Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.


Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων σου και να μειώσεις τις σπατάλες μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Gaby Melian, υπεύθυνης ελέγχου στο αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρονομικής Εκπαίδευσης.

1. Διάλεξέ τα με προσοχή: Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις από τον πάγκο του μανάβικου λαχανικά σε καλή κατάσταση, διαφορετικά καμία συμβουλή διατήρησης δεν θα «σώσει» το χτυπημένο μήλο ή το σπανάκι που έχει αρχίσει να μαραίνεται.

2. Δώσε έμφαση στις ρίζες: Τα καρότα, τα παντζάρια, το παστινάκι, οι πατάτες είναι μερικά από τα λαχανικά ρίζες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αρκεί βέβαια όταν τα αγοράσεις να είναι ακόμα φρέσκα. Προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αφαίρεσε τα πράσινα μέρη π.χ. από τα καρότα και τα παντζάρια και διατήρησέ τα ξεχωριστά, διαφορετικά τα φύλλα θα απορροφήσουν την υγρασία από τη ρίζα.

3. Αποθήκευσε τα λαχανικά σου χωρίς να τα πλύνεις: Εξαίρεση αποτελούν τα πράσα και τα σπαράγγια, που μπορείς να τοποθετήσεις όρθια, με το κομμένο μέρος βυθισμένο σε περίπου δύο εκατοστά νερό.

4. Κόψε το λαστιχάκι στα ματσάκια: Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από το πολύ ευαίσθητο μαρούλι μέχρι το πιο ανθεκτικό κέιλ, ακολουθούν ένα βασικό κανόνα: Διατηρούνται καλύτερα όταν κόβεις το λαστιχάκι που κρατά ενωμένο το ματσάκι αλλά πιέζει τα φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε πλαστικά σακουλάκια.

5. Tip για τα μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι αρκετά ευαίσθητα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, τύλιξέ τα με προσοχή (χωρίς να τα πιέσεις) σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα σε πλαστικό σακουλάκι.

6. Κάποια φρούτα είναι καλύτερα εκτός ψυγείου: Μπορεί τα καλοκαιρινά φρούτα να αλλοιώνονται γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά τα φρούτα του χειμώνα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας ακόμα και για εβδομάδες. Αρκεί αυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν λεκέδες στην επιφάνειά τους και να μην είναι χτυπημένα. Αν εντοπίσεις ανάμεσα στα φρούτα σου κάποιο που έχει αρχίσει να χαλάει, πέταξέ το αμέσως γιατί θα… παρασύρει και τα υπόλοιπα στην καταστροφή.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top