Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.


Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων σου και να μειώσεις τις σπατάλες μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Gaby Melian, υπεύθυνης ελέγχου στο αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρονομικής Εκπαίδευσης.

1. Διάλεξέ τα με προσοχή: Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις από τον πάγκο του μανάβικου λαχανικά σε καλή κατάσταση, διαφορετικά καμία συμβουλή διατήρησης δεν θα «σώσει» το χτυπημένο μήλο ή το σπανάκι που έχει αρχίσει να μαραίνεται.

2. Δώσε έμφαση στις ρίζες: Τα καρότα, τα παντζάρια, το παστινάκι, οι πατάτες είναι μερικά από τα λαχανικά ρίζες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αρκεί βέβαια όταν τα αγοράσεις να είναι ακόμα φρέσκα. Προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αφαίρεσε τα πράσινα μέρη π.χ. από τα καρότα και τα παντζάρια και διατήρησέ τα ξεχωριστά, διαφορετικά τα φύλλα θα απορροφήσουν την υγρασία από τη ρίζα.

3. Αποθήκευσε τα λαχανικά σου χωρίς να τα πλύνεις: Εξαίρεση αποτελούν τα πράσα και τα σπαράγγια, που μπορείς να τοποθετήσεις όρθια, με το κομμένο μέρος βυθισμένο σε περίπου δύο εκατοστά νερό.

4. Κόψε το λαστιχάκι στα ματσάκια: Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από το πολύ ευαίσθητο μαρούλι μέχρι το πιο ανθεκτικό κέιλ, ακολουθούν ένα βασικό κανόνα: Διατηρούνται καλύτερα όταν κόβεις το λαστιχάκι που κρατά ενωμένο το ματσάκι αλλά πιέζει τα φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε πλαστικά σακουλάκια.

5. Tip για τα μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι αρκετά ευαίσθητα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, τύλιξέ τα με προσοχή (χωρίς να τα πιέσεις) σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα σε πλαστικό σακουλάκι.

6. Κάποια φρούτα είναι καλύτερα εκτός ψυγείου: Μπορεί τα καλοκαιρινά φρούτα να αλλοιώνονται γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά τα φρούτα του χειμώνα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας ακόμα και για εβδομάδες. Αρκεί αυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν λεκέδες στην επιφάνειά τους και να μην είναι χτυπημένα. Αν εντοπίσεις ανάμεσα στα φρούτα σου κάποιο που έχει αρχίσει να χαλάει, πέταξέ το αμέσως γιατί θα… παρασύρει και τα υπόλοιπα στην καταστροφή.

empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

Φθινοπωρινό ριζότο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Strawberry fields forever

Ένα είναι το φρούτο σήμα-κατατεθέν αυτής της εποχής και μικροί και μεγάλοι τής έχουν αδυναμία! Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
Back To Top