Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες.


Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες. Αρκεί να ψεκάσουμε την επιφάνειά τους με ένα σπρέι, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους στον ένα μήνα ή και περισσότερο.

Η μέθοδος επιστρατεύει πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης, μη τοξικές ουσίες με αντιβακτηριακές, επιπλέον, ιδιότητες. Χάρη σε αυτήν, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα μανταρίνια παρέμειναν ασφαλή προς κατανάλωση μετά από 28 ημέρες στους 25 βαθμούς Κελσίου (ενώ τα «συμβατικά» φρούτα σε ποσοστό 27% είχαν χαλάσει).

Σε ένα άλλο πείραμα, που έγινε σε φράουλες, τα φρούτα μετά από 58 ώρες παρέμεναν σε καλή κατάσταση, ενώ μόλις των 6% των «συμβατικών» δεν είχαν σαπίσει.

Το σπρέι κρίθηκε ασφαλές προς κατανάλωση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στα social media.

Για παράδειγμα η δημοσιογράφος Joanna Blythman έγραψε στο Twitter: «Αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε: νανο-σπρέι που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων. Έξυπνη έρευνα/ανόητοι στόχοι».

Ενώ ένας άλλος χρήστης του μέσου σχολίασε: «Ένας ακόμα τρόπος να πλασάρουμε μπαγιάτικο φαγητό σαν φρέσκο. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ευτυχώς που έβαλα στην κατάψυξη κάποιες από τις δικής μου καλλιέργειας φράουλες».

empty alt

Επικίνδυνα πλαστικά μπουκάλια

Πλαστικά μπουκάλια, καλλυντικά, παιδικά προϊόντα και συσκευασίες τροφίμων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.
empty alt

Τα γονίδια φταίνε

Για τις ιδιοτροπίες που εκδηλώνει το παιδί στο φαγητό φταίνε τα γονίδια. Αυτό υποστηρίζει διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psyshiatry.
empty alt

Στις 6 Ιουνίου πάμε κέντρο για να δοκιμάσουμε κρασιά Χατζημιχάλη

Αν δεν πρόλαβες να πας σε κάποιο Οινοποιείο για να δοκιμάσεις τα αγαπημένα σου κρασιά με τις «Ανοιχτές Πόρτες», την Τρίτη 6 Ιουνίου είναι η επόμενη ευκαιρία σου! Τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη στην Αταλάντη θα πραγματοποιήσουν ένα γευσιγνωστικό δείπνο στο Roof Garden του Monk Wine...
empty alt

Χριστουγεννιάτικα στολίδια γεμάτα με αλκοόλ

Γιατί να έχεις ένα απλό στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν μπορείς να επιλέξεις ένα άλλο που περιέχει ουίσκι, τζιν ή βότκα; Με αυτό το σκεπτικό, ένα βρετανικό αποστακτήριο ονόματι The Lakes Distillery λανσάρισε μια σειρά με τρία είδη χριστουγεννιάτικης μπάλας, που η καθεμία περιέχει ένα...
empty alt

Αντίο κόκκινο και λευκό, καλώς ήρθες μπλε κρασί!

«Το ροζέ κρασί είναι ξεπερασμένο. Το λευκό και το κόκκινο ανήκουν στους προηγούμενους αιώνες», με αυτή τη φράση το περιοδικό Time μάς συστήνει το… μπλε κρασί, προϊόν μιας ισπανικής εταιρείας.
empty alt

Όσπρια 3αλφα διά χειρός Ελλήνων παραγωγών

Με σεβασμό στην ελληνική γη και τους καλλιεργητές της, η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που οργάνωσε από το 2009 τους τοπικούς προμηθευτές της, δημιουργώντας την «ομάδα παραγωγών 3αλφα» που σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη! Η Καβάλα, οι Σέρρες, το […]
empty alt

Μια νέα γενιά Αμερικανών δημιουργών συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική

Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου.
empty alt

Μακεδονικός Χαλβάς: Το πιο θρεπτικό και υγιεινό “boost” του 9ου Spetses Mini Marathon!

Με τη διαχρονική υποστήριξη του Μακεδονικού Χαλβά, που προσέφερε απόλαυση, δύναμη και ενέργεια σε χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε και φέτος το μεγαλύτερο multi-sport event της Ελλάδας, το Spetses Mini Marathon! Η φετινή, ένατη κατά σειρά, διοργάνωση έλαβε χώρα το τριήμερο 4-6...
Back To Top