεντιλόνι

Ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο σεφ που επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
empty alt

Τρελαίνεσαι για τηγανητές πατάτες;

Το ότι γενικά πρέπει να αποφεύγεις τα τηγανητά το ξέρεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να το τηρήσεις και πάντα βέβαια, ειδικά όταν πρόκειται για τηγανητές πατάτες, ένα φαγητό που λατρεύουν πολλοί ως συνοδευτικό αλλά και ως κυρίως! Όμως, η επιστήμη ήρθε να «χτυπήσει αλύπητα» και […]
empty alt

Η Lady Gaga λανσάρει το δικό της κρασί!

Η Lady Gaga είναι ασταμάτητη! Η σούπερ σταρ λανσάρει το δικό της κρασί που θα φέρει τον κοριτσίστικο τίτλο Grigio Girls, θέλοντας ίσως να υπενθυμίσει σε θαυμαστές αλλά και haters ότι έχει πολλούς κρυμμένους ταλαντούχους άσσους στο μανίκι της.
empty alt

Βγήκε το… λάδι των Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί

Χωρίσουν αλλά όχι τα… Château που έχουν από κοινού! Οι Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, μπορεί να επέλεξαν χωριστούς δρόμους, αλλά το Château Miraval στη νότια Γαλλία, δεν πωλείται και μάλιστα έβγαλε και την πρώτη του συγκομιδή ελαιόλαδου.
empty alt

Δείτε τι έφαγε παρουσιαστής του CNN και προκάλεσε σοκ!

Παρουσιαστής του CNN αντιμετωπίζει έντονη κριτική μετά την απόφασή του να φάει μέρος από ανθρώπινο εγκέφαλο, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ, για μία ινδουιστική σέκτα, της οποίας τα μέλη κανιβαλίζουν.
empty alt

Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Γλυκών στη Νέα Υόρκη

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2016, λειτούργησε στη Νέα Υόρκη το λεγόμενο Μουσείο του Παγωτού, που παρά το όνομά του ήταν μια περιοδική έκθεση διάρκειας ενός μήνα.
empty alt

Ψήφισε την Ελληνίδα που διεκδικεί τον τίτλο του Καλύτερου Young Chef στον κόσμο

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο φινάλε του διαγωνισμού S. Pellegrino Young Chef 2018 έχει αρχίσει. Από τις 11 έως τις 13/5 στο Μιλάνο, 21 ταλαντούχοι νέοι σεφ από όλες τις γωνιές του κόσμου θα αναδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους διεκδικώντας το σημαντικό […]
empty alt

Πώς μπορείς να κερδίσεις χρήματα τρώγοντας αβοκάντο

Αν λατρεύεις την γκουακαμόλε και δεν θα έλεγες «όχι» σε μερικά έξτρα χρήματα, σου έχουμε τη λύση.
Back To Top