Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε!

Εδώ διαλέξαμε μερικές από τις τροφές που της κάνουν καλό

 

Από το α ως το ω3
Τα Ω3 είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτή η κατηγορία λιπαρών οξέων που περιέχεται σε ιχθυέλαια έχει αντιθρομβωτική δράση. Ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα αυτής της κατηγορίας.

Το ρόφημα της ευεξίας

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα καθώς εμπεριέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες με ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό. Όπως η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, η απώλεια βάρους, η μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μια και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά ταυτόχρονα και μικρές ποσότητες μετάλλων που κάνουν καλό στην υγεία.

Με τη δύναμη του κακάο

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ωφελεί κατά πολύ την ομαλή λειτουργία των αγγείων. Μειώνοντας την πίεση, βοηθά τον μεταβολισμό του σακχάρου στον οργανισμό, και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Περιέχοντας περισσότερο κακάο από τις σοκολάτες γάλακτος είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή), που έχουν ισχυρή προστατευτική δράση για τις αρτηρίες. Αντίθετα, η λευκή σοκολάτα δεν έχει ανάλογες ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, γιατί το γάλα που περιέχει εξουδετερώνει μέρος της φλαβονόλης.

heart-health-750x500

Μέθυσέ με

Πείτε στην υγειά σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού τα οποία βοηθούν στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών που συγκεντρώνονται στις αρτηρίες. Επιπλέον διαθέτει στο οπλοστάσιό της φλαβονοειδή και σαπωνίνες που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους ενώ τέλος, το αντιοξειδωτικό κερσετίνη που επίσης περιέχει, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

Τα σταφύλια θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, οι οποίες λέγεται ότι επιβραδύνουν ή ακόμα και αποτρέπουν την εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου καθώς περιέχουν το φλαβονοειδές κερσετίνη που είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

reversing-heart-disease-with-a-vegan-diet-heart-750x500

Φτου φτου σκόρδα

Το σκόρδο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C, B6 και μαγγάνιο. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που εμφανίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

 

Άλλες υπερτροφές που ωφελούν την καρδιά είναι οι ντομάτες που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο αλλά αποτελούν και σημαντική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Οι φράουλες που περιέχουν μαγγάνιο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Οι ξηροί καρποί (ανάλατοι) που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σε καλά λιπαρά και  σε βιταμίνη Ε. Αλλά και τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά.

Τώρα ξέρετε τι να συμπεριλάβετε σε ένα ρομαντικό δείπνο που να σέβεται ωστόσο και τις ανάγκες της δικής σας καρδιάς! Άλλωστε οι φράουλες, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι σχεδόν πάντα συνυφασμένα με ερωτικά μενού!

empty alt

Αυτές είναι οι 6 τροφές που κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση

    Όταν στη Βρετανία βγήκε μια έρευνα που αναδείκνυε την αξία του δεντρολίβανου ως το ιδανικό βότανο που ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, οι πωλήσεις του αλλά και των σχετικών προϊόντων του (όπως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου) εκτοξεύτηκαν στα ύψη! Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου...
empty alt

Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Αντίο ροζέ (κρασί), καλώς ήρθες gose (μπίρα)

Αν δεν τρελαίνεσαι για μπίρα, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τις gose: έναν τύπο μπίρας που έχει αρχίσει να κατακτάει τη γενιά των Millennials, σύμφωνα με ένα νέο αφιέρωμα του Refinery29.com.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Margarita (cupcake) να το «πιεις» με το κουταλάκι…

Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει αλλά είσαι ακόμα σε mood διακοπών. Φτιάξε ένα δροσερό κοκτέιλ κέρασμα που θα εκπλήξει τους πάντες… Ή πώς το αγαπημένο σου κοκτέιλ, η Margarita, γίνεται cupcake! Μια πρωτότυπη ιδέα για πάρτι κι όχι μόνο!   ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18  ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 […]
empty alt

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.
empty alt

Υγιεινά κι απολαυστικά μάφιν με κολοκύθα

Η κολοκύθα πέρα από ένα υλικό με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μας δίνει και πολλές επιλογές για να την χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ποικιλία σε συνταγές όλων των ειδών, από βελουτέ σούπες και πίτες μέχρι αυτά τα απολαυστικά και όχι τόσο παχυντικά μάφιν.
Back To Top