Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου.

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου. Ο λόγος για τη σκανδιναβική κουζίνα, που ολοένα κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική – όχι τυχαία, άλλωστε, το εστιατόριο που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, το περίφημο Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Τα θεμέλιά της τέθηκαν το 2004, όταν μερικοί από τους καλύτερους σεφ της Δανίας, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν και έγραψαν το «Μανιφέστο της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας». Στόχος τους ήταν να σκοράρουν υψηλά σε κριτήρια όπως η αγνότητα, η εποχικότητα, η ηθική, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Γενικά, η σκανδιναβική κουζίνα δίνει έμφαση σε τεχνικές που ανέκαθεν βοηθούσαν τους κατοίκους του βορρά να τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους και δύσκολους χειμώνες, όπως η αποξήρανση, το κάπνισμα και η ζύμωση των τροφών σε ξίδι. Βασικά υλικά της, ό,τι ευδοκιμεί σε συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά υψηλή υγρασία, όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια, ρίζες, μανιτάρια και μούρα.

Οι καλύτεροι Σκανδιναβοί σεφ, αφού εξασφαλίσουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φροντίζουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν πιάτα όσο το δυνατόν πιο απλά και αγνά. «Θεμέλιος λίθος της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η αναζήτηση των καλύτερων συστατικών», εξηγεί στο Greatist.com ο σεφ Christer Larsson, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. «Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε σάλτσες ή περίπλοκα μείγματα μπαχαρικών. Κάποιες φορές ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος ενός φιλέτου ψαριού είναι με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω», προσθέτει.

empty alt

Ο λίγος ύπνος παχαίνει

Ο λίγος ύπνος παχαίνει. Η προειδοποίηση έρχεται από βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών ανακάλυψαν πως όσοι δεν ξεκουράζονται επαρκώς, καταναλώνουν σε καθημερινή βάση 385 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι όσοι κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
empty alt

Η ασπίδα των κράνμπερι

Τα κράνμπερι (φίγγι) μπορούν να ελέγξουν τις λοιμώξεις. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ και του Ινστιτούτου «Armand-Frappier», με επικεφαλής τους Δρ Ερικ Ντεζιελ και Ναταλι Τουφενκτζι.
empty alt

Πώς μια γιαγιά μαγείρισσα από τη Χίο έγινε viral σε όλο τον κόσμο

Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.
empty alt

Τουρτίτσα θα πάρετε;

Σε γάμους και γενέθλια η τούρτα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και καμιά φορά, όσο πιο μεγάλη και εντυπωσιακή είναι, τόσο το καλύτερο.
empty alt

27-28 Μαΐου: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι γεμάτο κρασί!

Άκρως οινικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς τα οινοποιεία της Ελλάδας συμμετέχουν στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού «Ανοιχτές Πόρτες 2017».
empty alt

H λύση στο πρόβλημα της πείνας στον κόσμο;

Πώς μπορούμε να χορτάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη; Αυτό το ερώτημα βασανίζει επιστήμονες, οικονομολόγους και πολιτικούς. Η απάντηση ίσως να είναι να πάρουμε στοιχεία από τον αέρα, να προσθέσουμε λίγη ηλιακή ενέργεια και να τα μετατρέψουμε σε μια ιδιαίτερα θρεπτική πρωτεΐνη.
empty alt

Αν συνηθίζεις να τρως σοκολάτα για πρωινό, φάε τις νέες σοκολάτες με γεύση πρωινού

Όλοι ξέρουμε ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις μια σοκολάτα είναι νωρίς το πρωί, γιατί τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να την «κάψεις» μέσα στην ημέρα.
empty alt

Ηπειρώτικα Αυγά: Παστεριωμένο 100% Ασπράδι Αυγού…με Ονομασία Προέλευσης!

Τα Ηπειρώτικα Αυγά της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων Α.Ε. προσφέρουν στην ελληνική αγορά τη Νο1 πηγή πρωτεΐνης από φρέσκα αυγά με ονομασία προέλευσης! Το παστεριωμένο 100% ασπράδι αυγού κυκλοφορεί στην αγορά από τα Ηπειρώτικα Αυγά σε χαρτοκυτίο Pure Pak για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προϊόντος και...
Back To Top