Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ένα κέηκ για να πάει το παιδί στο σχολείο, μια τούρτα για τα γενέθλια ενός φίλου, μερικά μπισκοτάκια για το καλό, ε, και κανένα brownie για τη φίλη που δεν ζει χωρίς σοκολάτα!

Όπως αποδεικνύει μια έρευνα που διαβάσαμε στην Huffington Post, το να φτιάχνεις γλυκά που προορίζονται για τρίτους είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια γλυκιά πράξη.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν τα τεράστια οφέλη αυτής της συνήθειας:

1.Είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να εκφραστείς και να μειώσεις το στρες:

Ακριβώς σαν να ασχολείσαι με τη ζωγραφική ή τη μουσική, ψήνοντας για τους άλλους απελευθερώνεται το στρες σου και εκφράζεσαι ελεύθερα. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του στρες για να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μας.

2.Αποτελεί μια δίοδο επικοινωνίας:
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. μιας απώλειας ή όταν θέλεις να πεις «συγνώμη» ή «ευχαριστώ» αλλά δεν σου βγαίνουν εύκολα οι λέξεις, το να προσφέρεις κάτι που έφτιαξες μπορεί να γίνει ο ιδανικός τρόπος συμπαράστασης και επικοινωνίας. Εξάλλου, σε πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες το φαγητό είναι μια έκφραση αγάπης, και όταν συνδέεται με την επικοινωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα.

3.Είναι μια μορφή συνειδητότητας:
Καθώς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο να μετράς τις ποσότητες και να ακολουθείς τα βήματα της συνταγής, έχεις όλη σου την προσοχή στραμμένη στη μυρωδιά και τη γεύση. Είσαι εκεί, παρών, και αυτή είναι μια πράξη συνειδητότητας, που έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες.

4.Αποτελεί μια έκφραση αλτρουισμού:
Αν νιώθεις γεμάτος όταν φτιάχνεις κάτι στην κουζίνα σου, όταν το προσφέρεις αισθάνεσαι ακόμα πιο πλήρης, και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στους άλλους, σου δίνει ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή. Δεν το κάνεις για να σε συμπαθήσουν ή να σε επιβραβεύσουν αλλά γιατί θέλεις να μοιραστείς.

Και όταν μοιράζεσαι, όλα έχουν άλλη γλύκα.

empty alt

Το μυστικό της σοκολάτας

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Mukimono: Μια ιαπωνική τέχνη για τα μάτια σου μόνο

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά”: Το επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου σαν χαϊκού για να τον πείσεις.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο χούμους

Πώς θα πετύχεις το αφράτο, βελούδινο, χούμους που απολαμβάνεις σε καλά εστιατόρια; Σύμφωνα με τον σεφ Michael Solmonov, μουλιάζεις τα ρεβίθια σου για μία νύχτα, την επόμενη μέρα τα βράζεις και μετά τα σιγοβράζεις με μαγειρική σόδα για περίπου μία ώρα.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.
Back To Top