Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.


Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Ακολουθούν μερικές μόνο από τις επιλογές σου και ιδέες για να αναδείξεις τη γεύση και την υφή τους:

Αυγά στρουθοκάμηλου. Είναι τόσο μεγάλα, που ένα αρκεί για να ταΐσει πάνω από έξι άτομα. Μπορείς να τα απολαύσεις σε ομελέτες ή τηγανιτά.

Αυγά γαλοπούλας. Εκπληκτικά κρεμώδη και με πλούσιο κρόκο, είναι ιδανικά για τηγάνισμα. Μόνο που η παραγωγή τους είναι περιορισμένη.

Αυγά φραγκόκοτας. Μικρότερα σε μέγεθος αλλά με ιδιαίτερα δυνατή γεύση, προσφέρονται για σπιτικές μαγιονέζες και ολαντέζ.

Αυγά φασιανού. Το μέγεθός τους είναι κάπου ανάμεσα στα αυγά ορτυκιού και κότας, αλλά έχουν πλούσιο κρόκο. Κατανάλωσέ τα σφιχτά, ποσέ, τηγανιτά, σε σαλάτες και σπιτικές ολαντέζ.

Αυγά χήνας. Αρκετά μεγάλα σε μέγεθος (περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερα από τα αυγά κότας), μπορείς σε μια συνταγή να αντικαταστήσεις 2-3 αυγά κότας με ένα αυγό χήνας. Θα τα απολαύσεις, επίσης, σφιχτοβρασμένα και κομμένα σε φέτες.

Αυγά πάπιας. Πιο πλούσια από τα αυγά χήνας και με ελαφρύ κρόκο, είναι ιδανικά για γλυκές και αλμυρές συνταγές όπως κρεμ μπριλέ, κέικ αλλά και ομελέτες.

Αυγά ορτυκιού. Μόλις στο ένα τέταρτο του μεγέθους του αυγού κότας, δεν σου γεμίζουν το μάτι, αλλά μαγειρεύονται μόλις σε μισό λεπτό και δεν υστερούν καθόλου σε γεύση. Για να μην «εξαφανιστούν» σε μια συνταγή απόλαυσέ τα σκέτα, σφιχτά, ποσέ ή σε σαλάτες.

Αυγά γλάρου. Τα αυγά του μαυροκέφαλου γλάρου είναι κορυφαία σε γεύση, αλλά σπάνια. Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου τα σερβίρουν μελάτα, γαρνιρισμένα με αποξηραμένα φύλλα σέλινου σε σκόνη.

Σπάνια αυγά θα βρεις σε καλά delicatessen και στην αλυσίδα καταστημάτων Κρόκος.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Αυγολέμονο: τα μυστικά

Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.
empty alt

Το τρικ για να αφαιρέσεις το τσόφλι από ένα αυγό χωρίς κόπο και πόνο

Κάποιες φορές το ξεφλούδισμα ενός αυγού παίρνει διαστάσεις άθλου, ιδιαίτερα όταν είναι σφιχτό. Όμως δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο, θα αφαιρέσεις το τσόφλι του εύκολα και γρήγορα, χωρίς κόπο και πόνο.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Εξωτική παγωμένη απόλαυση με ανανά και γιαούρτι

Αυτό το παγωμένο γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ανανά είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σε δροσίσει εκείνες τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Συστατικά 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού παστεριωμένο ή χωρίς χοληστερόλη 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι...
empty alt

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις
Back To Top