Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε!

Εδώ διαλέξαμε μερικές από τις τροφές που της κάνουν καλό

 

Από το α ως το ω3
Τα Ω3 είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτή η κατηγορία λιπαρών οξέων που περιέχεται σε ιχθυέλαια έχει αντιθρομβωτική δράση. Ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα αυτής της κατηγορίας.

Το ρόφημα της ευεξίας

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα καθώς εμπεριέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες με ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό. Όπως η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, η απώλεια βάρους, η μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μια και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά ταυτόχρονα και μικρές ποσότητες μετάλλων που κάνουν καλό στην υγεία.

Με τη δύναμη του κακάο

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ωφελεί κατά πολύ την ομαλή λειτουργία των αγγείων. Μειώνοντας την πίεση, βοηθά τον μεταβολισμό του σακχάρου στον οργανισμό, και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Περιέχοντας περισσότερο κακάο από τις σοκολάτες γάλακτος είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή), που έχουν ισχυρή προστατευτική δράση για τις αρτηρίες. Αντίθετα, η λευκή σοκολάτα δεν έχει ανάλογες ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, γιατί το γάλα που περιέχει εξουδετερώνει μέρος της φλαβονόλης.

heart-health-750x500

Μέθυσέ με

Πείτε στην υγειά σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού τα οποία βοηθούν στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών που συγκεντρώνονται στις αρτηρίες. Επιπλέον διαθέτει στο οπλοστάσιό της φλαβονοειδή και σαπωνίνες που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους ενώ τέλος, το αντιοξειδωτικό κερσετίνη που επίσης περιέχει, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

Τα σταφύλια θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, οι οποίες λέγεται ότι επιβραδύνουν ή ακόμα και αποτρέπουν την εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου καθώς περιέχουν το φλαβονοειδές κερσετίνη που είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

reversing-heart-disease-with-a-vegan-diet-heart-750x500

Φτου φτου σκόρδα

Το σκόρδο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C, B6 και μαγγάνιο. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που εμφανίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

 

Άλλες υπερτροφές που ωφελούν την καρδιά είναι οι ντομάτες που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο αλλά αποτελούν και σημαντική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Οι φράουλες που περιέχουν μαγγάνιο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Οι ξηροί καρποί (ανάλατοι) που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σε καλά λιπαρά και  σε βιταμίνη Ε. Αλλά και τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά.

Τώρα ξέρετε τι να συμπεριλάβετε σε ένα ρομαντικό δείπνο που να σέβεται ωστόσο και τις ανάγκες της δικής σας καρδιάς! Άλλωστε οι φράουλες, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι σχεδόν πάντα συνυφασμένα με ερωτικά μενού!

empty alt

Η Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας.

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες...
empty alt

Έτσι θα καθαρίσεις τα καμένα υπολείμματα που έχουν χρονίσει στο ταψί σου

Όσο κι αν τρίβεις, κάποιοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από το ταψί σου. Μιλάμε για αυτά τα καφέ υπολείμματα καμένου λίπους που έχουν εγκατασταθεί στα τοιχώματά του και που αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό και το απορρυπαντικό πιάτων.
empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο τζιν με τόνικ στο σπίτι

Επιστρέφει το καλοκαίρι, δηλαδή η εποχή του τζιν με τόνικ, για πολλούς λάτρεις αυτού του διαχρονικού, δροσερού κοκτέιλ.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Εύκολα ρολά λαζάνια με σπανάκι

Μας αρέσει να φτιάχνουμε τη δική μας μαρινάρα (ή πραγματικά οποιαδήποτε σάλτσα ζυμαρικών) όποτε είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο για αυτή τη συνταγή.
Back To Top