Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ένα κέηκ για να πάει το παιδί στο σχολείο, μια τούρτα για τα γενέθλια ενός φίλου, μερικά μπισκοτάκια για το καλό, ε, και κανένα brownie για τη φίλη που δεν ζει χωρίς σοκολάτα!

Όπως αποδεικνύει μια έρευνα που διαβάσαμε στην Huffington Post, το να φτιάχνεις γλυκά που προορίζονται για τρίτους είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια γλυκιά πράξη.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν τα τεράστια οφέλη αυτής της συνήθειας:

1.Είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να εκφραστείς και να μειώσεις το στρες:

Ακριβώς σαν να ασχολείσαι με τη ζωγραφική ή τη μουσική, ψήνοντας για τους άλλους απελευθερώνεται το στρες σου και εκφράζεσαι ελεύθερα. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του στρες για να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μας.

2.Αποτελεί μια δίοδο επικοινωνίας:
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. μιας απώλειας ή όταν θέλεις να πεις «συγνώμη» ή «ευχαριστώ» αλλά δεν σου βγαίνουν εύκολα οι λέξεις, το να προσφέρεις κάτι που έφτιαξες μπορεί να γίνει ο ιδανικός τρόπος συμπαράστασης και επικοινωνίας. Εξάλλου, σε πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες το φαγητό είναι μια έκφραση αγάπης, και όταν συνδέεται με την επικοινωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα.

3.Είναι μια μορφή συνειδητότητας:
Καθώς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο να μετράς τις ποσότητες και να ακολουθείς τα βήματα της συνταγής, έχεις όλη σου την προσοχή στραμμένη στη μυρωδιά και τη γεύση. Είσαι εκεί, παρών, και αυτή είναι μια πράξη συνειδητότητας, που έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες.

4.Αποτελεί μια έκφραση αλτρουισμού:
Αν νιώθεις γεμάτος όταν φτιάχνεις κάτι στην κουζίνα σου, όταν το προσφέρεις αισθάνεσαι ακόμα πιο πλήρης, και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στους άλλους, σου δίνει ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή. Δεν το κάνεις για να σε συμπαθήσουν ή να σε επιβραβεύσουν αλλά γιατί θέλεις να μοιραστείς.

Και όταν μοιράζεσαι, όλα έχουν άλλη γλύκα.

empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

Οδηγός: φτιάξε σπιτικό ξινολάχανο, βήμα βήμα

Στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, συχνά παίζει ως συνοδευτικό στο κρέας και το κοτόπουλο το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο ή sauerkraut.
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το γουακαμόλε

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
empty alt

Ταξίδι στην Ινδονησία με noodle κοτόσουπα λαχανικών

Παρόλο που στην ελληνική κουζίνα έχουμε συνδέσει τις σούπες με το να είναι κάποιος άρρωστος ή έστω αδιάθετος, η αλήθεια είναι ότι λίγα φαγητά προσφέρουν το comfort εφέ που αναζητάς τα κρύα βράδια όσο μια ωραία και γευστική σούπα.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
empty alt

Εύκολα ρολά λαζάνια με σπανάκι

Μας αρέσει να φτιάχνουμε τη δική μας μαρινάρα (ή πραγματικά οποιαδήποτε σάλτσα ζυμαρικών) όποτε είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο για αυτή τη συνταγή.
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
Back To Top