Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Νέο σπρέι παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων για μήνες

0     

Νέο σπρέι παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων για μήνες

fresh_fruits
Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες. Αρκεί να ψεκάσουμε την επιφάνειά τους με ένα σπρέι, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους στον ένα μήνα ή και περισσότερο.

Η μέθοδος επιστρατεύει πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης, μη τοξικές ουσίες με αντιβακτηριακές, επιπλέον, ιδιότητες. Χάρη σε αυτήν, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα μανταρίνια παρέμειναν ασφαλή προς κατανάλωση μετά από 28 ημέρες στους 25 βαθμούς Κελσίου (ενώ τα «συμβατικά» φρούτα σε ποσοστό 27% είχαν χαλάσει).

Σε ένα άλλο πείραμα, που έγινε σε φράουλες, τα φρούτα μετά από 58 ώρες παρέμεναν σε καλή κατάσταση, ενώ μόλις των 6% των «συμβατικών» δεν είχαν σαπίσει.

Το σπρέι κρίθηκε ασφαλές προς κατανάλωση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στα social media.

Για παράδειγμα η δημοσιογράφος Joanna Blythman έγραψε στο Twitter: «Αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε: νανο-σπρέι που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων. Έξυπνη έρευνα/ανόητοι στόχοι».

Ενώ ένας άλλος χρήστης του μέσου σχολίασε: «Ένας ακόμα τρόπος να πλασάρουμε μπαγιάτικο φαγητό σαν φρέσκο. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ευτυχώς που έβαλα στην κατάψυξη κάποιες από τις δικής μου καλλιέργειας φράουλες».