Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες. Ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει ήδη κάπου έξω παστές σαρδέλες και δεν ενθουσιάστηκες, αρκεί να ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή, από τη food blogger και Μυτιληνιά Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com), και πίστεψέ μας, θα τις λατρέψεις!

Φτιάχνονται, ιδανικά, με σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, «καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα – την παπαλίνα, όπως τη λέμε», εξηγεί η Άντζελα Κοντού.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορείς να βρεις σαρδέλες Καλλονής, δεν υπάρχει πρόβλημα: όλες οι σαρδέλες παστώνονται, αρκεί να είναι στη σωστή εποχή, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Θα χρειαστείς μόνο δύο υλικά: σαρδέλες και χονδρό αλάτι.

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι τα εξής, σύμφωνα με τη food blogger:

«Προσέχουμε οι σαρδέλες να είναι πολύ φρέσκιες και να έχουν παχύ λέπι και διαλέγουμε ένα σκεύος με καπάκι που θα τις χωράει άνετα – παραδοσιακά, πήλινο, π.χ. από γιαούρτι, αλλά μας κάνει και το γυάλινο.

1. Στρώνουμε τον πάτο του σκεύους με αλάτι. Τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι όπως είναι, χωρίς να τις καθαρίσουμε ούτε να τις πλύνουμε. Σκεπάζουμε με αλάτι. Βάζουμε άλλη μία στρώση σαρδέλες, άλλη μία αλάτι και ούτω καθεξής.

2. Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι. Στη Λέσβο, πάνω από την τελευταία στρώση αλατιού βάζουμε ένα αμπελόφυλλο και από πάνω μια βαριά πέτρα, που θα πιέσει τις σαρδέλες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

3. Αφήνουμε τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο για 3-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους και το γούστο μας, δηλαδή το πόσο «ψημένες» τις θέλουμε: όσο τις αφήνουμε, τόσο πιο αλμυρές γίνονται. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το αλάτι εισχωρεί και στο εσωτερικό τους ακόμα και μετά το καθάρισμα και το ξέπλυμα. Η δική μου προτίμηση, όπως και των περισσότερων στο νησί, είναι προς το φρέσκο και πιο ωμό. Έτσι τις αφήνω 3, το πολύ 4 ώρες.

4. Στη συνέχεια, πετάμε το αλάτι, κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεφλουδίζουμε το δέρμα της σαρδέλας μαζί με το λέπι. Ξεπλένουμε τις σαρδέλες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, με σπορέλαιο να τις σκεπάζει (μπορούμε να αποφύγουμε το ελαιόλαδο για λόγους οικονομίας και γιατί παγώνει μέσα στο ψυγείο δίνοντας στο μεζέ μας μια περίεργη όψη – αν και σε θερμοκρασία δωματίου θα επανέλθει γρήγορα στην υγρή του μορφή).

5. Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα στο δοχείο με το καπάκι και σκεπασμένες με σπορέλαιο».

empty alt

Υγιεινή η διατροφή των Ελλήνων

Άφθονα λαχανικά, φρούτα και κρέας, μέτρια προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια: αυτή είναι η βάση της διατροφής στην σύγχρονη Ελλάδα σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.
empty alt

Η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου μπορεί να σε σκοτώσει

Αν πιστεύεις ότι κανένα πικάντικο φαγητό δεν είναι πλέον αρκετά πικάντικο για να σε συγκινήσει και ότι έχεις εκτοξεύσει την αντοχή του στομαχιού σου σε υπεράνθρωπα επίπεδα, μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα την Pepper X.
empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
Back To Top