Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες-  χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη κατανάλωνε, αντί για λάδι.

λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Επειρα από πέντε χρόνια, παρατηρείθηκε μείωση στη συνολική ποσότητα λιπών ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), και αύξηση στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

—Καλά και κακά λιπαρά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Γενικός κανόνας είναι ωφελεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών με περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Hot Dogs-Μούμιες – τρομακτικά νόστιμα και λαχταριστά

Για Halloween πάρτι ή σε ένα αφιέρωμα με τις αγαπημένες σας ταινίες
empty alt

Δροσερή σαλάτα με σπανάκι, φράουλες, αβοκάντο & καρύδια

Πάρτε μια γεύση καλοκαιριού με αυτή την υπέροχη σαλάτα
Back To Top