Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή […]

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή της «αντικαταθλιπτικής» ορμόνης σεροτονίνης!).

Το ήξερες όμως ότι μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι μία από τις πλουσιότερες και πιο απολαυστικές πηγές προβιοτικών; Ο λόγος για το κεφίρ, ένα ρόφημα από τον Καύκασο που θυμίζει στην υφή αλλά και στη γεύση γιαούρτι σε ελαφρώς ρευστή μορφή.

«Παρασκευάζεται από κάθε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι», εξηγεί η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο) και κυρίως εξοπλίζει την εντερική χλωρίδα με μικροοργανισμούς σημαντικούς για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

«Οι αποικίες κεφίρ δεν πωλούνται. Χαρίζονται μόνο, από χέρι σε χέρι, διότι είναι ένα δώρο ζωής που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προς το συνάνθρωπό του», προσθέτει η Άντζελα Κοντού.

Ίσως λοιπόν μπορέσεις να βρεις κάποιον που τις χαρίζει σε αυτό το blog, μέσα από αγγελίες, ή ρωτώντας τους γνωστούς σου (ιδιαίτερα όσους «το ψάχνουν» σε θέματα υγιεινής διατροφής).

Και μετά, ακολουθείς βήμα βήμα τις οδηγίες της Άντζελας Κοντού.

Προσοχή: Στην παρασκευή κεφίρ χρησιμοποιείς πάντα γυάλινα ή πλαστικά σκεύη. «Ποτέ μεταλλικά, διότι η επαφή με το μέταλλο το καταστρέφει!», τονίζει η Άντζελα Κοντού.

Σε γενικές γραμμές, η αποικία του κεφίρ αναπτύσσεται όταν την τοποθετήσουμε στο γάλα και την αφήσουμε εκεί να κάνει τη ζύμωση. «Το γάλα κατά τη διάρκεια και μετά τη ζύμωση μοιάζει λίγο σαν να έχει «κόψει». Αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά είναι το επιθυμητό και το ζητούμενο. Άλλωστε, μόλις το ανακατέψουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα, αμέσως τείνει να ομογενοποιηθεί ξανά», ξεκαθαρίζει η food blogger.

Πώς θα φτιάξουμε κεφίρ, λοιπόν;

1. Οι κόκκοι κεφίρ που θα μας δώσουν φιλοξενούνται μέσα σε λίγο γάλα, σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Σουρώνουμε λοιπόν το κεφίρ χρησιμοποιώντας ένα ευρύχωρο πλαστικό σουρωτήρι (όχι τσαγιού, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους, που θα βρούμε σε καταστήματα με είδη σπιτιού και υπαίθριες αγορές). Στην επιφάνεια του σουρωτηριού, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα τους κόκκους κεφίρ προσεκτικά, χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί! Πετάμε το γάλα στο οποίο έγινε η μεταφορά της αποικίας.

2. Στη συνέχεια, υπάρχει μια διαφορά στην πρακτική που ακολουθείται. «Ορισμένοι ξεπλένουν τους κόκκους κεφίρ με γάλα ή εμφιαλωμένο νερό προτού το ξαναχρησιμοποιήσουν. Άλλοι πάλι, ανάμεσά τους κι εγώ, δεν το κάνουν. Για την ακρίβεια το ξεπλένω περιστασιακά, περίπου μία φορά το μήνα», προτείνει η Άντζελα Κοντού, που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο διατηρείται το κολλώδες υγρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, που συγκρατεί την αποικία.

3. Με τη βοήθεια της σπάτουλας μεταφέρουμε την αποικία μας σε καθαρό βάζο και το γεμίζουμε με γάλα (όχι μέχρι πάνω). Το κλείνουμε με καπάκι και το βάζουμε σε ένα ντουλάπι για να γίνει η ζύμωση. Το κεφίρ είναι έτοιμο μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο (ανάλογα και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος: το καλοκαίρι είναι έτοιμο γρηγορότερα).

4. Σουρώνουμε ξανά, κρατώντας το γάλα που πέφτει σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι. Αυτό είναι το κεφίρ μας. Μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ή να το αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο, έως και 3-4 μέρες. Γεμίζουμε ξανά ένα βάζο με την αποικία κεφίρ από το σουρωτήρι και φρέσκο γάλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή (ζύμωση του γάλακτος για περίπου 24 ώρες σε ένα μπουκάλι, σούρωμα για διαχωρισμό του κεφίρ, ξέπλυμα των κόκκων, αν θέλουμε, και τοποθέτηση της αποικίας σε νέο γάλα).

5. Αν δεν θέλουμε να παρασκευάζουμε κεφίρ καθημερινά αλλά να διακόψουμε αυτή τη διαδικασία, τοποθετούμε το βάζο με τους κόκκους κεφίρ και λίγο φρέσκο γάλα στην ψύξη ή και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αποικία μας δεν παθαίνει τίποτα, απλώς αδρανοποιείται. Όταν θελήσουμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά, βγάζουμε το βάζο από το ψυγείο και το αφήνουμε να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (από την κατάψυξη βέβαια θα χρειαστεί πολύ περισσότερες ώρες). Μετά σουρώνουμε, πετάμε το γάλα και βάζουμε την αποικία σε καθαρό βάζο με φρέσκο γάλα ξεκινώντας νέο κύκλο ζύμωσης.

6. Μετά από μερικές δοκιμές, το προσωπικό μας γούστο θα καθορίσει πόσες ώρες θα αφήνουμε το κεφίρ να ζυμώνεται. Όσο περισσότερο ζυμώνεται τόσο πιο ξινό και πυκνό γίνεται, αλλά και πιο ωφέλιμο.

empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
Back To Top