Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες. Ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει ήδη κάπου έξω παστές σαρδέλες και δεν ενθουσιάστηκες, αρκεί να ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή, από τη food blogger και Μυτιληνιά Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com), και πίστεψέ μας, θα τις λατρέψεις!

Φτιάχνονται, ιδανικά, με σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, «καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα – την παπαλίνα, όπως τη λέμε», εξηγεί η Άντζελα Κοντού.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορείς να βρεις σαρδέλες Καλλονής, δεν υπάρχει πρόβλημα: όλες οι σαρδέλες παστώνονται, αρκεί να είναι στη σωστή εποχή, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Θα χρειαστείς μόνο δύο υλικά: σαρδέλες και χονδρό αλάτι.

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι τα εξής, σύμφωνα με τη food blogger:

«Προσέχουμε οι σαρδέλες να είναι πολύ φρέσκιες και να έχουν παχύ λέπι και διαλέγουμε ένα σκεύος με καπάκι που θα τις χωράει άνετα – παραδοσιακά, πήλινο, π.χ. από γιαούρτι, αλλά μας κάνει και το γυάλινο.

1. Στρώνουμε τον πάτο του σκεύους με αλάτι. Τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι όπως είναι, χωρίς να τις καθαρίσουμε ούτε να τις πλύνουμε. Σκεπάζουμε με αλάτι. Βάζουμε άλλη μία στρώση σαρδέλες, άλλη μία αλάτι και ούτω καθεξής.

2. Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι. Στη Λέσβο, πάνω από την τελευταία στρώση αλατιού βάζουμε ένα αμπελόφυλλο και από πάνω μια βαριά πέτρα, που θα πιέσει τις σαρδέλες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

3. Αφήνουμε τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο για 3-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους και το γούστο μας, δηλαδή το πόσο «ψημένες» τις θέλουμε: όσο τις αφήνουμε, τόσο πιο αλμυρές γίνονται. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το αλάτι εισχωρεί και στο εσωτερικό τους ακόμα και μετά το καθάρισμα και το ξέπλυμα. Η δική μου προτίμηση, όπως και των περισσότερων στο νησί, είναι προς το φρέσκο και πιο ωμό. Έτσι τις αφήνω 3, το πολύ 4 ώρες.

4. Στη συνέχεια, πετάμε το αλάτι, κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεφλουδίζουμε το δέρμα της σαρδέλας μαζί με το λέπι. Ξεπλένουμε τις σαρδέλες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, με σπορέλαιο να τις σκεπάζει (μπορούμε να αποφύγουμε το ελαιόλαδο για λόγους οικονομίας και γιατί παγώνει μέσα στο ψυγείο δίνοντας στο μεζέ μας μια περίεργη όψη – αν και σε θερμοκρασία δωματίου θα επανέλθει γρήγορα στην υγρή του μορφή).

5. Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα στο δοχείο με το καπάκι και σκεπασμένες με σπορέλαιο».

empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Pumpkin Spice Latte – το απόλυτο ρόφημα του φθινοπώρου

Δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι για Halloween για να σου αρέσει η κολοκύθα. Τα αρώματα και η γεύση της είναι συνώνυμο του φθινοπώρου και αν έχεις δοκιμάσει μια φορά τον Pumpkin Spice Latte στα Starbucks τότε ξέρεις τι εννοούμε – είναι εθισμός.
empty alt

Freeze! Αποστολή: Μπανάνες στην κατάψυξη

  Καλοκαίρι κι είναι η καλύτερη εποχή για να βάλεις τις μπανάνες στον… πάγο! Οι μπανάνες είναι φθηνές, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πάντα ευχάριστες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Κλασικά ρολά κανέλας

Αυτή η συνταγή είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης αν προσπαθείτε να φτιάξετε πρωινά ψωμάκια οποιουδήποτε τύπου. Δεν λέω ότι πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με τη ζύμη—είναι τέλεια βουτυράτη και αφράτη! Εκεί που έχετε πολλές επιλογές είναι το γέμισμα.
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top