Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς στις αισθήσεις.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών. Η συγκεκριμένη εκδοχή παντρεύεται την ελληνική χωριάτικη σαλάτα… αλλά αν το επιθυμείς μπορείς ελεύθερα να προσθέσεις όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείς, ανάλογα με την εποχή που θα το φτιάξεις. Αν το φτιάξεις πάντως μες στο καταχείμωνο, θα έχεις καταφέρει να βάλεις λίγο καλοκαίρι στο πιάτο σου και να θυμηθείς τη γεύση ανεμελιάς των διακοπών σε νησί του Αιγαίου πελάγους!

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 γαρίφαλο σκόνη

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλ. φέτα

1 φλ. κομμένες ντομάτες ή ντοματίνια κομμένα στη μέση

1/4 φλ. ελιές Καλαμάτας κομμένες σε φέτες ή ροδέλες

1/4 φλ. ψιλοκομμένα αγγούρια

1/4 ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ

1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

4 φιλέτα σολομού, που έχεις στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

solom

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Μαρινάρεις τη φέτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Καρυκεύεις με πιπέρι και προσθέτεις τη φέτα. Σκεπάζεις το μπολ και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ενώ προετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνεις το ψάρι: Απλώνεις τις κομμένες φέτες λεμόνι και τις ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτεις τα φιλέτα σολομού, με την πέτσα προς τα κάτω, στο ταψί. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά, 18 έως 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεις τη μαρινάρα: Στο μπολ με τη φέτα, προσθέτεις ντομάτες, ελιές, αγγούρια, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και άνηθο. Αναμειγνύεις απαλά για να συνδυαστούν όλα τα υλικά.

Συμπληρωματικές προτάσεις: κάππαρη, τριμμένο καρότο, πιπεριές.

Για το σερβίρισμα: Πιάτο Βάζεις σε μια πιατέλα το φιλέτο σολομού με φέτες λεμονιού και κόκκινου κρεμμυδιού και καλύπτεις από πάνω με τη μαριναρισμένη χωριάτικη σαλάτα – μπορείς να συνοδεύσεις με επιπλέον λαχανικά, ψητές πατάτες ή ρύζι.

Για συνοδευτικό δοκίμασε παγωμένο λευκό κρασί με φρουτώδεις νότες ή Μαλαγουζιά.

empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.
empty alt

3 μυστικά μαγειρικής από μια Ιταλίδα γιαγιά

Η Laura Vitale, δημιουργός του καναλιού στο YouTube Laura in the Kitchen, δεν συγκεντρώνει τυχαία πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς έχει διδαχθεί πολλά από την Ιταλίδα γιαγιά της.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]
Back To Top