Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε. Ο πουρές πατάτας fondue, ή πιο κλασικά γνωστός ως pommes aligot, είναι σούπερ κρεμώδης, μεταξένιος πουρές πατάτας που έχει αμυλώδη, τυρώδη απόλαυση που δεν έχετε ξαναγευτεί. Η βουτυράτη πατάτα αναμεμειγμένη με φρέσκο σκόρδο, λευκό κρασί και ήπιο Gruyère είναι πραγματικά μια εμπειρία που θα λατρέψετε.

Τύποι πατάτας προς χρήση;

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια πραγματικά αμυλούχα πατάτα, όπως ροζ, λευκό ή ακόμα και χρυσές, αποφύγετε αυτές για τηγάνισμα. Και μην φοβάστε να μαγειρέψετε τις πατάτες καλά, ώστε να μην μείνουν μικρά άψητα κομμάτια πίσω.

Μπορώ να το κάνω περισσότερο σαν φοντί παρά με πουρέ;

Ναι! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε 1 φλιτζάνι ακόμα υγρό. Θα μπορούσατε σίγουρα να διπλασιάσετε και την ποσότητα του τυριού – άλλωστε πάνω απ’ όλα είναι μια σάλτσα τυριού.

Πώς να ζεστάνετε ξανά τον πουρέ;

Δεδομένου ότι υπάρχουν γαλακτοκομικά συστατικά, θα πρέπει να ζεσταίνετε προσεκτικά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε αυτό σε στιλ μπεν μαρί αν φοβάστε να χαλάσετε την κρέμα και το τυρί. Ωστόσο, το άμυλο από την πατάτα θα λειτουργήσει ως γαλακτωματοποιητής, μη φοβάστε για την υφή.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

patates fondue_

Συστατικά

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

250 γρ. ψιλοτριμμένο Gruyère (ή οποιοδήποτε κίτρινο σκληρό τυρί που να λιώνει καλά της αρεσκείας σας)

150 γρ. μοτσαρέλα ψιλοτριμμένη

1 φλ. κρέμα γάλακτος, ζεστή

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίξτε τις πατάτες και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Σκεπάζετε με κρύο νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για 15 έως 18 λεπτά.

Στραγγίζετε τις πατάτες και τις μεταφέρετε σε ένα μύλο για να τις αλέσετε. Ξαναβάλτε τις αλεσμένες πατάτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, το βούτυρο και το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το κρασί και να λιώσει το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέστε σταδιακά το τυρί και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί, για 2 με 3 λεπτά. Καρυκεύετε με αλάτι, αν το επιθυμείτε. Αν θέλετε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία, ειδικά τα κρύα βράδια, μπορείτε να προσθέσετε πάπρικα ή σκόνη τσίλι.

empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό αλεύρι;

Το σκληρό αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ιδιαίτερα σε γλουτένη, η οποία είναι απαραίτητη για να φουσκώσει το ψωμί (διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι επίπεδα και σκληρά πιτάκια).
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Το μυστικό για ζουμερό ρολό κιμά κρύβεται στο πρωινό σου!

Είναι εύκολο, διατηρείται για καιρό στο ψυγείο, ταιριάζει τόσο με τον πουρέ πατάτας όσο και με απλούστερα συνοδευτικά όπως μια φέτα ψωμί και μπορεί να ταΐσει οικονομικά ένα πλήθος.
empty alt

Γιατί τελευταία τα βλέπουμε όλα μαύρα στο φαγητό μας;

Συνήθως οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε τροφές σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αν θέλουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και να εμπλουτίζουμε την γκάμα των γεύσεών μας.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Μανιτάρια Portobello γεμισμένα… αλλιώς

Ένα μείγμα από ντομάτες, σπανάκι, φέτα, ελιές και φρέσκια ρίγανη δίνει σε αυτά τα  portobellos μια μεσογειακή ατμόσφαιρα με αυτήν την υγιεινή συνταγή γεμιστών μανιταριών.
Back To Top