Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;». Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Σαφώς και πρώτο και κύριο λόγο παίζει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι μια απλή διαδικασία (πεινάω άρα τρώω) αλλά μια πολυσύνθετη, με ψυχολογικό και εγκεφαλικό υπόβαθρο εμπειρία, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Σχετικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε αυτή τη λογική έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τη διατροφή και τη δίαιτά μας πιο ουσιαστική και αποτελεσματική:

Τα ζεστά χρώματα στα πιάτα ανοίγουν την όρεξη:

Ένα πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο πιάτο μπορεί να χαρίζουν εξτρά πόντους στο art de la table, σίγουρα όμως προσθέτουν και παραπάνω κιλά στο σώμα σου καθώς ανοίγουν την όρεξη! Δεν είναι τυχαίο που αυτά ακριβώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης.

Τρώγε σε μικρό και όχι μεγάλο πιάτο:

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο για να τρως λιγότερο. Μάλιστα οι παλιές έβαζαν το φαγητό τους σε πιατάκι του γλυκού και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τη σιλουέτα τους! Βάζοντας το φαγητό της δίαιτάς σου σε ένα μικρό πιάτο θα σου φανεί φυσιολογικό ενώ αν η ίδια ποσότητα τοποθετηθεί σε ένα κανονικό πιάτο η όρασή σου δεν θα χορτάσει επηρεάζοντας τον εγκέφαλό σου.

Χρησιμοποίησε κουταλάκια γλυκού και όχι σούπας:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε με μικρά κουτάλια έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο σε σχέση με όσους επιλέγουν να φάνε με κουτάλια σούπας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα πιρούνια! Είτε φας με μικρό είτε με μεγάλο, την ίδια ποσότητα θα καταναλώσεις, λένε οι επιστήμονες.

Πίνε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι:

Στο ψηλό ποτήρι έχεις την αίσθηση ότι έβαλες μεγάλη ποσότητα και είσαι πιο συντηρητική στην κατανάλωση του ποτού. Αντιθέτως, στο μικρό ποτήρι νιώθεις ότι δεν έχεις πει αρκετά, ακόμα και όταν οι ποσότητες του υγρού είναι ακριβώς οι ίδιες! Και έτσι το γεμίζεις και το ξαναγεμίζεις…

Αξίζει να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη χρήση του σερβίτσιου, εκτός κι αν σε χαρακτηρίζει τόσο μεγάλη αυτοσυγκράτηση που τέτοιου είδους ψυχολογικά τρικ σού είναι απλώς περιττά!

 

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Εύκολα ζυμαρικά με λεμόνι-μπρόκολο και παρμεζάνα

Αυτό το πλούσιο πιάτο ζυμαρικών με φωτεινή, φρέσκια γεύση είναι ιδανικό για πολυάσχολα βράδια. Η παρμεζάνα προσθέτει ευπρόσδεκτη αλμυρότητα μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε με κοτόπουλο ή γαρίδες στη σχάρα ή τραγανά ρεβίθια για να συμπληρώσετε σε πρωτεΐνη.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
Back To Top