Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή […]

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή της «αντικαταθλιπτικής» ορμόνης σεροτονίνης!).

Το ήξερες όμως ότι μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι μία από τις πλουσιότερες και πιο απολαυστικές πηγές προβιοτικών; Ο λόγος για το κεφίρ, ένα ρόφημα από τον Καύκασο που θυμίζει στην υφή αλλά και στη γεύση γιαούρτι σε ελαφρώς ρευστή μορφή.

«Παρασκευάζεται από κάθε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι», εξηγεί η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο) και κυρίως εξοπλίζει την εντερική χλωρίδα με μικροοργανισμούς σημαντικούς για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

«Οι αποικίες κεφίρ δεν πωλούνται. Χαρίζονται μόνο, από χέρι σε χέρι, διότι είναι ένα δώρο ζωής που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προς το συνάνθρωπό του», προσθέτει η Άντζελα Κοντού.

Ίσως λοιπόν μπορέσεις να βρεις κάποιον που τις χαρίζει σε αυτό το blog, μέσα από αγγελίες, ή ρωτώντας τους γνωστούς σου (ιδιαίτερα όσους «το ψάχνουν» σε θέματα υγιεινής διατροφής).

Και μετά, ακολουθείς βήμα βήμα τις οδηγίες της Άντζελας Κοντού.

Προσοχή: Στην παρασκευή κεφίρ χρησιμοποιείς πάντα γυάλινα ή πλαστικά σκεύη. «Ποτέ μεταλλικά, διότι η επαφή με το μέταλλο το καταστρέφει!», τονίζει η Άντζελα Κοντού.

Σε γενικές γραμμές, η αποικία του κεφίρ αναπτύσσεται όταν την τοποθετήσουμε στο γάλα και την αφήσουμε εκεί να κάνει τη ζύμωση. «Το γάλα κατά τη διάρκεια και μετά τη ζύμωση μοιάζει λίγο σαν να έχει «κόψει». Αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά είναι το επιθυμητό και το ζητούμενο. Άλλωστε, μόλις το ανακατέψουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα, αμέσως τείνει να ομογενοποιηθεί ξανά», ξεκαθαρίζει η food blogger.

Πώς θα φτιάξουμε κεφίρ, λοιπόν;

1. Οι κόκκοι κεφίρ που θα μας δώσουν φιλοξενούνται μέσα σε λίγο γάλα, σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Σουρώνουμε λοιπόν το κεφίρ χρησιμοποιώντας ένα ευρύχωρο πλαστικό σουρωτήρι (όχι τσαγιού, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους, που θα βρούμε σε καταστήματα με είδη σπιτιού και υπαίθριες αγορές). Στην επιφάνεια του σουρωτηριού, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα τους κόκκους κεφίρ προσεκτικά, χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί! Πετάμε το γάλα στο οποίο έγινε η μεταφορά της αποικίας.

2. Στη συνέχεια, υπάρχει μια διαφορά στην πρακτική που ακολουθείται. «Ορισμένοι ξεπλένουν τους κόκκους κεφίρ με γάλα ή εμφιαλωμένο νερό προτού το ξαναχρησιμοποιήσουν. Άλλοι πάλι, ανάμεσά τους κι εγώ, δεν το κάνουν. Για την ακρίβεια το ξεπλένω περιστασιακά, περίπου μία φορά το μήνα», προτείνει η Άντζελα Κοντού, που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο διατηρείται το κολλώδες υγρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, που συγκρατεί την αποικία.

3. Με τη βοήθεια της σπάτουλας μεταφέρουμε την αποικία μας σε καθαρό βάζο και το γεμίζουμε με γάλα (όχι μέχρι πάνω). Το κλείνουμε με καπάκι και το βάζουμε σε ένα ντουλάπι για να γίνει η ζύμωση. Το κεφίρ είναι έτοιμο μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο (ανάλογα και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος: το καλοκαίρι είναι έτοιμο γρηγορότερα).

4. Σουρώνουμε ξανά, κρατώντας το γάλα που πέφτει σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι. Αυτό είναι το κεφίρ μας. Μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ή να το αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο, έως και 3-4 μέρες. Γεμίζουμε ξανά ένα βάζο με την αποικία κεφίρ από το σουρωτήρι και φρέσκο γάλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή (ζύμωση του γάλακτος για περίπου 24 ώρες σε ένα μπουκάλι, σούρωμα για διαχωρισμό του κεφίρ, ξέπλυμα των κόκκων, αν θέλουμε, και τοποθέτηση της αποικίας σε νέο γάλα).

5. Αν δεν θέλουμε να παρασκευάζουμε κεφίρ καθημερινά αλλά να διακόψουμε αυτή τη διαδικασία, τοποθετούμε το βάζο με τους κόκκους κεφίρ και λίγο φρέσκο γάλα στην ψύξη ή και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αποικία μας δεν παθαίνει τίποτα, απλώς αδρανοποιείται. Όταν θελήσουμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά, βγάζουμε το βάζο από το ψυγείο και το αφήνουμε να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (από την κατάψυξη βέβαια θα χρειαστεί πολύ περισσότερες ώρες). Μετά σουρώνουμε, πετάμε το γάλα και βάζουμε την αποικία σε καθαρό βάζο με φρέσκο γάλα ξεκινώντας νέο κύκλο ζύμωσης.

6. Μετά από μερικές δοκιμές, το προσωπικό μας γούστο θα καθορίσει πόσες ώρες θα αφήνουμε το κεφίρ να ζυμώνεται. Όσο περισσότερο ζυμώνεται τόσο πιο ξινό και πυκνό γίνεται, αλλά και πιο ωφέλιμο.

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Κινηματογραφικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων στο πιάτο σας!

  Πριν δύο χρόνια λατρέψαμε το Bao γιατί εκτός από το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων πήρα δικαίως και το «όσκαρ» μητρότητας της καρδιάς μας.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
Back To Top