Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου.

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου. Ο λόγος για τη σκανδιναβική κουζίνα, που ολοένα κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική – όχι τυχαία, άλλωστε, το εστιατόριο που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, το περίφημο Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Τα θεμέλιά της τέθηκαν το 2004, όταν μερικοί από τους καλύτερους σεφ της Δανίας, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν και έγραψαν το «Μανιφέστο της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας». Στόχος τους ήταν να σκοράρουν υψηλά σε κριτήρια όπως η αγνότητα, η εποχικότητα, η ηθική, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Γενικά, η σκανδιναβική κουζίνα δίνει έμφαση σε τεχνικές που ανέκαθεν βοηθούσαν τους κατοίκους του βορρά να τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους και δύσκολους χειμώνες, όπως η αποξήρανση, το κάπνισμα και η ζύμωση των τροφών σε ξίδι. Βασικά υλικά της, ό,τι ευδοκιμεί σε συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά υψηλή υγρασία, όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια, ρίζες, μανιτάρια και μούρα.

Οι καλύτεροι Σκανδιναβοί σεφ, αφού εξασφαλίσουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φροντίζουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν πιάτα όσο το δυνατόν πιο απλά και αγνά. «Θεμέλιος λίθος της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η αναζήτηση των καλύτερων συστατικών», εξηγεί στο Greatist.com ο σεφ Christer Larsson, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. «Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε σάλτσες ή περίπλοκα μείγματα μπαχαρικών. Κάποιες φορές ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος ενός φιλέτου ψαριού είναι με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω», προσθέτει.

empty alt

Robin Hood: Το εστιατόριο όπου πληρώνουν οι πλούσιοι και τρώνε οι φτωχοί

Κάποτε υπήρχε ο Ρομπέν των Δασών ο λαϊκός ήρωας που μοίραζε τα χρήμτα που άρπαζε από τους πλούσιους, στους φτωχούς.
empty alt

Έφτιαξαν ρεπλίκα της Beyonce από.. τυρί

Όταν η διάσημη τραγουδίστρια ανακοίνωσε τη δίδυμη εγκυμοσύνη της τον Φεβρουάριο με μερικές ομολογουμένως εξαίσιες φωτογραφίες, το νέο έκανε τον γύρο του κόσμου σε λίγες μόνο ώρες.
empty alt

Τρελαίνεσαι για τηγανητές πατάτες;

Το ότι γενικά πρέπει να αποφεύγεις τα τηγανητά το ξέρεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να το τηρήσεις και πάντα βέβαια, ειδικά όταν πρόκειται για τηγανητές πατάτες, ένα φαγητό που λατρεύουν πολλοί ως συνοδευτικό αλλά και ως κυρίως! Όμως, η επιστήμη ήρθε να «χτυπήσει αλύπητα» και […]
empty alt

Η γιαπωνέζα μπλόγκερ που καταβροχθίζει μπροστά από μια κάμερα!

Μικρή στο μάτι… Η μικροσκοπική γιαπωνέζα μπλόγκερ Kinoshita Yuka, κατέγραψε σε βίντεο τον εαυτό της να καταβροχθίζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά,  4.307 θερμίδες επιλέγοντας ένα άκρως ανθυγιεινό μενού.
empty alt

«Cucina amore mio» παρουσίαση του νέου μου βιβλίου.

Χθες το βράδυ ήταν όμορφα. Υποδέχτηκα στο Botrini’s τους φίλους μου, προσωπικούς κι επαγγελματικούς: συναδέλφους σεφ, δημοσιογράφους, φωτογράφους, ανθρώπους που με στηρίζουν τόσα χρόνια… Ήμουν χαρούμενος, όχι μόνο γιατί παρουσιάσαμε το καινούργιο μου site www.botrini.gr και το καινούργιο μου...
empty alt

Εσύ θα δοκίμαζες αυτή την τούρτα;

Στην εποχή των αλλόκοτων διατροφικών τάσεων, μάλλον δεν μας κάνει εντύπωση μία ακόμα που έκανε την εμφάνισή της στο δυτικό κόσμο: η τούρτα από κρέας, που έγινε διάσημη όταν παρουσιάστηκε στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής At Home with Amy Sedaris.
empty alt

Τρία νέα πρωτοποριακά προϊόντα προστίθενται στη σειρά τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες γεύσεις, νέες συσκευασίες που απαντούν στις επιθυμίες και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή
empty alt

Tα 5 νέα συναρπαστικά προϊόντα ρυζιού Uncle Ben’s

Πέντε νέες και συναρπαστικές γεύσεις ρυζιού παρουσίασε χθες το Uncle Ben’s, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με live cooking από τον Chef Νικόλα Σακελλαρίου και παρουσιαστές το μοναδικό δίδυμο των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου.
Back To Top