Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.


Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων σου και να μειώσεις τις σπατάλες μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Gaby Melian, υπεύθυνης ελέγχου στο αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρονομικής Εκπαίδευσης.

1. Διάλεξέ τα με προσοχή: Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις από τον πάγκο του μανάβικου λαχανικά σε καλή κατάσταση, διαφορετικά καμία συμβουλή διατήρησης δεν θα «σώσει» το χτυπημένο μήλο ή το σπανάκι που έχει αρχίσει να μαραίνεται.

2. Δώσε έμφαση στις ρίζες: Τα καρότα, τα παντζάρια, το παστινάκι, οι πατάτες είναι μερικά από τα λαχανικά ρίζες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αρκεί βέβαια όταν τα αγοράσεις να είναι ακόμα φρέσκα. Προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αφαίρεσε τα πράσινα μέρη π.χ. από τα καρότα και τα παντζάρια και διατήρησέ τα ξεχωριστά, διαφορετικά τα φύλλα θα απορροφήσουν την υγρασία από τη ρίζα.

3. Αποθήκευσε τα λαχανικά σου χωρίς να τα πλύνεις: Εξαίρεση αποτελούν τα πράσα και τα σπαράγγια, που μπορείς να τοποθετήσεις όρθια, με το κομμένο μέρος βυθισμένο σε περίπου δύο εκατοστά νερό.

4. Κόψε το λαστιχάκι στα ματσάκια: Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από το πολύ ευαίσθητο μαρούλι μέχρι το πιο ανθεκτικό κέιλ, ακολουθούν ένα βασικό κανόνα: Διατηρούνται καλύτερα όταν κόβεις το λαστιχάκι που κρατά ενωμένο το ματσάκι αλλά πιέζει τα φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε πλαστικά σακουλάκια.

5. Tip για τα μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι αρκετά ευαίσθητα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, τύλιξέ τα με προσοχή (χωρίς να τα πιέσεις) σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα σε πλαστικό σακουλάκι.

6. Κάποια φρούτα είναι καλύτερα εκτός ψυγείου: Μπορεί τα καλοκαιρινά φρούτα να αλλοιώνονται γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά τα φρούτα του χειμώνα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας ακόμα και για εβδομάδες. Αρκεί αυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν λεκέδες στην επιφάνειά τους και να μην είναι χτυπημένα. Αν εντοπίσεις ανάμεσα στα φρούτα σου κάποιο που έχει αρχίσει να χαλάει, πέταξέ το αμέσως γιατί θα… παρασύρει και τα υπόλοιπα στην καταστροφή.

empty alt

5 tips για να διαλέγεις πάντα το σωστό καρπούζι

Καρπούζι και καλοκαίρι είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα! Θα συμφωνήσεις όμως ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις το σωστό.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
Back To Top