Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ αρχίζει να πουλάει «ληγμένα» προϊόντα

0     

Βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ αρχίζει να πουλάει «ληγμένα» προϊόντα

supermarket_cart

Μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να πουλάει προϊόντα ακόμα και ένα μήνα αφού έχει περάσει η ημερομηνία που αναγράφεται στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».

Αυτή η κατηγορία τροφίμων, τα οποία θα διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κονσέρβες, στεγνά και αποξηραμένα είδη τροφής όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και τυποποιημένα φαγητά όπως τα πατατάκια, οι καραμέλες και τα δημητριακά.

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν υπάρχουν, ωστόσο, προϊόντα με την ένδειξη «Ημερομηνία λήξης», όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, που αν καταναλωθούν εκπρόθεσμα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Στόχος της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων; Όπως δήλωσε, να μειώσει τη σπατάλη φαγητού (υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια), αν και παρεμπιπτόντως, θα μειώσει και τις δικές της οικονομικές απώλειες.

Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν είναι μόνο εκείνα που είναι όντως μη ασφαλή για κατανάλωση, αλλά και πολλά ακόμα τα οποία σπεύδουμε να κρίνουμε ως «μπαγιάτικα» επειδή απλώς και μόνο έχει παρέλθει η ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα τελευταία, ωστόσο (που θα αναγνωρίσουμε από την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» στη θέση της «Ημερομηνίας λήξης») είναι κατάλληλα για κατανάλωση ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, απλώς πιθανόν να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.

Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτή η κίνηση να σηματοδοτήσει μια αλλαγή νοοτροπίας διεθνώς, που θα συμβάλει στον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης.