Πόσο ρομαντικό είναι να περπατάς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με το ένα σου χέρι να αγκαλιάζει τον αγαπημένο σου και το άλλο να κρατάει ένα… σουβλάκι με γύρο χοιρινό; Μερικά πράγματα είναι (και) θέμα αισθητικής και σεβασμού στην ιστορία.

Πόσο ρομαντικό είναι να περπατάς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με το ένα σου χέρι να αγκαλιάζει τον αγαπημένο σου και το άλλο να κρατάει ένα… σουβλάκι με γύρο χοιρινό; Μερικά πράγματα είναι (και) θέμα αισθητικής και σεβασμού στην ιστορία. Οι αρχές της Βενετίας το γνωρίζουν καλά αλλά δεν μένουν στα λόγια.

Μπορείς να φανταστείς βόλτα στην Πλάκα και το Μοναστηράκι χωρίς σουβλάκι στου Θανάση;

Τουρίστα με σανδάλι και λευκή κάλτσα, καθισμένο στο τραπέζι της γραφικής ταβερνούλας χωρίς χωριάτικη και σουβλάκι στο τραπέζι του;

Ό,τι για μας είναι απλά εκ των ουκ άνευ, για κάποιες άλλες περιοχές που είναι μεν τουριστικές αλλά και μνημεία πολιτισμού, φαντάζει παράταιρο.

Ναι, το σουβλάκι δεν ταιριάζει στην πόλη της Βενετίας, στην πολιτιστική κληρονομιά της, στην αισθητική της. 

«Θέλουμε να βάλουμε φρένο στις δραστηριότητες εκείνες που δεν είναι σύμφωνες με τη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής παράδοσης της Βενετίας», δήλωσε η επικεφαλής της τουριστικής υπηρεσίας της ιταλικής πόλης, Πάολα Μαρ.

Και απαγόρευσαν δια νόμου το άνοιγμα νέων σουβλατζίδικων, κεμπαπτζίδικων και καταστημάτων έτοιμου φαγητού, έτσι ώστε η πόλη να διατηρήσει τη γραφική της διάσταση.

Η Μαρ εξήγησε ότι θα σχεδιαστούν χώροι πικ-νικ για να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού στα τουριστικά σημεία που ξεχειλίζουν από σκουπίδια περισσότερο από ό,τι ξεχειλίζει νερό η πόλη.

Το ίδιο έχουν πράξει και στη Βερόνα, όπου έχουν απαγορευτεί τα κεμπαμπτζίδικα, και στη Φλωρεντία όπου γίνεται προσπάθεια να σερβίρουν τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου κατά 70% τοπικά προϊόντα και συνταγές.

Η δική μου άποψη:

Πηγαίνοντας σε μια πόλη, σε μια χώρα που τώρα ανακαλύπτεις, νιώσε ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και κουλτούρες, όπως αυτή της κουζίνας. Γιατί να φας κεμπάμπ στη Βενετία; Μήπως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς σουβλάκι 4 μέρες;

Η βενετσιάνικη κουζίνα έχει πολλά να σου προσφέρει:

Κυρίως θαλασσινά, αλλά και κηπευτικά από τα νησιά της λιμνοθάλασσας, ρύζι από τα ηπειρωτικά, κυνήγι και πολέντα.

Συνδυάζει τοπικές παραδόσεις με μακρινές επιρροές από εμπορικές επαφές, όπως

sarde in saor (σαρδέλες μαριναρισμένες για να διατηρούνται για μακρινά ταξίδια),

risi e bisi (ρύζι, αρακάς και ζαμπόν),

fegato alla Veneziana (βενετσιάνικο συκώτι),

ριζότο με σουπιά μαυρισμένο από το μελάνι,

cicchetti (ραφινάτoι και γευστικοί μεζέδες παρόμοιοι με τα tapas),

antipasti (ορεκτικά) και prosecco (ένα αφρώδες λευκό κρασί).

Θα έχεις ακούσει ίσως για το bisato (μαριναρισμένο χέλι), για τα χρυσαφένια ωοειδή μπισκότα baicoli και για γλυκά όπως το pan del pescatore (ψωμί του ψαρά), μπισκότα με μύγδαλο και φυστίκι, μπισκότα με τηγανητή βενετσιάνικη κρέμα ή τα bussolai (μπισκότα και κουλουράκια βουτύρου σε σχήμα S ή δαχτυλιδιού) από το νησί Μπουράνο, fregolotta (ένα τραγανό κέικ με μύγδαλα), πουτίγκα γάλακτος rosada και μπισκότα από κίτρινο σιμιγδάλι (zaleti).

Αυτές οι γεύσεις είναι ιστορία, πολιτισμός και ναι, κάτι διαφορετικό για τον ουρανίσκο σου!

 

empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Μια από τις πιο απλές συνταγές για σπιτικά μπισκότα στον κόσμο

Περιμένεις φίλους στο σπίτι, τους οποίους θα ήθελες να κεράσεις ένα σπιτικό γλυκό αλλά έχεις ελάχιστο χρόνο για να το φτιάξεις; Η παρακάτω συνταγή για μπισκότα με φιστικοβούτυρο από το Southern Living.com είναι μια λύση χωρίς συμβιβασμούς, γιατί εκτός του ότι είναι γρήγορη δίνει και πεντανόστιμο...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
Back To Top