Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;». Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Σαφώς και πρώτο και κύριο λόγο παίζει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι μια απλή διαδικασία (πεινάω άρα τρώω) αλλά μια πολυσύνθετη, με ψυχολογικό και εγκεφαλικό υπόβαθρο εμπειρία, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Σχετικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε αυτή τη λογική έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τη διατροφή και τη δίαιτά μας πιο ουσιαστική και αποτελεσματική:

Τα ζεστά χρώματα στα πιάτα ανοίγουν την όρεξη:

Ένα πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο πιάτο μπορεί να χαρίζουν εξτρά πόντους στο art de la table, σίγουρα όμως προσθέτουν και παραπάνω κιλά στο σώμα σου καθώς ανοίγουν την όρεξη! Δεν είναι τυχαίο που αυτά ακριβώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης.

Τρώγε σε μικρό και όχι μεγάλο πιάτο:

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο για να τρως λιγότερο. Μάλιστα οι παλιές έβαζαν το φαγητό τους σε πιατάκι του γλυκού και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τη σιλουέτα τους! Βάζοντας το φαγητό της δίαιτάς σου σε ένα μικρό πιάτο θα σου φανεί φυσιολογικό ενώ αν η ίδια ποσότητα τοποθετηθεί σε ένα κανονικό πιάτο η όρασή σου δεν θα χορτάσει επηρεάζοντας τον εγκέφαλό σου.

Χρησιμοποίησε κουταλάκια γλυκού και όχι σούπας:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε με μικρά κουτάλια έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο σε σχέση με όσους επιλέγουν να φάνε με κουτάλια σούπας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα πιρούνια! Είτε φας με μικρό είτε με μεγάλο, την ίδια ποσότητα θα καταναλώσεις, λένε οι επιστήμονες.

Πίνε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι:

Στο ψηλό ποτήρι έχεις την αίσθηση ότι έβαλες μεγάλη ποσότητα και είσαι πιο συντηρητική στην κατανάλωση του ποτού. Αντιθέτως, στο μικρό ποτήρι νιώθεις ότι δεν έχεις πει αρκετά, ακόμα και όταν οι ποσότητες του υγρού είναι ακριβώς οι ίδιες! Και έτσι το γεμίζεις και το ξαναγεμίζεις…

Αξίζει να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη χρήση του σερβίτσιου, εκτός κι αν σε χαρακτηρίζει τόσο μεγάλη αυτοσυγκράτηση που τέτοιου είδους ψυχολογικά τρικ σού είναι απλώς περιττά!

 

empty alt

Ημικρανίες τέλος με σωστή διατροφή

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

To hot κοκτέιλ των φετινών Χριστουγέννων!

Στις γιορτές δεν πίνουμε μόνο ζεστό κρασί, σαμπάνια και λικέρ. Μπορούμε να απολαύσουμε άνετα και τη Μαργαρίτα, παραλλαγμένη και σερβιρισμένη έτσι ώστε να παραπέμπει σε χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο.
empty alt

Οι βασικοί κανόνες για να φτιάξεις ένα ζωμό

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]
empty alt

15 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα ντοματάκια κονκασέ

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα ντοματάκια κονκασέ είναι ανάμεσα στα πιο ευέλικτα υλικά; Ιδού 15 τρόποι να τα μαγειρέψεις.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
Back To Top