Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;». Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Σαφώς και πρώτο και κύριο λόγο παίζει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι μια απλή διαδικασία (πεινάω άρα τρώω) αλλά μια πολυσύνθετη, με ψυχολογικό και εγκεφαλικό υπόβαθρο εμπειρία, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Σχετικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε αυτή τη λογική έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τη διατροφή και τη δίαιτά μας πιο ουσιαστική και αποτελεσματική:

Τα ζεστά χρώματα στα πιάτα ανοίγουν την όρεξη:

Ένα πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο πιάτο μπορεί να χαρίζουν εξτρά πόντους στο art de la table, σίγουρα όμως προσθέτουν και παραπάνω κιλά στο σώμα σου καθώς ανοίγουν την όρεξη! Δεν είναι τυχαίο που αυτά ακριβώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης.

Τρώγε σε μικρό και όχι μεγάλο πιάτο:

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο για να τρως λιγότερο. Μάλιστα οι παλιές έβαζαν το φαγητό τους σε πιατάκι του γλυκού και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τη σιλουέτα τους! Βάζοντας το φαγητό της δίαιτάς σου σε ένα μικρό πιάτο θα σου φανεί φυσιολογικό ενώ αν η ίδια ποσότητα τοποθετηθεί σε ένα κανονικό πιάτο η όρασή σου δεν θα χορτάσει επηρεάζοντας τον εγκέφαλό σου.

Χρησιμοποίησε κουταλάκια γλυκού και όχι σούπας:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε με μικρά κουτάλια έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο σε σχέση με όσους επιλέγουν να φάνε με κουτάλια σούπας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα πιρούνια! Είτε φας με μικρό είτε με μεγάλο, την ίδια ποσότητα θα καταναλώσεις, λένε οι επιστήμονες.

Πίνε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι:

Στο ψηλό ποτήρι έχεις την αίσθηση ότι έβαλες μεγάλη ποσότητα και είσαι πιο συντηρητική στην κατανάλωση του ποτού. Αντιθέτως, στο μικρό ποτήρι νιώθεις ότι δεν έχεις πει αρκετά, ακόμα και όταν οι ποσότητες του υγρού είναι ακριβώς οι ίδιες! Και έτσι το γεμίζεις και το ξαναγεμίζεις…

Αξίζει να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη χρήση του σερβίτσιου, εκτός κι αν σε χαρακτηρίζει τόσο μεγάλη αυτοσυγκράτηση που τέτοιου είδους ψυχολογικά τρικ σού είναι απλώς περιττά!

 

empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις το μπέικον

Όλοι ξέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής είναι η μυρωδιά του μπέικον ενώ τσιτσιρίζει στο τηγάνι.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα το δικό σου μούσλι

Το μούσλι είναι ένα από τα ιδανικά γεύματα για πρωινό, σε συνδυασμό με κρύο γάλα, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σκέτο.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής
Back To Top