Μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να πουλάει προϊόντα ακόμα και ένα μήνα αφού έχει περάσει η ημερομηνία που αναγράφεται στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».

Μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να πουλάει προϊόντα ακόμα και ένα μήνα αφού έχει περάσει η ημερομηνία που αναγράφεται στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».

Αυτή η κατηγορία τροφίμων, τα οποία θα διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κονσέρβες, στεγνά και αποξηραμένα είδη τροφής όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και τυποποιημένα φαγητά όπως τα πατατάκια, οι καραμέλες και τα δημητριακά.

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν υπάρχουν, ωστόσο, προϊόντα με την ένδειξη «Ημερομηνία λήξης», όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, που αν καταναλωθούν εκπρόθεσμα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Στόχος της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων; Όπως δήλωσε, να μειώσει τη σπατάλη φαγητού (υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια), αν και παρεμπιπτόντως, θα μειώσει και τις δικές της οικονομικές απώλειες.

Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν είναι μόνο εκείνα που είναι όντως μη ασφαλή για κατανάλωση, αλλά και πολλά ακόμα τα οποία σπεύδουμε να κρίνουμε ως «μπαγιάτικα» επειδή απλώς και μόνο έχει παρέλθει η ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα τελευταία, ωστόσο (που θα αναγνωρίσουμε από την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» στη θέση της «Ημερομηνίας λήξης») είναι κατάλληλα για κατανάλωση ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, απλώς πιθανόν να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.

Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτή η κίνηση να σηματοδοτήσει μια αλλαγή νοοτροπίας διεθνώς, που θα συμβάλει στον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης.

empty alt

Αυτό το παγωτό είναι φτιαγμένο από…σκουπίδια!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος είναι οι απίστευτες ποσότητες φαγητού που μπορεί να καταναλωθεί αλλά καταλήγει στα σκουπίδια γιατί δεν έχει ωραία εμφάνιση, γιατί πέρασε η ημερομηνία λήξης, κλπ.
empty alt

Το μυστικό που βοήθησε την Oprah Winfrey να χάσει 20 κιλά

Η Oprah Winfrey πάλευε με τη ζυγαριά της για πολλά χρόνια. Μέχρι που, επιτέλους κατάφερε να χάσει 20 ολόκληρα κιλά.
empty alt

Η εφαρμογή που φέρνει πιο κοντά το κρασί με το τυρί!

Για εκείνους που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αιώνιο δίλημμα, ποιο κρασί να επιλέξω για κάθε τυρί, η λύση είναι απλή: app ή ελληνικά εφαρμογή.
empty alt

H λύση στο πρόβλημα της πείνας στον κόσμο;

Πώς μπορούμε να χορτάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη; Αυτό το ερώτημα βασανίζει επιστήμονες, οικονομολόγους και πολιτικούς. Η απάντηση ίσως να είναι να πάρουμε στοιχεία από τον αέρα, να προσθέσουμε λίγη ηλιακή ενέργεια και να τα μετατρέψουμε σε μια ιδιαίτερα θρεπτική πρωτεΐνη.
empty alt

Να το κόλπο για να βγαίνει εύκολα η κέτσαπ από το μπουκάλι

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να εκνευρίζεσαι όταν έπειτα από πολλαπλά τραντάγματα του μπουκαλιού της κέτσαπ, το περιεχόμενο δεν λέει να πέσει με τίποτα! Αυτό που πιθανόν αγνοείς, είναι ότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο πολύ ολισθηρό υλικό επίστρωσης, το...
empty alt

Αποκωδικοποίησαν το DNA της ποικιλίας καφέ «αράμπικα»

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.
empty alt

Το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Athens για πρώτη φορά στην Αθήνα

Το Taste of Athens, ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνεται σε περισσότερες από είκοσι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ κ.
empty alt

Τον Μάρτιο, κάθε ώρα θα είναι ώρα για τσάι

Επειδή η παροιμία «Μάρτης, γδάρτης…» βγαίνει πάντα αληθινή και το κρύο καλά κρατεί, ο μήνας που έρχεται είναι ιδανικός για να καθιερώσουμε καθημερινά μια πρωινή ή απογευματινή ιεροτελεστία τσαγιού.
Back To Top